Učenici jednog odeljenja 8. razreda škole Ratko Pavlović Ćićko iz Prokuplja prikupljali su novac prodavanjem zimince na pijaci, kako bi omogućili da dvoje drugara iz razreda odu na matursku ekskurziju.

Zimnice, džemovi, slatko, med i ajvar su uglavnom spremale mame i bake, a sami đaci su bili zaduženi za prodaju. Na tezgama se takođe našla i polovna odeća koju su deca prikupila, kao i pite koje je pripremila razredna Milka Tošić.

“U razredu kome sam ja razredni starešina ima najviše učenika slabijeg imovnog stanja, odnosno čak njih 17 dobija besplatne udžbenike. Veći problemi nastanu kada ta dobra deca, dobri đaci, žele da idu na ekskurziju ali njihovi roditelji to ne mogu da im priušte”, rekla je Tošić.

Učenici su zaradili 9.250 RSD, a škola će dodati još 3.000 RSD što će pokriti cenu ekskurzije za blizance Stevana i Sofiju.

Prokupački đaci nisu jedina deca koja su nas svojim primerom sve naučila ponešto o solidarnosti i dobročinstvu. Nedavno su to učinili i đaci jedne škole iz Sarajeva koji su donirali GPS narukvice deci sa smetnjama u razvoju, dečaci iz Niša koji su prodavali sok za operaciju druga, kao i mali volonteri koji su se tokom akcije 72 sata bez kompromisa uključili u različite inicijative za razvoj lokalnih zajednica u Hrvatskoj.