Giving Balkans | Fondacija Katalist

Bosna i Hercegovina daruje 2022: Izvještaj o dobročinstvu

Divider text here
Istraživanje “Bosna i Hercegovina daruje 2022: Izvještaj o dobročinstvu” predstavlja jedinstven pregled stanja filantropije u Bosni i Hercegovini tokom prethodne godine, sa uvidom u to kako su građani, organizacije i kompanije podržali opšte dobro. Catalyst Balkans već deset godina prati dobrotvorne aktivnost u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, i objavljuje godišnje izvještaje o filantropiji.


UKUPNO ZABILJEŽENO DAVANJE

19,4 miliona €

Zabilježena donirana suma

3.665

Dobrotvornih akcija

5,9€

Donirana suma po glavi stanovnika

Filantropska davanja u Bosni i Hercegovini su rasla do godine pandemije, nakon čega je u narednoj godini zabilježen pad. Međutim, u 2022. godini ponovo je zabilježen rast. Na osnovu Giving Balkans baze podataka, u Bosni i Hercegovini ukupno je donirano 19,4 miliona evra, kroz 3.665 jedinstvenih dobrotvornih akcija. U poređenju sa godinom pre, broj dobrotvornih akcija u 2022. godini je veći za oko 30%. Od svih zabeleženih dobrotvornih aktivnosti, za 42,9% je bila dostupna informacija o iznosu. Donirana suma po stanovniku iznosila je 5,9 evra.
Bitno je ove podatke staviti u kontekst globalne krize. Tokom 2022. godine, globalna kriza uticala je na trendove dobrotvornih akcija. Ekonomski utjecaj zemalja Zapadnog Balkana, kao i širom svijeta, je bio pod uticajem ukrajinskog rata kao i posljedica Covid-19 krize, što je ograničilo aktivnosti donatora. Ove tvrdnje navodi i istraživanje od Lilly Family School of Philanthropy “Global Philanthropy Indices” kao i izveštaj od Charities Aid Foundation “Charity Landscape 2022”. U 2022. godini prosječna inflacija u Bosni i Hercegovini u odnosu na godinu pre iznosila je 14,4%, što je rezultiralo povećanje potreba za pomoći ekonomski ugroženih pojedinaca a sa druge strane potencijalno ograničilo resurse dostupne za dobrotvorne akcije.


TREND DAVANJA

Trend dobrotvornih aktivnosti u Bosni i Hercegovini imao je pozitivan rast do 2020 godine koju je obeležila povećana potreba za pomoći usled Covid-19 krize. Zatim, u drugoj godini Covid-19 krize bilježi se pad donacija, nakon čega u 2022. godini se ponovo bilježi rast. U 2022. godini zabilježen je najveći broj dobrotvornih aktivnosti od kada Catalyst Balkans prati stanje filantropije u Bosni i Hercegovini.


DONATORI


Kao i u prethodnim godinama, građani, kroz masovna davanja, bili su najaktivniji donatori, sa još većim procentom u odnosu na 2021. godinu.   Poslovni sektor zauzimao je 38,3% ukupnog broja dobrotvornih akcija, što je nešto veći procenat u odnosu na godinu pre. Kada je u pitanju vrednost donacija, kompanije i preduzeća generisale su najveći udio.
SAZNAJTE VIŠE


OBLASTI


Tokom 2022. godine primarna oblast davanja bila je podrška marginalizovanim grupama, što je bio slučaj i u godini pre. Konkretno, od ukupnog broja dobrotvornih akcija, nešto manje od jedne četvrtine bilo je namijenjeno za podršku marginalizovanih grupa.  Donacije za podršku zdravstvu imale su udio od 16,6% ukupnog broja dobrotvornih akcija, a podrška obrazovanju imala je udio od 14%. Od oblasti koje su generalno manje podržane, prema broju dobrotvornih akcija izdvojila se podrška sportu i sezonsko davanje.


PRIMAOCI


Neprofitne organizacije, posebno domaća udruženja, identifikovana su kao najčešći tip primaoca, što je bio slučaj i u godini pre. U odnosu na 2021. godinu zabilježen je rast dobrotvornih akcija putem neprofitnih organizacija.  
Sa druge strane, davanja usmerena državi (institucije i vlasti) činila su manji procenat u odnosu na godinu pre.


KRAJNJI KORISNICI


Tokom 2022. godine, najveći udeo ukupnih zabilježenih dobrotvornih akcija bio je namijenjen za pomoć lokalnih zajednica. Najčešće ove akcije bile su usmerene putem rada neprofitnih organizacija. 
Kada je u pitanju vrednost donacija, lokalnim zajednicama namijenjeno je 36,6% donirane sume. Donacije namijenjene osobama sa zdravstvenim problemima generisale su nešto manje od jedne četvrtine ukupne donirane sume.


NAMERAVANI EFEKTI DONACIJA


Donacije sa nameravanim kratkoročnim efektom bile su primarne donacije u 2022. godini. Najčešće su bile zabeležene donacije potrošne robe. 
Od svih dobrotvornih akcija, donacije sa dugoročnim efektom imale su udio od 30%. U najvećem broju slučajevima, to su bile donacije opreme, a zatim socijalnih usluga. 

Da biste saznali više o našoj metodologiji, molimo vas da pročitate ovaj članak.

Istraživanje Bosna i Hercegovina daruje 2022: Izvještaj o dobročinstvu i ovu publikaciju osmislila je Fondacija Catalyst (Catalyst Balkans) uz velikodušnu podršku Fondacije C. S. Mott (C.S. Mott Foundation) i Fonda braće Rockefeller (Rockefeller Brothers Fund). Mišljenja izneta u ovoj publikaciji ne odražavaju nužno mišljenja Fondacije C. S. Mott i Fonda braće Rockefeller ili njihovih partnera.

Vesti o davanjima

Pogledajte naš dnevni izbor najinspirativnijih vesti o davanjima na Zapadnom Balkanu.

Blog

Pročitajte naše nedeljne savete, uspešne priče i najbolje prakse za neprofitni sektor.

Intervjui

Pročitajte naše nedeljne savete, uspešne priče i najbolje prakse za neprofitni sektor.