Veselin Lučić rođen je 1877. godine u Beogradu.

Bio je ugledni srpski inženjer, jedan od najvećih inovatora svoga vremena, kako u Srbiji tako i u Evropi. Osmislio je i patentirao sistem slivnika, koji je zaštićen u Trgovinskom sudu u Beogradu, a koji je korišćen i širom Evrope.

Na poziciji drugog inženjera za kanalizaciju gradske uprave bio je deo tima koji je radio na prvom projektu kanalizacije Beograda.

Pored toga, Lučić je osmislio idejno rešenje za izradu Terazijskog platoa.

Veliki deo svoje imovine u Beogradu je, testamentom iz 1941. godine ostavio Univerzitetu, kako bi se osnovala Zadužbina Veselina Lučića, a deo svog imanja u Opatovcu ostavio je Matici srpskoj.

Veselin Lučić preminuo je 1947. godine Beogradu, gde je i sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju.

Zadužbina Veselina Lučića

Zadužbinu Veselina Lučića činili su objekti u stambenog i poslovnog prostora u ulici Đorđa Jovanovića br. 5, izgrađenog 1931. godine, prostora u zgradama na uglu Gundulićevog venca br. 39 i Venizelosove br. 30, izgrađenih 1932. godine, ukupno 2.220 kvadratnih metara.

Zgrade Zadužbine su nacionalizovane 1961. godine i uknjižene kao društvena svojina.

Rešenjem Ministarstva kulture od 24. jula 1995. godine, Zadužbina je obnovila svoj rad. Nagrada koja nosi ime osnivača Zadužbine Veselina Lučića, u iznosu od 300.000 dinara, dodeljuje se za najbolje naučno, sručno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu, kao i za najbolje književno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu.