Još jedna nedjelja ispunjena filantropskim akcijama i dobrim djelima je iza nas. Najveći broj dobročinstava još jednom je bio namijenjen podršci u borbi protiv štetnih posljedica COVID-19 pandemije.

U nastavku teksta čitajte kako kompanije, organizacije i građani udruženim snagama pomažu borbu protiv COVID-19.

Valjevski preduzetnici donirali za Opštu bolnicu u ovom gradu

Porodične firme „FAB d.o.o. Lukavac“ i „Metalprom d.o.o.“ iz Valjeva uručile su donaciju vrijednu preko 2 miliona dinara Opštoj bolnici Valjevo.

Donacija se ovoga puta sastoji od 19 savremenih bolničkih kreveta, od kojih je 15 sa antialergijskim dušecima i četiri elektro kreveta za najteže pacijente u jedinici intenzivne njege, kao i dva višenamjenska pokretna ormarića za lijekove i medicinska sredstva.

Novi namještaj, koji je odmah po uručenju stavljen u upotrebu, značajno je olakšao rad medicinskom osoblju, a pacijentima pruža dodatan komfor tokom hospitalizacije i liječenja od bolesti Covid-19, navode iz Valjevske bolnice.

Besplatna podrška za Novosađane tokom pandemije

Gordana Belocić otvorila je Facebook grupu Covid 19 Novi Sad, kako bi svojim sugrađanima i medicinskom osoblju u ovom gradu omogućila pravovremenu razmjenu informacija i potrebnu podršku. Pore toga, onima kojima je to potrebno, Gordana, putem Facebook stranice Čaj sa Gocom pruža besplatnu psihološku pomoć.

Za svoj angažman nedavno je dobila i Nacionalnu nagradu za volontiranje, koja joj je dodijeljena na nedavno održanom CSR Forumu, u organizaciji Foruma za odgovorno poslovanje.

Naša fejsbuk grupa Covid 19 Novi Sad bilježi stalan rast i sada ima više od 12.000 članova. Pacijenti kažu da im se najviše dopada uređenost grupe, a sadržaj koji odobravamo se strogo kontroliše, ispričala je Gordana za portal Priče sa dušom.

Ona je 24 sata dostupna za sve koji joj se obrate, a svojim sugrađanima svakodnevno pomaže oko snalaženja u procedurama i pruža im besplatnu psihoterapijsku pomoć.

Svojim aktivnostima, a naročito podizanjem morala, smanjenjem stresa, podsticanjem pozitivnog razmišljanja i širenjem nade, uspješno sam uticala na to da se ljudi osjećaju da o njima neko brine, da nisu sami, da ne moraju da lutaju i da su zaštićeni, objasnila je ona za portal pricesadusom.com.

Kaufland donirao maske djeci sa zemljotresom pogođenih područja

Sa ciljem brže stabilizacije života u područjima koja je krajem prošle godine pogodio razarajući zemljotres, Kaufland je donirao dječje jednokratne maske, kao i voće i povrće školarcima iz partnerskih škola, Gradskim društvima Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskom Caritasu i SOS Dječjem selu Lekenik.

Nakon velike financijske donacije koju smo uplatili za pomoć u obnovi stradalih područja, na ovaj način nastavljamo pomagati unesrećenima. Želimo pridonijeti tome da se život na tome području čim prije vrati u normalu, objasnila je ovim povodom Marija Franić, voditeljica korporativnih komunikacija u Kauflandu.

Amko komerc donirao namirnice Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”

Kompanija Amko komerc je Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ uručila donaciju u vidu prehrambenih artikala i jednokratnog posuđa za potrebe bolničkog odjeljenja za Covid-19.

Želimo u ovim izazovnim vremenima biti podrška građanima. Izražavamo zahvalnost i podržavamo enormne napore zdravstvenih radnika iz cijele Bosne i Hercegovine koji danonoćno rade i bore se za živote naših sugrađana , istakla je ovim povodom Minela Durmo direktorka marketinga Amko komerca.

Ona je takođe pozvala i druge kompanije i institucije da pruže podršku zdravstvenim radnicima i cjelokupnom zdravstvenom sistemu koji je trenutno najviše izložen posljedicama pandemije Covid-19.

Podrška udruženja Pomozi.ba bolnicama u Travniku

Udruženje Pomozi.ba je bolnicama u Travniku ustupilo na korišćenje pet koncentratora kiseonika.

U pitanju su aparati koji sami proizvode kiseonik - do pet litara u minuti, što znači da su namijenjeni za lakše covid pacijente. Aparati se ustupaju na godinu dana i Udruženje Pomozi.ba će ih servisirati o svom trošku.

Korišćenje se, u slučaju potrebe, može i produžiti. Bolnici za plućne bolesti i TBC Travnik ustupljena su tri, a JU Bolnici Travnik dva koncentratora.

Do sada je Udruženje Pomozi.ba uručilo 30 aparata bolnicama u Bosni i Hercegovini i to: 20 bolnicama u Sarajevu, 5 Kantonalnoj bolnici Zenica, i 5 za bolnice u Travniku.

Kako najavljuju iz Pomozi.ba, akcija se nastavlja, a svi koji je žele podržati, mogu to učiniti putem računa udruženja, web platforme ili humanitarnog broja: 17022, kojim se donira 2 KM za ovu akciju.

 

Donacija za Opštu bolnicu Ohrid

JZU Opšta bolnica Ohrid dobila je vrijednu donaciju zahvaljujući organizaciji SOS BALKANMEDIA Ohrid, i partnerima ove organizacije iz „SN Insurance Broker“ – Bitolj.

Donaciju čine maske, medicinska oprema i lijekovi neophodni za liječenje pacijenata sa ozbiljnijom kliničkom slikom.

Ukoliko i sami želite da podržite svoje zajednice u borbi protiv COVID-19, podsjećamo vas da to možete uraditi online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.