Dimitrije Naumović rođen je 1835. godine u Ohridu. Sa 20 godina došao je u Beograd, gde je najpre stekao zvanje kazandžijskog kalfe, a potom i majstora kazandžije.

Ubrzo se oženio Ankom, ćerkom stakloresca Nikole Obradovića.

Posle smrti Dimitrija Naumovića, 1. februara 1918. godine, testamentom je Anki ostavljeno veliko imanje u Kolarčevoj 9 u Beogradu, kuća u Vasinoj ulici, brojna imanja i vinogradi u okolini Beograda, a sve pod uslovom da se od prihoda pomažu zanatlije koje su imale manje sreće u životu.

Anka je do kraja života vodila računa o imanju i uvećavala prihode. Posle njene smrti 1930. godine, deo imovine prešao je u ruke generala Petra Živkovića i Mihaila Stojadinovića, koji su i sami poticali iz zanatlijskog esnafa, ali pod uslovom da se ostatak sredstava iskoristi u humanitarne svrhe.

Želja Anke i Dimitrija bila je da se od osnuje fond iz koga bi mesečnu pomoć dobijale ostarele zanatlije i udovice zanatlija, koji bi bez ovih prihoda verovatno završili na ulici.

Tako je odlukom Ministarstva prosvete, 9. septembra 1930. osnovana "Zadužbina Naumović Dimitrija, kazandžije iz Beograda, žene mu Anke i sina Vase". Iz fonda zadužbine u narednim godinama isplaćivane su penzije za desetine korisnika.

"Zadužbina Dimitrija i Anke Naumović" prestala je da postoji 1954. godine.

Natpis "Zadužbina Dimitrija i Anke Naumović i sina im Vase" na zgradi stoji i danas, kao podsetnik na značaj koji je ovo zdanje nekad imalo.

Izvor: 011info.com
Foto: Ivan Nador