Феникс Монтенегро е здружение на родители на деца кои се лекуваат од рак, кое секојдневно дава помош и поддршка на семејствата чии деца имаат рак. Тие се занимаваат и со едукација, застапување, борба за подобри услови за живот и лекување на болните деца, а се залагаат и за отворање Хемато-онколошка болница и Дом на родители во Црна Гора.

Претседателката Дијана Стојановиќ и Јована Перовиќ ни открија повеќе за активностите и мисијата на ова Здружение.

Како е формирано здружението Феникс? Како се разви вашата мисија?

Јована: Здружението почна да работи како група на Фејсбук, односно група за поддршка на родители кои минуваат низ истото што го поминавме и ние. Групно не можевме да ги решиме различните проблеми кои се појавија, па официјално како Здружение се основавме на 15 Февруари 2013 година, симболично на денот на одбележувањето на борбата против детскиот рак. Како невладина организација постоиме девет години. Основачи на Здружението се родители на деца кои се лекувале од малигни заболувања. На почетокот бевме мала група, но набрзо ни се придружија млади луѓе кои во детството се лекувале од рак. Тоа се наши млади луѓе, со кои реализиравме многу активности. Освен што ние како родители им даваме поддршка на родителите кои минуваат низ истото, тие нудат и мала надеж и на родителите и на децата.

Која беше Вашата мотивација за работа во непрофитниот сектор?

Дијана: Во 2011 година, моето дете се разболе од невробластом. Бевме во Белград, во Институтот за мајка и дете, до Август 2012 година, кога почина нашата Милица. Во периодот помеѓу терапии, останавме во родителската куќа која ја води Здружението Тинкербел, а потоа видовме колку е важна поддршката од луѓето кои се во слична ситуација како ние самите. По враќањето во Црна Гора, ми се јави колешката Ангела Муришиќ, која тој период се уште престојуваше кај родител и ми предложи да се организираме и да започнеме нешто во Црна Гора.

Како се финансира асоцијацијата Феникс? Со кои типови донатори и на кој начин соработувате? Како можат оние кои сакаат да ја поддржат работата на организацијата?

Дијана: Здружението Феникс се финансира со проекти, донации и доброволни прилози од граѓаните. Секој што сака може да ја поддржи работата на Здружението со донирање на жиро сметката 510-71233-32.

На кои активности сте најмногу фокусирани во моментов? Кои се најважните планови и цели кои планирате да ги реализирате во иднина?

Дијана: Моментално сме фокусирани на еден голем проект, проектот за изградба на паркинг простор и детско игралиште пред онколошко-хематолошкиот оддел на Институтот за детски болести. Детското одделение има посебен влез, кој е во лоша состојба и непристапен кога врне. Децата и родителите немаат каде да престојуваат кога не примаат терапија. Во план имавме мало игралиште. Сепак, со помош на Триатлон клубот Подгорица, Триатлон федерацијата на Црна Гора, г-дин Ведран Роќеновиќ и сите компании кои несебично ја поддржаа акцијата, дојдовме до голем проект каде ќе се направи многу повеќе отколку што сонувавме. Вкупната вредност на проектот е околу 90.000 евра.

Дали ја вклучувате заедницата во вашата работа, на кои начини и што ви носи тоа?

Јована: Секој што сакал да се вклучи отсекогаш можел да го направи тоа. Секогаш сме имале поддршка од заедницата во сите наши акции. Благодарение на заедницата, постигнавме многу за 9 години.

Дали и на кој начин соработувате со други непрофитни организации, здруженија и фондации?

Дијана: Соработката со сродни здруженија од регионот е неизмерна. Станува збор за здруженијата „Тинкербел“ од Белград, „Срце за деца“ од Сараево и „Светулка“ од Загреб. Одлична соработка имаме и со здруженијата од Црна Гора кои се занимаваат со здравство и меѓу оние со кои интензивно соработуваме е невладината организација КАЗАС.

Како здружението Феникс придонесува за развојот на филантропијата во Црна Гора?

Јована: Живееме во време кога свеста за важноста на филантропијата расте, но треба уште многу работа. Здружението работи на подигање на јавната свест преку секоја активност да стане инспирација за другите и да ги поттикне на добротворни цели. Секоја донација и поддршка доаѓа од срце, но не би била возможна никаква акција без граѓаните на Црна Гора, кои секогаш несебично ја помагаат работата на Здружението.

Образовните активности, како и застапувањето, се суштински сегмент од вашата работа. Кажете ни повеќе за тоа.

Дијана: Образовните активности се составен дел на секој проект што го реализираме и сме го  реализирале. Понекогаш тие се насочени кон едукација на врсниците на децата кои се лекуваат или биле третирани за тоа како да им се обезбеди поддршка и помош. Понекогаш активностите се насочени кон наставниот кадар како да се однесуваат кон децата со тој проблем, но најголем акцент на едукативните активности е на родителите. Се трудиме да им помогнеме да пружат максимална поддршка и да им помогнеме да ја разберат и да се справат со болеста на детето.

Кои се најголемите предизвици со кои се соочувате на работа?

Јована: Најголемиот предизвик што би го издвоиле е да се најде решение за покривање на станбените трошоци на родителите чии деца се лекуваат во странство.

Кои се најголемите успеси што ги постигна Здружението, а што сè уште сакате да ги постигнете?

Дијана: Најважните работи што успеавме да ги направиме беа реновирање и опремување на Детското хемато-онколошко одделение. Просторот е целосно адаптиран за да ги обезбеди потребните услови за децата кои се лекуваат од рак. Се одвоија шест стана, кои беа целосно реновирани во рамки на активностите на Здружението. Не се работи само за адаптација, бојадисување и опремување со нов мебел, туку за целосна реконструкција: зголемување на квадратурата на собите, изградба на нови бањи и опремување на старите. Тие исто така би ја истакнале успешната иницијатива за испраќање деца на лекување во пет референтни центри во Европа и можноста за давање тотална анестезија при изведување болни дијагностички процедури како што се миелограм и лумбална пункција.