[TRANSKRIPT VIDEA]

Zadužbina vladike Platona, zgrada ispred koje se nalazimo, jedna je od interesantnijih zadužbina, jer nikada nije ispoštovana do kraja želja zadužbinara Platona Atanackovića koji je hteo da ovde otvori Akademiju prava.

Međutim, daleko od toga da bi vladika bio nezadovoljan, kada bi znao da je ovde danas sedište Srpske akademije nauka i umetnosti, ogranka u Novom Sadu.

Burna prošlost i priča o ovom zdanju ide i vodi nas u XIX vek kada je vladika Platon rešio da otkupi ovu parcelu sa zgradom, da u nju prebaci i preseli Maticu srpsku iz Budimpešte u Novi Sad i to je zvanično uspeo dok je bio njen direktor.

Dakle, od 1864. godine Matica je imala svoje prvo sedište u Novom Sadu, u ovom zdanju. Kasnije, ovde će se smenjivati različiti obrazovni instituti. Dakle, to su bile gimnazije, to je bio čak i naš univerzitet, novosadski, koji je osnovan 61. godine XX veka i, kasnije, 1978.

Zvanično je potvrđeno da će ovo biti sedište Srpske akademije nauka i umetnosti.

Zanimljiva je priča da je vladika bio jedan od učenijih mladih Srba poreklom iz Sombora. Znao je tri jezika i u prepisci sa Vukom Stefanovićem Karadžićem potvrđivao je njegovu reformu i, naravno, zalagao se za književnost u sveobuhvatnom smislu.

Lokacija zgrade i divna fasada koja je rađena u stilu romantizma pleni poglede, a nalazi se vrlo blizu, rodnog doma Marije Trandafil, velike zadužbinarke, zatim Grčke škole, škole koja je zadužbina jednog celog naroda – grčkog srpskom narodu i njihovom obrazovanju i nalazi se ispred najstarije srpske gimnazije – Zmaj Jovine Gimnazije.

Ono što je zanimljivo za vladiku Platona to je da je on čitav svoj legat biblioteke darovao Matici srpskoj u ukupnom broju od 787 knjiga i to je najstariji legat koji je Matica ikada imala.