Tijekom prošle godine pokazali smo snagu solidarnosti i jedinstva.

Prema podacima našega istraživanja trgovačka društva, građani i neprofitne organizacije na Zapadnome Balkanu donirali su u razdoblju od 16. ožujka 2020. do 31. ožujka 2021. godine 70.253.602,00  eura za borbu protiv posljedica bolesti COVID-19.

Pogledajte na našoj infografici kako smo, kome i u koje svrhe donirali te pročitajte najnovije priče o davanjima u borbi protiv bolesti COVID-19 objavljene u ovotjednom pregledu vijesti o donacijama u regiji.   

Humanitarna akcija Sandžak za Bosnu

Prije nekoliko je dana neformalna skupina građana u Novom Pazaru pokrenula humanitarnu akciju za pružanje pomoći u ublažavanju posljedica pandemije izazvane koronavirusom u Bosni i Hercegovini pod nazivom Sandžak za Bosnu.

Na nekoliko su lokacija u Novom Pazaru već postavljeni štandovi na kojima se prikupljaju sredstva za kupnju medicinske opreme koja će se u suradnji s organizacijom Dobro.ba poslati u Goražde, Sarajevo i druge gradove pogođene pandemijom diljem Bosne i Hercegovine.

Organizatori naglašavaju da je, neovisno o iznosu prikupljenih sredstava, važno poslati poruku i iskazati spremnost lokalnoga stanovništva da uzvrate pomoć  koju je Bosna i Hercegovina poslala prošle godine Novom Pazaru i Sandžaku koji su se tada nalazili u sličnoj situaciji. 

Određeni je iznos već prikupljen pa će prva pomoć u vidu medicinske opreme uskoro krenuti za Goražde.

Natječaj Solidarnost prije svega

Zaklada Ana i Vlade Divac objavila je uz potporu Balkanskog fonda za demokraciju i Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID  treći krug natječaja pod nazivom Solidarnost prije svega s ukupnim fondom od 3.750.000,00 srpskih dinara. 

Natječaj je namijenjen lokalnim udrugama građana, neformalnim aktivističkim skupinama i medijima za realizaciju projekata koji će pomoći zajednici da pokaže građansku solidarnost tijekom krize koju je u Srbiji izazvala bolest COVID-19.

Realizacijom projekata korisnici će promicati solidarnost, poticati druge na aktivno sudjelovanje u pomaganju zajednici te pomoći najpogođenijima krizom.

Više informacija možete pronaći ovdje, obrazac za prijavu dostupan je ovdje, a prijavu možete poslati putem ove poveznice.

Besplatna vožnja na cijepljenje za umirovljenike

Prijevoznik NAXIS Taxi iz Beograda pokrenuo je 15. travnja zanimljivu inicijativu - sljedećih mjesec dana svi umirovljenici iz beogradske općine Rakovica koji odlaze na cijepljenje imat će besplatni prijevoz od kuće do mjesta cijepljenja i natrag.

Prijevoz možete dogovoriti pozivom na broj 1984 i vozač će vas odvesti na dogovoreno cijepljenje te nakon toga odvesti kući.

Donacija bolnici u Brezoviku

Bolnica u Brezoviku dobila je ultrazvuk u vrijednosti od 23.000,00 eura.

Uređaj su donirali Endemont i Vesko Đurović iz Sutomora u znak zahvalnosti zdravstvenim radnicima za brigu i požrtvovnost dok su se oni i članovi njihove obitelji liječili u toj bolnici.

Elektroprivreda Crne Gore donirala 15 hiljada EUR bolnici u Pljevljima

Elektroprivreda Crne Gore donirala je 15.000,00 eura Općoj bolnici u Pljevljima.

Donacija je namijenjena instalaciji središnjeg sustava za opskrbu kisikom COVID bolnice, što je ključno za poboljšanje liječenja pacijenata.

Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin naglasio je prilikom potpisivanja donacijskog ugovora da se od EPCG-a kao državne kompanije očekuje da doprinosi zajednici, posebice kad se građani i zemlja suočavaju s ovako specifičnom situacijom kao što je pandemija bolesti COVID-19.  

Mozzart donirao voće za Bolnicu Gradiška

Mozzart mnogobrojnim inicijativama nastavlja pružati podršku borbi protiv posljedica bolesti COVID-19.

Prije nekoliko se dana Mozzartova humanitarna karavana zaustavila pred Bolnicom Gradiška i dostavila voće i pakete prirodnih sokova zaposlenicima.

Prošle je godine Mozzart ovu bolnicu podržao donacijom sredstava za kupnju medicinskih monitora.

Udruženje umirovljenika iz Prijedora primilo 10 000 maski

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović posjetio je 7. travnja povodom Svjetskog dana zdravlja Udruženje umirovljenika te im donirao 10 000 zaštitnih maski namijenjenih najugroženijima koji ih ne mogu nabaviti sami.

Predsjednik Udruženja umirovljenika Slobodan Brdar naglasio je da su umirovljenici u pandemiji najugroženija skupina te dodao: „Donacija također mnogo znači i u moralnom smislu jer pokazuje da u lokalnoj zajednici postoji uvažavanje i poštovanje prema umirovljenicima.“

Ako želite podržati svoju zajednicu u borbi protiv bolesti COVID-19, jedan od načina je i online donacija nekoj od kampanji na platformi Donacije.rs.