Koronavirus je imao (i još uvijek ima) ogroman utjecaj na svakoga od nas, a svako živo biće ima različite mehanizme kako se s time nosi. Isti je slučaj i s neprofitnim organizacijama od kojih svaka ima jedinstveno iskustvo u svladavanju prepreka i prilagođavanju novonastalim pandemijskim okolnostima.

Zato smo izdvojili još četiri primjera neprofitnih organizacija i udruženja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji su nam dali uvid u to kako je novonastala kriza tijekom prethodne dvije godine utjecala na njihov rad i kako se promijenio način rada njihovog kolektiva.

Organizacija Stariji brat, starija sestra iz Bosne i Hercegovine svojim je primjerom omogućila uvid u svoje aktivnosti tijekom pandemije o čemu ćeš detaljnije saznati iz odgovora Nerme Daut Bajramović, stručne suradnice za razvoj kvalitete.

Nerma: „Sam program „Stariji brat, starija sestra“  u ovim je pandemijskim vremenima pokazao još jednu od svojih kvaliteta, a to je fleksibilnost. Naime, u vrijeme kad su djeci bili uskraćeni mnogi sadržaji zbog poštovanja epidemioloških mjera i razmaka, individualni kontakt s volonterima ponekada je bio njihov jedini sadržaj izvan obiteljskog okruženja na koje su bili „prisiljeni”.  

Nerma Daut Bajramović, stručna saradnica za razvoj kvaliteta

Čak i u razdobljima kada je u BiH vladala potpuna zabrana kretanja za maloljetnike, volonteri i mi kao osoblje Zaklade pronalazili smo različite načine za održavanje kontakta s djecom i međusobno korištenjem različitih online alata. Kao produkt tog procesa prilagodbe nastale su smjernice i priručnik za provođenje online mentorstva koje će, vjerujemo, umnogome olakšati rad na ovom programu u budućnosti jer nude alate kojima se prevladavaju neke od poteškoća na koje smo nailazili u dosadašnjem radu.“ 

Organizacija SOS dječja sela iz Albanije također je podijelila svoje iskustvo, a odgovor nam je dala Blerina Blaca, nadležna za korporativno prikupljanje financijskih sredstava u SOS dječjim selima Albanija.

Blerina: „U ovim neviđenim vremenima kad se pandemija bolesti COVID-19 nastavlja širiti i pogađa skoro svakog pojedinca i organizaciju diljem sveta, i mi smo direktno i indirektno pogođeni. Usprkos teškoćama, SOS Dječja sela Albanija dobro su organizirana i brzo su reagirala kako bi održala sigurnost osoblja i zajednica tamo gdje rade. Nastavili smo ispunjavati našu misiju da osiguramo toplu obiteljsku i sigurnu sredinu za djecu bez roditeljske skrbi kao i izgradnju održive zajednice. O strogim mjerama i posljedicama pandemije razmišljali smo i u sklopu naših aktivnosti kako bismo se što bolje pripremili za svaki slučaj. S druge strane, ovo zahtjevno doba također predstavlja odličnu priliku da učimo i razvijamo se zajedno kao neprofitni profesionalci. Zaposlenici u SOS dječjim selima diljem svijeta razmjenjuju ideje, uče isprobavati nove stvari, razmjenjuju iskustva i izvučene pouke.“

Na pitanje o aktivnostima na koje su najviše fokusirani u trenutku davanja intervjua, Blerina je otkrila da je situacija koju je stvorio COVID-19 pomaknula fokus te organizacije ka davanju prioriteta projektima koji odgovaraju na pandemiju jer su i potrebe njihovih korisnika značajno porasle.

Blerina: „Među glavnim aktualnim prioritetima koji se fokusiraju na djecu iz SOS sela, neposredno osoblje, kao i obitelji zajednica u kojima poslujemo možemo spomenuti i preventivnu zdravstvenu podršku za COVID-19 kupnjom maski, vitamina i dezinfekcijskih sredstava te podršku u obrazovanju kupnjom školskih paketa i informatičke opreme za osiguravanje online obrazovanja djece.

Tu je i poljoprivredna i stočarska podrška kroz nabavu poljoprivrednih sadnica i sjemena kao i manjeg broja grla stoke kako bismo osigurali dobrobit obitelji u sredinama u kojima poslujemo.

To je razdoblje tijekom kojeg smo tražili i nastavljamo tražiti financijska sredstva kako bismo pomogli u smanjenju utjecaja ove pandemije i reagirali na njene brojne efekte na zajednice u kojima poslujemo.“

Udruženje NVU Djeca Crne Gore prepoznato je u cijeloj Crnoj Gori po doprinosu zajednici.

Predsjednica ove organizacije Sabra Dečević i njezin dvadesetogodišnji humanitarni angažman i angažman u neprofitnom sektoru nagrađeni su 2021. godine Specijalnim priznanjem za građanski doprinos općem dobru. Uručeno joj je na dodjeli nagrada za filantropiju Fonda za aktivno građanstvo „ISKRA“ u Podgorici. U našem intervjuu Sabra je objasnila njihov način prilagođavanja novonastaloj situaciji.

Sabra: „Kriza pod nazivom COVID-19 utjecala je na rad udruženja jer svaku aktivnost moramo odvagnuti i pokušati je prilagoditi trenutačnoj situaciji i mjerama koje su na snazi. Bili smo zatvoreni neko vrijeme, ali uspjeli smo sve aktivnosti realizirati online. Uglavnom su to bile edukacije za nastavnike i učenike i mislimo da bi sve bolje funkcioniralo da je bilo uživo, jer te se dvije stvari ne mogu usporediti.

Od rujna 2020. godine radimo na pripremama za realizaciju obuke za nastavnike i učenike četiri srednje škole iz Podgorice i Sarajeva, cijelo vrijeme misleći da ćemo ići u Sarajevo. Nažalost, a opet nasreću što smo uspjeli bilo što realizirati s obzirom na situaciju, organizirane su dvije dvodnevne edukacije za nastavnike i dvije dvodnevne za studente.

Ovo je regionalni projekt koji provodimo u partnerstvu s Udruženjem pedagoga Crne Gore i Mrežom za izgradnju mira iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o projektu „Interkulturalnost u obrazovanju“ koji se provodi u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, a koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Ovo nije jedini projekt koji smo morali prilagoditi, ali nam je to možda bilo najteže provesti s obzirom na cilj projekta, a to je izgradnja kapaciteta mladih i razvoj interkulturalnih vještina koje doprinose duhu solidarnosti i suradnje među mladima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Jer efikasnije je kad sretnete osobu, onda imate više toga za reći.“

Intervju sa Ženskim centrom Milica iz Srbije omogućio nam je da saznamo kako je kriza bolesti COVID-19 utjecala na rad ove organizacije koja već više od 10 godina radi na unapređenju položaja i kvalitete života i zdravlja žena. Detalje ćeš saznati od predsjednice ovog udruženja Vesne Bondžić.

Vesna: „Smatramo da su udruženja pacijenata formirana baš zato da budu pomoć i podrška u teškim vremenima i situacijama. S proglašavanjem pandemije mi smo radili više nego inače jer je sve stalo i mnoga su se vrata za pacijente zatvorila. Nitko nije razmišljao kako će pacijent nastaviti s liječenjem ako ukinete prijevoz, zatvorite vrata dijagnostici i slično. Mi smo tada koordinirali između pacijenata i zdravstvenih ustanova, pomagali tamo gdje je bilo najpotrebnije, povezivali pacijentice i slali im redovne informacije, od važnih telefona do promjena u načinu rada ustanova.

Zahvaljujući Fondu B92 omogućili smo dezinfekcijska sredstva obiteljima, apelirali putem društvenih mreža za pomoć u maskama i rukavicama za pacijentice koje smo vozili na terapije. Zahvaljujući Zakladi Trag i kompanijama Roche i Novartis omogućili  smo tri mjeseca psihološke podrške i prijevoza pacijenata na terapije u 80 km udaljen radiološki centar u KC Kragujevac. Zatim smo djelovanje podignuli na nacionalnu razinu. Otvorili smo centar u Beogradu, povezali u Nacionalno stručno vijeće zdravstvene stručnjake iz KC-a Niš, KC-a Kragujevac, IORS-a i IO-a Vojvodina.

Organizirali smo online savjetovanje s ovim stručnjacima omogućivši da svakoj  ženi u Srbiji bude dostupan onkolog, kirurg ili iskustvena podrška.  

Pokrenuli smo zajedno sa Stručnim vijećem i dvije inicijative i to „Inicijativu za uvođenje inovativnih terapija za liječenje žena s metastatskim rakom dojke HER2- i HR+ na Popis lijekova koji se izdaju na teret obveznog zdravstvenog osiguranja  i „Inicijativu za stavljanje lijeka pertuzumab na Popis lijekova koji se propisuju i izdaju na teret obveznog zdravstvenog osiguranja (RFZO) u liječenju pacijenata s ranim stadijem karcinoma dojke HER2+ s visokim rizikom od relapsa“. Istovremeno provodimo kampanje informiranja javnosti o ovom problemu. Sada radimo na formiranju Nacionalnog centra za podršku onkološkim pacijenticama s rakom dojke i ginekološkim karcinomom.“