Od početka januara do kraja avgusta 2023. godine, podaci Catalyst Balkans pokazuju da su građani i kompanije na Kosovu donirali više od 7,5 miliona evra za opšte dobro. Kao i u prethodnim godinama, zdravstvo je bilo izuzetno podržavana tema, a u prvih osam meseci 2023. godine donirano je 954.945 evra za ovu svrhu.

Najaktivniji donatori, koji su učestvovali u 63,8% filantropskih akcija bili su građani, dok su kompanije i pojedinci učestvovali sa 8,51%. Govoreći o efektima doniranja, 78,7% akcija davanja bili su jednokratna podrška, dok su 21,3% bile donacije sa dugoročnim efektima.

Donacije su najviše koristile pojedincima i porodicama, koji su podržani sa više od polovine filantropskih akcija (51,1%) koje su bile organizovane za njih. Organizacije civilnog društva koje su dobijale podršku kroz 34% akcija davanja zauzele su drugo mesto, dok su javne institucije (10,6%) bile na trećem mestu kada je u pitanju podrška u prvih osam meseci.

Osim podataka, za vas smo pripremili i inspirativne priče o doniranju za podršku zdravstvu i obezbeđivanje medicinskih tretmana za osobe sa zdravstvenim problemima.

• "NLB Banka" podržala decu u kosovskim bolnicama

"NLB Banka" donirala je medicinsku opremu Univerzitetskoj kliničkoj službi Kosova, uključujući elektroencefalograf (EEG) koji dijagnostikuje epilepsiju i kapilaroskopiju i meri protok krvi u malim krvnim sudovima. Dijagnoza pomaže obolelim mališanima da dobiju odgovarajući tretman i negu, što utiče na poboljšanje kvaliteta njihovog života.

Izvor fotografije: "NLB Banka" u Prištini

  • "IPKO" podržao obolele od raka

"IPKO", kompanija koja pruža telekomunikacione usluge na Kosovu, na Međunarodni dan borbe protiv raka, donirala je 400 osnovnih paketa za pacijente Onkološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Paketi su uključivali osnovne potrepštine tokom tretmana, kao što su pokrivači, jastuci, slušalice, peškiri, mali komplet za prvu pomoć i mnoge druge stvari.

"IPKO" je takođe donirao pet kreveta za hemoterapiju, 100 proteza za dojke i 100 grudnjaka potrebnih nakon tretmana raka dojke, 38 perika, internet i digitalnu televiziju za period od tri godine Odeljenju za hemato-onkologiju. Za Pedijatrijsku kliniku, kompanija je donirala 150 kompleta posteljine, 100 čaršafa, 70 jorgana, 100 jastuka, mašinu za pranje i sušenje veša, koji su identifikovani kao osnovne potrebe za tu kliniku.

"IPKO" je takođe donirao sofisticirani "Versana Essential", svestrani i fleksibilni ultrazvučni sistem koji otkriva rak u ranim stadijumima, Centru za porodičnu medicinu u Hani i Elezitu. IPKO-ova ključna podrška, sa donacijama u ukupnom iznosu od 50 hiljada evra, imaće važnu ulogu u poboljšanju nege i tretmana pacijenata obolelih od raka.

  • Fondacija "Golden Eagle": podrška policajcima i pacijentima obolelim od raka dojke

Fondacija "Golden Eagle" takođe je imala nekoliko važnih akcija u prvih osam meseci ove godine. Fondacija je donirala 28.000 evra za rehabilitaciju 150 članova kosovske policije u centru za rehabilitaciju "Banja e Kllokotit", pokrivajući troškove boravka od 10 dana.

Tokom istog perioda, Fondacija "Golden Eagle" donirala je 150 profesionalnih proteza za dojke ženama pogođenim rakom dojke, ukupne vrednosti od 12.000 evra. Novac je prikupljen tokom kampanje koju je fondacija pokrenula u oktobru 2022. godine. Kampanja je podrazumevala prodaju sokova "Natural 100%", a ukupan prikupljeni iznos upotrebljen je za kupovinu profesionalnih proteza za dojke.

Izvor: „Golden Eagle” Fondacija

  • Humanitarni fudbalski turnir i fandrejzing akcija umetnika za podršku pacijentima obolelim od raka

Primer masovnog davanja građana je humanitarni fudbalski turnir za lečenje mladića obolelog od raka. Mladi iz Gushterice organizovali su turnir pod sloganom "Pomozimo N.M. da pobedi rak." Na turniru se priključilo dvadeset i četiri tima i prikupljeno je više od 1.400 evra.

U drugom slučaju, umetnici sa Kosova i iz Severne Makedonije udružili su se kako bi pomogli V.D, obolelom od raka. Tokom aukcije, održane u Prištini prodajom umetničkih dela, prikupljeno je oko 18.000,00 evra.

  • Donacije dece za podršku bolesnim vršnjacima

Učenici osnovnih škola A.A i D.A donirali su oko 5.000 evra Odseku za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Novac su prikupili prodajom magazina koji su osmislili za decu. Donacija je uključivala krevete i igračke za hospitalizovanu decu.

  • Besplatne zdravstvene usluge od doktora iz dijaspore

Ginekolog iz dijaspore, Musa Krasniqi, pruža besplatne zdravstvene usluge, kao što je uklanjanje materice laparoskopskim putem, u Regionalnoj bolnici Peja. Do sada su operisane dve pacijentkinje.

Zaključak

Do sada, tokom 2023. godine, Kosovo je nastavilo da svedoči značajnom porastu filantropskih davanja, a zdravstvo je ostalo tema koja je fokusu, zahvaljujući značajnim doprinosima kompanija poput "NLB Banke" i "IPKO", kao i inicijativama građana i donacija dece.

Ove dobrotvorne akcije značajno su poboljšale kvalitet zdravstvene nege i tretmana pojedinaca, od dece sa epilepsijom do pacijenata obolelih od raka i članova kosovske policije. Zajednički napori građana, preduzeća i organizacija civilnog društva odražavaju saosećajnu i ujedinjenu zajednicu posvećenu podršci onima kojima je potrebna.

Ako želite da saznate više o ovim donacijama, možete pristupiti bazi podataka i analizirati podatke sami na ovom linku.

Želite da saznate više o filantropiji i donacijama na Kosovu? Pogledajte naš izveštaj o stanju filantropije - Kosovo daruje 2022.

Naslovna fotografija: ipko.com

Ovaj članak je omogućen velikodušnom podrškom američkog naroda preko Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Catalyst Balkans i ne odražava nužno stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Država.

Program građanskog angažovanja na Kosovu je petogodišnja inicijativa koju sprovodi Kosovska fondacija civilnog društva (KCSF) u partnerstvu sa Agencijom Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID).