Centar za reproduktivno mentalno zdravlje već godinama radi na zaštiti i unapređenju zdravlja žena i njihovih partnera, kao i roditelja i budućih roditelja.

Centar, zajedno sa svojim brojnim volonterkama i volonterima, budućim majkama pruža i podršku u vidu psihološke pripreme za porođaj, radi na edukaciji i informisanju javnosti o problemima koji se tiču trudnoće, porođaja i roditeljstva i organizuje različite humanitarne akcije.

O brojnim aktivnostima Centra govorile su suosnivačica i voditeljica organizacije, izv.prof.dr.sc. Sandra Nakić Radoš, specijalistica kliničke psihologije i izvanredna profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu na Odjelu za psihologiju i Maja Žutić, magistra psihologije, asistentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu na Odjelu za psihologiju i doktorandica s temom u području depresije kod trudnica i majki.

Sandra je doktorirala je na temi postporođajne depresije te je osobito je posvećena mentalnom zdravlju žena u trudnoći i nakon porođaja te je voditeljica znanstvenog projekta na ovu temu. Aktivno je uključena u nekoliko velikih međunarodnih projekata i kolaboracija posvećenih depresiji u trudnoći i poslije porođaja te poslijeporođajnoj traumi.

Maja se reproduktivnim mentalnim zdravljem bavi se od početaka svoje karijere, od diplomskog rada o depresiji u trudnoći, zatim uključivanjem u veliki međunarodni projekt u području te aktivnim sudjelovanjem u radu Centra za reproduktivno mentalno zdravlje kao volonterka i voditeljica administrativnih poslova.

Sandra i Maja

Kako je nastao Centar za reproduktivno mentalno zdravlje? Sa kojom idejom je sve počelo, kako se razvijala vaša misija?

Sandra: Ideja se rodila prije 10-ak godina kada sam radila kao znanstveni novak u KBC Sestre milosrdnice (Zagreb) na Odjelu za ginekologiju i porodništvo pri čemu sam primijetila kako zapravo u Hrvatskoj ne postoji jedno mjesto koje je specifično posvećeno mentalnom zdravlju u reproduktivno doba, a osobito mentalnom zdravlju trudnica i rodilja. S druge strane, u svijetu je uvriježena praksa da postoje određene institucije isključivo i specifično posvećene mentalnom zdravlju trudnica, rodilja i roditelja, koje zaista jest jedna specifična populacija kojoj je potrebno posvetiti posebnu pažnju.

Potaknute željom da i u Hrvatsku uvedemo jedno takvo mjesto, kolegica Lana Žigić Antić i ja, osnovale smo 2014. godine neprofitnu udrugu Centar za reproduktivno mentalno zdravlje (CentarRMZ) s ciljem zaštite i unaprijeđena zdravlja žena i njihovih partnera te roditelja i budućih roditelja.

Sandra Nakić Radoš, suosnivačica i voditeljica Centra

Koja je bila Vaša lična motivacija za rad u neprofitnom sektoru?

Sandra: Moja je osobna motivacija došla kada sam radeći u bolnici bila u kontaktu s trudnicama i rodiljama koje su se borile s različitim teškoćama mentalnog zdravlja. Tada sam shvatila koliko je važna kvalitetna skrb za mentalno zdravlje trudnica, majki, očeva i roditelja općenito, te koliko je zapravo u Hrvatskoj ona slabo dostupna.

Velika mi je radost što sam uspjela makar ovim jednim dijelom pridonijeti zaštiti mentalnog zdravlja ove osjetljive populacije. Osobito sam ponosna na to što sada CentarRMZ broji gotovo 30 članova volontera, sve diplomirani psiholozi ili studenti završnih godina studija psihologije koji su posebno zainteresirani za ovo područje i svakodnevno marljivo pišu stručne tekstove za CentarRMZ.

Maja: Sandra i ja započele smo svoju suradnju upravo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu gdje sam se u rad udruge uključila još kao studentica. Moja je motivacija proizašla iz toga što sam još na studiju slušajući upravo Sandrina predavanja, prepoznala da je ovo područje ne samo zanemareno u praksi, već i istraživački. Odmah sam se bez razmišljanja uključila u rad udruge te hvatam svaki trenutak slobodnog vremena da radim na unaprjeđenju aktivnosti te ostvarivanju misije da smanjimo stigmu koja okružuje mentalno zdravlje trudnica, majki i roditelja te da kvalitetno i stručno educiramo javnost o tome.

Maja Žutić, volonterka i voditeljica administrativnih poslova

Kako je COVID-19 kriza uticala na rad Centra? Na koje aktivnosti ste bili najviše fokusirani u prethodne dve godine?

Maja: Zapravo, iako CentarRMZ postoji još od 2014. godine, upravo je pandemija COVID-19 bila ona iskra koja je dodatno sve pokrenula. Naime, baš u vrijeme prvog lockdowna i potresa u Zagrebu u ožujku 2020, Sandra je došla na ideju da otvorimo društvene mreže Centra, da započnemo s pisanjem redovitog stručnog psihoedukativnog sadržaja i na taj način pridonesemo zajednici u ovom nepokrivenom području. Otvorili smo društvene mreže Facebook, Instagram i LinkedIn te smo otada skupili gotovo 30 volontera - psihologa s posebnim interesom, znanjem i entuzijazmom za djelovanje u području reproduktivnog mentalnog zdravlja.

Sandra: Tako je, pandemija je unijela mnogo nesigurnosti i promjena upravo za trudnice i majke, u vidu ukidanja pratnje na porođaju, ograničavanja socijalnih kontakata (a svi znamo koliko je neprocjenjiva pomoć bližnjih, pogotovo kada tek rodite bebu) i sl. Stoga smo se odlučili dodatno aktivirati te smo uključili više psihologa za provođenje individualnih ili grupnih psiholoških savjetovanja s klijentima, kako bismo i na taj način podržali mentalno zdravlje trudnica i roditelja u vremenu velikih nesigurnosti i promjena.

Na koje aktivnosti ste trenutno najviše fokusirani? Koji su najvažniji planovi i ciljevi koje planirate da realizujete u budućnosti?

Sandra: Najviše smo usmjereni na psihoedukaciju javnosti pri čemu svakodnevno pišemo objave na našim društvenim mrežama i web stranici, te na pružanje usluga psihološkog savjetovanja i podrške ženama i njihovim partnerima koji imaju poteškoća mentalnog zdravlja ili koji traže dodatne informacije, podršku i razumijevanje. Osim educiranja javnosti i naše ciljane skupine, također provodimo i predavanja i radionice za stručnjake koji se bave ovom populacijom, posebno primalje. Teme kojima se bavimo, odnose se na različite emocionalne i psihološke izazove, poput traumatskih iskustava zbog spontanog pobačaja, porođajne traume, izazova u roditeljstvu (depresija, sagorijevanje u majčinstvu, posramljivanje majki...), kao i psihološkim aspektima raznih porodničkih i ginekoloških pitanja, od područja neplodnosti, preko problema mentalnog zdravlja u trudnoći i roditeljstvu, sve do klimakterija.

Maja: U budućnosti nam je velika želja proširiti spektar aktivnosti i usluga koje pružamo. Željeli bismo otvoriti grupe podrške za pojedine teme, posebno za gubitke i traumatska iskustva te razne grupe podrške za parove na putu do trudnoće, u trudnoći te nakon porođaja. Idući veliki korak bit će kada zaposlimo prvu osobu koja bi se mogla dodatno posvetiti razvijanju usluga koje nudimo i povećanju vidljivosti CentraRMZ u zajednici.

Kako se finansira Centar za reproduktivno mentalno zdravlje? Sa kojim različitim tipovima donatora sarađujete i na koji način? Na koje sve načine oni koji to žele mogu podržati rad Centra?

Sandra: Financiramo se prihodima putem simboličnih godišnjih članarina naših volontera te usluga psihološkog savjetovanja koje su jedine aktivnosti koje naplaćujemo. Njih provode diplomirani psiholozi koji se dodatno educiraju za psihoterapijski rad. Do sada nismo imali donatora. Međutim, svi su dobrodošli donirati nam sredstva kako bismo nastavili marljivo raditi na poboljšanju usluga koje pružamo te poticanju promjena na jednoj višoj razini.

Da li uključujete zajednicu u svoj rad, na koje sve načine i šta vam to donosi?

Sandra: Budući da predajem na sveučilištu, često sam u kontaktu s mladim studentima psihologije koji su vrlo motivirani i angažirani za volonterski rad, stoga je mnogo naših volontera upravo sa završnih godina studija psihologije. Na taj način, osim što uče o ovom poprilično zanemarenom području, imaju priliku pridonijeti zajednici kroz stručni rad, razvijati vlastite vještine i kompetencije, te vrijedno iskustvo kao priprema za stručni rad psihologa. Također, imamo lijepu suradnju s medijima, koji su prepoznali važnost našeg rada u ovom prilično nepokrivenom području, te nam pomažu podići svijest o problemima mentalnog zdravlja žena u trudnoći i nakon porođaja.

Maja: Što se tiče uključivanja zajednice, jako nam je drago što nam se mnoge žene i majke jave kada se prepoznaju u nekim našim tekstovima te podijele s nama svoje iskustvo i dopuste da ih anonimno objavimo. Upravo takve stvarne priče, nešto su što osobito nadahnjuje i inspirira te potiče i druge da progovore o svojim izazovima i osobnom rastu.

Centar za reproduktivno mentalno zdravlje kao važan segment svog rada ima i humanitarne aktivnosti. Kako izgledaju vaše humanitarne akcije, postoje li neke koje biste posebno izdvojili?

Sandra: Osobito smo ponosni što smo postali globalni partner jedne međunarodne kampanje za obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja svake prve srijede u svibnju. Naša udruga je prva i jedina u Hrvatskoj koja se uključila u ovu kampanju i uveli obilježavanje ovog dana u Hrvatskoj. Tada se aktiviramo na društvenim mrežama i medijima, gdje aktiviramo i što više poznatih ličnosti u svrhu podizanja javne svijesti i smanjenja stigme oko problema mentalnog zdravlja majki.

Maja: Osim toga, povodom Majčinog dana naše su volonterke snimile kratki videoprilog koji je na Facebooku pregledan preko 44 tisuće puta! Napisali smo i razne članke povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja majki: Zašto je važan Svjetski dan mentalnog zdravlja majki? i Svjetski dan mentalnog zdravlja majki kako bismo podigli društvenu svijest o izrazitoj važnosti mentalnog zdravlja majki i cijelih obitelji.

Da li sarađujete sa drugim neprofitnim organizacijama, udrugama i fondacijama, kojim i na koji način?

Maja: Jako smo sretni jer nam se javljaju brojne druge udruge i organizacije koje prepoznaju kvalitetu našeg stručnog rada i sadržaja kojeg pišemo. Najčešće surađujemo u vidu gostovanja s predavanjima ili radionicama o određenoj temi. Dosad smo održali predavanja o brojnim temama, primjerice sagorijevanje u majčinstvu, slika o tijelu u vrijeme trudnoće i poslije porođaja, poremećaji hranjenja i depresija u trudnoći i poslije porođaja i sl. Budući da je ovo područje do nedavno bilo zanemareno, izuzetno nam drago da se ipak počelo govoriti o svim brojnim izazovima roditeljstva i prenositi poruka da nije sramota doživljavati teškoće ni potražiti pomoć.

Imate konstantno otvoren poziv za volonterke i volontere, a veliki broj njih svakodnevno je angažovan u aktivnostima Centra. Na koji način volonteri doprinose radu Centra i koliki je, prema vašem mišljenju, značaj volonterizma za neprofitni sektor generalno?

Sandra: Tako je, uvijek primamo nove volontere i volonterke i svi su dobrodošli priključiti nam se bilo kada. Koliko je rad volontera važan, govori činjenica da bez njih ne bi ni bilo CentraRMZ! Neizmjerno smo zahvalni svim marljivim volonterima koji svoje slobodno vrijeme ulažu u Centar pisanjem edukativnih tjednih tema, savjetodavnim radom s klijentima, vođenju administracije, pisanju projektnih prijava, provedbi raznih predavanja i sudjelovanju na gostovanjima. Sav taj nesebični i zajednički trud i rad pomažu nam da zadržimo visoku kvalitetu rada i proširimo glas o našem djelovanju i naravno, da senzibiliziramo javnost na mentalno zdravlje trudnica, roditelja, parova koji se suočavaju s problemom neplodnosti ili gubitka trudnoće, traumama i drugim problemima.

Na koje načine Centar za reproduktivno mentalno zdravlje doprinosi razvoju filantropije u Hrvatskoj?

Maja: Iako postoje udruge koje su usmjerene na pojedine aspekte kojima se bavimo i mi (roditeljstvo, prerano rođeni, priprema za porođaj...), naša udruga bavi se širom lepezom tema koje obuhvaćaju duže vremensko razdoblje, od menarhe do menopauze. No, ono što je još važnije jest što tome pristupamo na stručan način te udružujemo stručnjake psihologe koji se specifično žele baviti ovim temama. Moram reći da naša Sandra, kao sveučilišna profesorica koja je prva u Hrvatskoj osmislila i počela provoditi kolegij Reproduktivno mentalno zdravlje na diplomskom studiju psihologije ima veliku i važnu ulogu u educiranju ne samo javnosti već i budućih stručnjaka o ovim temama. Upravo mnogi od tih studenata poslije se volonterski priključe u rad udruge CentarRMZ, provode znanstvena istraživanja i pišu svoje diplomske radove iz tog područja, što smatramo zaista važnim.

Čini se da je tema kojom se bavite još uvek osetljiva i retko zastupljena. Na koji način radite na podizanju svesti o njenom značaju? Mali je broj organizacija koji se uopšte bave ovom tematikom, u čemu se ogleda jedinstvenost Centra za reproduktivno mentalno zdravlje?

Sandra: U pravu ste, prema našim saznanjima, u Hrvatskoj ne postoji mjesto isključivo posvećeno mentalnom zdravlju trudnica, majki, očeva i budućih roditelja, ali i svih koji se nose s problemima u reproduktivno doba. S obzirom na to da put do ostvarivanja trudnoće, sama trudnoća, porođaj, a i roditeljstvo zahtijevaju brojne prilagodbe od osobe, jasno je da se radi o jednoj zaista osjetljivoj skupini sa specifičnim izazovima i stresorima. Prema tome, potrebne su i specijalizirane ustanove ili udruge posvećene upravo dobrobiti te populacije, a upravo na tome počiva jedinstvenost CentraRMZ. Mi smo osobito posvećeni kvalitetnoj psihoedukaciji kako javnosti tako i naše ciljane populacije, kako bi znali na vrijeme prepoznati teškoće i potražiti pomoć.

Maja: Treba napomenuti da čak 1 od 5 žena ima probleme mentalnog zdravlja u razdoblju trudnoće ili nakon porođaja što je izuzetno visoka brojka! Osim toga, najnovija istraživanja ukazuju na to da neliječeni psihički poremećaji u ovom razdoblju povlače za sobom različite druge teškoće i izazove koji otežavaju funkcioniranje cijele obitelji, stoga nam je važno da putem CentraRMZ pružimo stručnu pomoć za sve koji je trebaju. Također, otvaranjem Centra želimo poručiti svim majkama i roditeljima koji doživljavaju određene poteškoće da nisu sami i da smo tu za njih. Traženje pomoći nije znak slabosti već je uistinu znak velike hrabrosti i snage!

Šta su najveći izazovi sa kojima se suočavate, a šta najveći uspesi koje je Centar ostvario u dosadašnjem radu?

Sandra: Izazovi su ponajviše u vidu što imamo velike ideje da se uvedu promjene na jednoj višoj razini, od poticanja provođenja preventivnih programa, sustavne trijaže te lako dostupnog tretmana psihičkih poremećaja kod trudnica, majki, roditelja, parova. Međutim, nastavljamo raditi na podizanju razine javne svijesti o ovim problemima, s nadom da ćemo osnažiti i podržati takve promjene! Trenutno sam uključena u pisanje međunarodnih kliničkih smjernica za dijagnozu, tretman i prevenciju depresije u trudnoći i poslije porođaja, što će biti jedna važna prekretnica na svjetskoj razini. Osim toga, ponosni smo i na to što su brojni mediji podržali naše napore da uvedemo i počnemo obilježavati Svjetski dan mentalnog zdravlja majki u Hrvatskoj te su nas zvali na gostovanja upravo povodom obilježavanja tog dana. Takve javne kampanje nešto su što nas može primaknuti našem željenom cilju promocije reproduktivnog mentalnog zdravlja i smatramo ih svojim velikim uspjehom.

Maja: Zaista sve aktivnosti u Centru radimo sa srcem i puno ljubavi, a zapravo je podrška naših pratitelja i korisnika naš najveći vjetar u leđa! Naše uspjehe smatramo onim svakodnevnim sitnicama, primjerice kada dobijemo povratnu informaciju neke majke da smo joj svojim tekstom, stručnim savjetom ili podrškom pomogli u trenutku kada se osjećala potpuno usamljeno, prazno ili neshvaćeno. Nažalost, živimo u društvu koje vrlo brzo i lako osuđuje, posramljuje ili kritizira. Stoga, pružanje jednog kvalitetnog mjesta koje ohrabruje, razumije, sluša, educira i pomaže, nešto je što smatramo svojim najvećim uspjehom. Također, sretni smo i zahvalni što se važnost mentalnog zdravlja majki iz godine u godinu sve više prepoznaje i što smo i mi postali dijelom te društvene promjene! :)