Tokom protekle godine pokazali smo šta znači snaga solidarnosti i zajedništva.

Prema našim istraživačkim podacima, kompanije, građani i neprofitne organizacije na Zapadnom Balkanu, u periodu od 16. marta 2020. do 31. marta 2021. godine, donirale su 70.253.602 eura za borbu protiv posljedica COVID-a 19.  

Detaljnije informacije o tome koliko, kome i za šta smo donirali možete pronaći u našim infograficima, a u današnjem sedmičnom pregledu vijesti o donacijama u regiji možete pročitati najnovije priče o davanjima za borbu protiv COVID-a 19.  

Humanitarna akcija Sandžak za Bosnu

Prije nekoliko dana neformalna skupina građana u Novom Pazaru pokrenula je humanitarnu akciju Sandžak za Bosnu u svrhu pružanja pomoći i ublažavanja posljedica pandemije COVID-a 19 u Bosni i Hercegovini.

Na nekoliko lokacija u Novom Pazaru već su postavljeni štandovi na kojima se prikupljaju sredstva za kupovinu medicinske opreme koja će, u saradnji s organizacijom Dobro.ba, biti poslana u Goražde, Sarajevo i druge gradove širom BiH pogođene pandemijom.

 Organizatori naglašavaju da je, bez obzira na prikupljeni novac, važno poslati poruku i pokazati spremnost lokalnog stanovništva da uzvrate pomoć koju je Bosna i Hercegovina poslala prošle godine Novom Pazaru i Sandžaku kada su bili u sličnoj situaciji.

Već je prikupljen određeni iznos sredstava, te će prva pomoć u vidu medicinske opreme uskoro biti upućena u Goražde.

Konkurs Solidarnost prije svega 

Fondacija Ana i Vlade Divac otvorila je treći ciklus konkursa Solidarnost prije svega, uz potporu Balkanskog fonda za demokratiju i Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID, sa ukupnim raspoloživim fondom od 3.750.000 dinara.

Konkurs je namijenjen lokalnim udruženjima građana, neformalnim aktivističkim skupinama i medijima radi realizacije projekata koji će zajednicama pomoći u izražavanju građanske solidarnosti tokom krize uzrokovane COVID-om 19 u Srbiji.

Realiziranjem svojih projekata, korisnici sredstava će promovirati solidarnost, poticati druge da se aktivno uključe u pomaganje svojoj zajednici i pomoći skupinama koje su najviše pogođene ovom krizom.

Više informacija možete naći na ovom linku, prijavni obrazac ovdje, a prijave pošaljite putem ovog linka

Besplatna vožnja penzionera na vakcinaciju

15. aprila, NAXIS Taxi iz Beograda pokrenuo je interesantnu inicijativu.  Naime, u sljedećih mjesec dana svi penzioneri iz beogradske opštine Rakovica koji idu na vakcinaciju dobiće besplatnu vožnju do vakcinalnog punkta i nazad kući.

Zakažite vožnju pozivom na 1984 i vozač će vas odvesti do vaše lokacije i vratiti nazad.

Donacija za bolnicu u Brezoviku

Bolnica u Brezoviku dobila je ultrazvučni aparat vrijedan 23.000 eura.

Aparat su donirali Endemont i Vesko Đurović iz Sutomora kao gestu zahvalnosti zdravstvenim radnicima koji su pokazali brigu i požrtvovanost u liječenju njih ili članova njihovih porodica u toj bolnici.

Elektroprivreda Crne Gore donirala 15 hiljada EUR za bolnicu u Pljevljima

Elektroprivreda Crne Gore donirala je 15 hiljada eura Opštoj bolnici u Pljevljima.

Ova donacija namijenjena je za instalaciju sistema centralnog dovoda kisika za potrebe COVID bolnice, što je izuzetno značajno za poboljšanje liječenja pacijenata.

Prilikom potpisivanja ugovora o donaciji, Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, naglasio je da se od EPCG-a, kao nacionalne kompanije, očekuje da doprinese zajednici, posebno kada se građani i država suočavaju sa specifičnom situacijom poput pandemije COVID-a 19.

Mozzart donirao voće za Bolnicu Gradiška 

Mozzart nastavlja pružati podršku u borbi protiv posljedica COVID-a 19 kroz brojne inicijative.

Prije nekoliko dana, Mozzartov Humanitarni karavan zaustavio se ispred Bolnice Gradiška kako bi dostavio pakete voća i prirodnih sokova zdravstvenim radnicima koji rade u ovoj ustanovi.

Prošle je godine Mozzart podržao ovu bolnicu donirajući sredstva za kupovinu medicinskih monitora.

Udruženju penzionera iz Prijedora donirano 10.000 maski

7. aprila, na Svjetski dan zdravlja, gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović posjetio je gradsko Udruženje penzionera i donirao 10.000 zaštitnih maski namijenjenih najugroženijim članovima koji nemaju sredstava da ih kupe.

Predsjednik Udruženja Slobodan Brdar naglasio je da su penzioneri najosjetljivija kategorija društva kada je riječ  o pandemiji, dodavši da „donacija znači puno i u moralnom smislu, jer pokazuje da su penzioneri prepoznati i poštovani u svojoj lokalnoj zajednici.”

Ukoliko i sami želite podržati svoje zajednice u borbi protiv COVID-a 19, jedan od načina da to učinite je online donacija za jednu od kampanja na platformi Donacije.rs.