Akcija koja se sprovodi pod pokroviteljstvom predsednice Republike Srpske ove godine će pomoći kupovinu uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju dece sa poremećajima kretanja, a svi građani mogu podržati akciju pozivom na humanitarni broj ili tokom donatorske večeri koja se održava 23. decembra.

Konkretan cilj ovogodišnje akcije od velikog je značaja s obzirom na to da u Republici Srpskoj godišnje između 150 i 200 dece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korišćenje robotike, a takav savremeni tretman trenutno ne mogu dobiti ni u Republici Srpskoj ni u Srbiji.

Inicijativa “S ljubavlju hrabrim srcima” sprovodi se već 9 godina, a svake godine odabran je drugačiji cilj za koji se prikupljaju sredstva. U prehodnim godinama sredstva su se prikupljala radi otvaranja Centra za decu sa smetnjama u razvoju, otvaranje roditeljske kuće u Banjaluci za smeštaj decu sa malignim bolestima i njihove porodice tokom lečenja, a prošle godine sav prihod je bio namenjen Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu.

Sredstva se i ovog puta prikupljaju pozivima građana na humanitarni broj 1411 po ceni od 0,50 EUR (1 KM). Broj je otvoren do 7. januara 2019.

Osim toga, građani će takođe moći da doniraju novac i tokom donatorkse večeri koja se održava 23. decembra sa početkom u 17h, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci. Tom prilikom, oni će moći i da se upoznaju sa javnim ličnostima (muzičari, pevači, sporitisti, glumci) koji podržavaju akciju i koji će kroz bogat zabavni program upriličiti veče. Vlada Republike Srpske za događaj već obezbedila je donaciju od 50.000 EUR (100.000 KM).

Novitet ovogodišnje akcije jeste što su se pozivu za pomoć odazvali i najmlađi umetnici - deca iz Gradiške, Prijedora, Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Drvara, Banjaluke i Zvornika. Oni će takođe svojim nastupima upotpuniti veče i pokazati solidarnost sa drugarima za koje se prikuplja novčana pomoć.

Pozovite 1411 i pridružite se donatorskoj večeri 23. decembra.