Trend davanja u Bosni i Hercegovini je u konstantnom porastu. U 2021. godini, ukupno je zabilježeno oko 17 miliona eura donacija, prikupljeno kroz 2.744 akcije doniranja. Ove brojke predstavljaju blagi pad u odnosu na 2020. godinu ali je osim te godine, ukupna donirana suma na najvišem nivou od kada Catalyst Balkans bilježi stanje.

Za koje oblasti Bosna i Hercegovina daruje?

Najveći broj akcija doniranja bio je posvjećen podršci marginalizovanim grupama, zatim zdravstvu, smanjenju siromaštva, sezonskim davanjima, sportu i obrazovanju. Štaviše, evidencija donirane sume dodatno pokazuje da su značajna sredstva donirana i za ekonomski razvoj, prirodne i ljudske katastrofe.

Ko su donatori u Bosni i Hercegovini?

Najveći broj akcija doniranja organizovan je kroz kampanje u kojima su građani masovno učestvovali, dok je najveću zabilježenu doniranu sumu izdvojio poslovni sektor. Posljednjih godina privatne fondacije sve češće figuriraju kao značajni donatori, a značajne sume generišu i kampanje u kojima zajednički nastupaju donatori iz više sektora.

Sve o filantropiji i davanjima u Bosni i Hercegovini u 2021. godini saznaj u našem izvještaju Bosna i Hercegovina daruje 2021, a u nastavku teksta otkrij ko su bili najveći donatori i koje su dobrotvorne akcije obilježile godinu za nama.

Podrška obrazovanju kroz dodjelu stipendija

Tokom 2021. godine obrazovanje se izdvojilo kao važna tema, a veliki broj akcija podrške bio je usmjeren na dodjelu stipendija. Samo neke od njih su sljedeće:

  • Fondacija „Hastor“ obezbijedila je stipendije za učenike osnovnih i srednjih škola i studente u ukupnoj vrijednosti od 3.780.100 KM. Ovime je fondacija Hastor pružila finansijsku podršku najvećem broju stipendista u odnosnu na sve registrovane fondacije u BiH i regiji. Vrijednost stipendije za učenike osnovnih škola je 1.200 KM, za srednjoškolce 1.800 KM i za studente 3.000 KM.
  • Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ osiguralo je 120.000 KM za stipendije za 90 studenata (preddiplomski i doktorski studij).
  • Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Mostara je putem javnog poziva za dodjelu stipendija „Vladimir Ćorović“ učenicima i studentima obezbijedilo 80.000 KM za stipendiranje 97 učenika i studenata.
  • Fondacija „Iman“ iz Velike Kladuše obezbijedila je 20 stipendija za učenike osnovnih i srednjih škola iz Velike Kladuše. Vrijednost svake stipendije koja je dodijeljena po javnom pozivu je 2.000 KM.
  • Fondacija „Klika“ dodijelila je 39 stipendija za studente Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Banjoj Luci. Riječ je o jednokratnim stipendijama u iznosu od  1.000 KM koje su dodijeljene po javnom pozivu.

Udruženje Pomozi.ba za liječenje prikupilo 3,8 miliona KM

Važna tema tokom 2021. godine u Bosni i Hercegovini bila je i liječenje bolesnih građanki i građana u inostranstvu.

Samo udruženje Pomozi.ba prikupilo je 3.8 miliona KM isključivo za liječenje građana BiH.

Naši podaci kažu i da je najveći broj dobrotvornih akcija i najveću zabilježenu doniranu sumu, kada su u pitanju  davanja za neprofitne organizacije, obezbijedilo upravo udruženje Pomozi.ba.

BH Telecom obezbijedio preko 2,5 miliona KM za start-up kompanije

U 2021. godini zabilježena su i značajnija davanja za start-up preduzeća odnosno početni kapital koji prije svega osigurava privatni sektor kroz posebne inicijative.

U sklopu svoje Grants Platforme BH Tech Lab, BH Telecom će u naredne tri godine dodijeliti 15.000.000 KM za start-up kompanije u Bosni i Hercegovini, a u 2021. godini već je izdvojio 2.560.680 KM.

Telemach fondacija izdvojila 222.000 KM za projekte usmjerene na djecu

Kada je reč o primaocima donacija, davanja su u 2021. najčešće bila usmjerena na rad neprofitnih organizacija, a potom direktno ka pojedincima i porodicama. U odnosu na 2020. godinu, zabilježen je rast udela neprofitnih organizacija u ukupnom broju akcija,

Jedan od primjera podrške neprofitnim organizacijama je Telemach fondacija, koja je podržala 35 projekata usmjerenih na djecu u vrijednosti od 222.000 KM. Korisnici su bile neprofitne, obrazovne i zdravstvene ustanove i vjerske ustanove.

Davanja dijaspore tokom 2021.

Dijaspora je i važan pokretač filantropije u BiH, a u 2021, zabilježena donirana suma od strane dijaspore je 618.000 EUR, što je 3,6 % od ukupne donirane sume.

Dijaspora je najveću sumu izdvojila u oblasti zdravstva, dok je učestvovala u najvećem broju akcija koje se odnose na podršku marginalizovanim grupama i adresiranju siromaštva.

Neki od primjera su:

  • Dijaspora iz SAD-a prikupila je 14.000 KM za porodicu Leščešin iz Gornjih Srđevića, odnosno samohranu majku s četvoro maloljetne djece.
  • Selma Krehmić Imširević inicirala je akciju prikupljanja sredstava i prikupila 70.000 USD za kupovinu kuće u Sarajevu za četvoricu braće bez roditelja.
  • Dijaspora iz Australije, okupljena oko crkve Svetog Georgija u Sidneju, prikupila je 7.000 AUD za porodicu Đurić iz Banje Luke, samohranog oca dvije djevojčice.

Filantropski forum BiH

2021. godina ostaće zapamćena i po osnivanju Filantropskog foruma, prve institucionalne platforme u BiH za povezivanje kompanija, organizacija i individualnih filantropa u cilju stvaranja održive filantropske zajednice koja doprinosi pozitivnim društvenim promjenama. Ova platforma trebala bi ponuditi viziju za zajedničko djelovanje svih aktera u oblasti filantropije.

Filantropski forum osnovale su Fondacija „Hastor“, Fondacija „Mozaik“  i „Pomozi.ba“, a u trenutku pisanja izvještaja BiH daruje 2021, Forum okuplja sljedeće kompanije: Addiko Bank, Atlantbh, Bosna Bank International (BBI), DM-drogerie markt, Express Courier, Forsace Solutions, Hifa Petrol, Klika, Lanaco, Ministry of Programming, R&R, Telemach i Zira.

Članice organizacije Filantropskog foruma su: Fondacija „Izvor nade“, organizacija MuslimAid Association i Telemach fondacija.

Individualni filantropi i filantropkinje, članovi i članice Filantropskog foruma su: Sanja Dragić, Emir Jildizlar, Nina Kremenović, Sanja Miovčić, Hajdi Mostić, Elma Pašić, Lejla Pljevljak-Rašidagić, Sanela Pašić, Sabina Selvić-Oručević, Svjetlana Vučić i Tatjana Vučić.

Da saznate više o stanju filantropije i primjerima dobročinstva pogledajte izvještaj BiH daruje 2021. ili se registrujte na našoj Giving Balkans aplikaciji i uđite dublje u podatke o donacijama u Bosni i Hercegovini.