Katër muaj pas tërmetit shkatërrues që goditi Shqipërinë, njerëzit nëpër botë, kompanitë, organizatat ndërkombëtare dhe qeveritë kanë grumbulluar më shumë se EUR 1,988,854,600.00 për lehtësimin e situatës. Por nevojitet më shumë për rikuperimin.

Tërmeti shkatërroi infrastrukturën publike dhe mijëra shtëpi, Më shumë se 14 mijë njerëz u zhvendosën përkohësisht , rreth një mijë të plagosur  dhe 51 të vdekur,

Pas tërmetit, shtetet fqinje, Bashkimi Europian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës ofruan mbështetje të menjëherëshme.

Sapo biseduam me kryeministrin @ediramaal dhe e informuam atë se @EU_Commission premton15 milion Euro si mbështetje e menjëherëshme për njerëzit e Shqipërisë. Më pas BE do të organizojë një konferencë donatorësh për të ndihmuar #Shqipërinë gjatë rikonstruktimit https://t.co/j5nvCpFhlT

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) Dhjetor 4, 2019

Yjet botërore të muzikës pop me prejardhje shqipëtare, si Dua Lipa, Rita Ora, dhe Bebe Rexha, kanë apeluar poashtu.

PËR VËMENDJEN TUAJ - NEVOJITET NDIHMA JUAJ - BLUZAT E PRODHUARA NE SASI TË KUFIZUAR NË BASHKËPUNIM ME BOND NJU JORK!!! 100% E TË GJITHA TË ARDHURAVE SHKOJNË TEK FAMILJET DHE VIKTIMAT E PREKURA NGA TËRMETI SHKATËRRUES NË SHQIPËRI QË NDODHI NË 26 NËNTOR. pic.twitter.com/7VJJfDvfHv

— DUA LIPA (@DUALIPA) Dhjetor 2, 2019

Dhe gjithashtu, u realizuan fushata të shumta për grumbullimin e fondeve në platforma si GoFundMeJustGiving dhe Donacije.rs, që mobilizuan mijëra njerëz globalisht në mbështetje të Shqipërisë.

Për më tepër, të hënën, 17 shkurt, BE organizoi Konferencën Ndërkombëtare të Donatorëve në Bruksel - #Together4Albania

Ne kemi ndjekur nisma të ndryshme filantropike pas katastrofës deri në 24 shkurt. Ne i publikojmë gjetjet tona me shpresën që këto të dhëna do të motivojnë palë tjera të interesuara dhe t’u ofrojmë atyre mundësinë për të kontribuar. Megjithatë, këto nuk janë të dhëna zyrtare, por paraqesin vetëm shuma të regjistruara, të cilat arritëm ti grumubullojmë nga burime që janë në dispozicion të publikut.

LLOJET E DONATORËVE

Qeveritë e huaja janë renditur si kontribuesit më të mëdhej deri tani, por njerëzit përmes përpjekjeve të tyre të ndryshme, veçanërisht përmes platformave për grumbullimin e fondeve, kanë kontribuar me më shumë se EUR 1,362,032,300.00 .

Qeveritë e Jashtme

 €      1,362,032,300.00 

Institucione Financiare

 €         588,500,000.00             

KB/Organizatat Ndërkombëtare

 €             1,533,800.00 

Diaspora

 €             9,036,100.00 

Sektori Korporativ

 €           10,014,100.00 

Fondacionet/Shoqata

 €                  78,800.00

Individët

 €           16,883,500.00 

Të përziera/Subjekte tjera

 €                775,900.00

 

Donacione sipas Shteteve

Kontributi më i madh vjen nga BE, ku vlera totale e donacioneve arrin në EUR 1,115,000,000.00. 

Këtu është edhe lista e shteteve që e mbështetën Shqipërinë para dhe gjatë konferencës.

BE

 €                            1,115,000,000.00

Dubai

 €                                328,500,000.00

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

 €                                172,747,200.00

Franca

 €                                100,000,000.00

Emiratet e Bashkuara Arabe

 €                                  70,000,000.00

Italia

 €                                  65,500,900.00

Turqia

 €                                  45,084,400.00

Shqipëria

 €                                  19,285,300.00

Gjermania

 €                                  12,068,800.00

Zvicra

 €                                     9,259,200.00

Katari

 €                                     7,500,000.00

Suedia

 €                                     5,600,000.00

Maqedonia

 €                                     4,590,500.00

Danimarka

 €                                     3,658,600.00

Holanda

 €                                     3,109,600.00

Polonia 

 €                                     2,700,000.00

Japonia

 €                                     2,582,000.00

Greqia

 €                                     2,511,300.00

Kina

 €                                     2,090,000.00

Serbia

 €                                     2,000,000.00

Kosova

 €                                     1,823,900.00

Austria

 €                                     1,600,000.00

Mbretëria e Bashkuar

 €                                     1,181,000.00

Kroacia

 €                                     1,100,000.00

Azerbaixhan

 €                                     1,000,000.00

Mali i Zi

 €                                        776,800.00

Sllovenia

 €                                        300,000.00

Sllovakia 

 €                                        300,000.00

Finlanda 

 €                                        300,000.00

Irlanda

 €                                        298,900.00

Republika e Koresë

 €                                        270,000.00

Hungaria

 €                                        250,000.00

Belgjika

 €                                        250,000.00

Luksemburgu

 €                                        249,600.00

Bullgaria

 €                                        200,000.00

Kanadaja

 €                                        131,600.00

Vatikani

€                                         100,000.00

Latvia

€                                           70,000.00

Estonia

€                                           50,000.00

Norvegjia

€                                           49,800.00
Algjeria

€                                          45,000.00

Brunei

€                                          45,000.00

Spanja

€                                         25,100.00

Taivani

€                                           6,800.00


Kontribute në natyrë

Ne gjithashtu duhet të marim parasysh kontributet në natyrë, veçanërisht donacionet në materiale dhe paisje. Emiratet e Bashkuara Arabe, në ndihmën e saj fillestare, dërguan strehim, ushqim dhe furnizime mjekësore për 555,000 njerëz (me vlerë 3,000,000 EUR). Qyteti i Prishtinës (Kosovë) ofroi ndihmë humanitare në vlerë prej 50,000 EUR, dhe gjithashtu dërgoi inxhinierët e saj për të vlerësuar ndërtesat e dëmtuara. Poashtu edhe komunat tjera të Kosovës kanë dërguar edhe gjashtë kamionë shtesë me veshmbathje dhe ushqim.

Emiratet e Bashkuara Arabe €                                     3,000,000.00
Kosova €                                        773,500.00
Shtetet e Bashkuara të Amerikës €                                        266,700.00
Australia €                                        160,600.00
Maquedonia €                                        111,500.00
Mbretëria e Bashkuar €                                           90,200.00
Austria €                                           78,100.00
Gjermania €                                           70,000.00
Shqipëria €                                           54,900.00
Bosnja dhe Hercegovina €                                           30,600.00


Pranuesit

Shumica e fondeve të grumbulluara u dërguan drejt Qeverisë së Shqipërisë, por një pjesë edhe tek disa shoqata jofitimprurëse. Megjithatë, rreth EUR 11,000,000 u dërguan direkt tek familjet, përfituesit përfundimtar dhe tek subjekte të panjohura.

Qeveria e Shqipërisë

 €                 1,954,783,600.00

Fondacioni Firdeus

 €                         8,729,600.00

Të panjohur

 €                         8,797,600.00

Fondacioni Fundjavë Ndryshe

 €                         4,717,800.00

Familjet

 €                          2,128,000.00

Fondi i Shqipërisë për lehtësimin e tërmetit

 €                          1,968,200.00

Kryqi i Kuq i Shqipërisë - IFRC

 €                          1,510,300.00

Shoqata Rrënjët Shqipëtare  

 €                          1,425,800.00

World Vision Shqipëri

 €                          1,000,000.00

Caritas Shqipëri

 €                             750,000.00

joq.al

 €                              158,800.00

Strukturat e Urgjencës Civile Shqipëri

 €                                11,400.00


Konferenca e Donatorëve në Bruksel

Me pjesmarrjen e rreth 100 delegacioneve nga Bashkimi Europian, shtetet e tij anëtare  dhe partnerët, duke përfshirë organizatat ndërkombëtare dhe shoqërinë civile, shuma totale e donacioneve të grumbulluara në konferencë ishte EUR 1,925,536,000.00. 

Qeveritë e Huaja

 €                   1,336,536,000.00

BE

 €                   1,000,000,000.00

Franca

 €                      100,000,000.00

Emiratet e Bashkuara Arabe

 €                        70,000,000.00

Italia

 €                        65,000,000.00

Turqia

 €                        45,000,000.00

Gjermania

 €                        11,000,000.00

Zvicra

 €                          9,000,000.00

Suedia

 €                          5,600,000.00

Katari

 €                          4,500,000.00

Shtetet e Bashkuara të Amerikës

 €                          4,500,000.00

Danimarka

 €                          3,000,000.00

Holanda

 €                          3,000,000.00

Polonia

 €                          2,700,000.00

Greqia

 €                          2,500,000.00

Japonia

 €                          2,500,000.00

Serbia

 €                          2,000,000.00

Mbretëria e Bashkuar

 €                           1,180,000.00

Austria

 €                           1,000,000.00

Kroacia

 €                           1,000,000.00

Azerbaixhani

 €                              500,000.00

Mali i zi

 €                              500,000.00

Finlanda 

 €                              300,000.00

Sllovakia 

 €                              300,000.00

Sllovenia

 €                              300,000.00

Republika e Koresë

 €                              270,000.00

Hungaria  

 €                              250,000.00

Kosova

 €                              200,000.00

Luksemburgu

 €                              150,000.00

Bullgaria

 €                              100,000.00

Maqedonia

 €                                96,000.00

Algjeria 

 €                                45,000.00

Brunei 

 €                                45,000.00

Institucione Financiare

 €                        588,500,000.00 

KB/Organizatat Ndërkombëtare

 €                                500,000.00


Katër muaj pas katastrofës, kemi një pamje më të qartë të asaj që nevojitet, por do të duhet më shumë kohë për rindërtim.