Blog | Giving Balkans

Blog

Svjetski dan borbe protiv uništavanja hrane obilježen je 27. aprila, a u Bosni i Hercegovini je pokrenuta kampanja pod nazivom “Niko gladan. Niko sam”.

Saznaj više

Intervjui s brojnim neprofitnim organizacijama diljem Zapadnog Balkana tokom ove i prethodnih godina pružili su nam nešto jasniji uvid u to kako se prilagođavaju učincima pandemije. Kako izgledaju njihove redovne aktivnosti? Kako su nastavili s provedbom programa? Koliko je bilo zahtjevno preći iz fizičkog u online svijet, a da se pritom ne uskrate mnoge vrste podrške koje pružaju svojim korisnicima i korisnicama?

Neke od odgovora saznaćete u ovom tekstu, gdje su nam Udruženje MoSt iz Hrvatske, Žene Bara iz Crne Gore, KRIK iz Sjeverne Makedonije i Kosovo Women’s Network omogućili da naučimo neke od primjera praksi koje se koriste u regiji, kao i načine prilagođavanja novim sistemima i novim pravilima koje je donio COVID.

Saznaj više

Koronavirus je imao (i još uvijek ima) ogroman uticaj na svakoga od nas; a svako živo biće ima različite mehanizme za suočavanje s tim. Isti je slučaj i s neprofitnim organizacijama, od kojih svaka ima jedinstveno iskustvo u prevladavanju prepreka i prilagodbi na nove okolnosti pandemije.

Zato smo izdvojili još četiri primjera neprofitnih organizacija i udruženja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koji su nam dali uvid u to kako je novonastala kriza uticala na njihov rad u posljednje dvije godine i kako su promijenio način funkcioniranja njihovih kolektiva.

Saznaj više

Kako je virus koji uzrokuje  COVID-19 još uvijek prisutan u našim životima, napravili smo svojevrsni osvrt na neprofitne organizacije iz regije koje su nam tokom 2020. i 2021. godine objasnile kako je pandemija uticala na njihov rad, svakodnevne aktivnosti i život općenito.

Moguće je da neke njihove sistematske prilagodbe novim okolnostima inspiriraju druge organizacije koje se susretnu s ovim tekstom da osmisle nove načine ili primijene neke od postojećih primjera u svojim programskim aktivnostima.

U današnjem tekstu moći ćete upoznati neke od istaknutih organizacija sa Zapadnog Balkana, kao i njihove metode prilagođavanja novoj normalnosti.

Saznaj više