Që nga viti 2006, shoqata për kalërim terapeutik dhe rekreativ "Nada - Vrbovec" ka përkrahur çdo ditë personat me aftësi të kufizuara dhe dëmtime në shikim, duke ofruar kushte më të mira jetese, shëndet më të mirë psikofizik dhe përfshirje më të madhe në komunitetin lokal.

Kujdesi për kafshët, kalërimi terapeutik dhe rekreativ, puna me fëmijët dhe të rinjtë, dhe aktivitetet humanitare janë vetëm pjesë e përditshmërisë së kësaj shoqate, e cila së bashku me vullnetarë, mbështetës dhe anëtarë të shumtë, bën përpjekje të përditshme për të përmirësuar komunitetin e saj.

Mladen Dakiq, kryetar i shoqatës dhe instruktor, Suzana Sakiq, menaxhere e projektit dhe Ena Mijatoviç, vullnetare, na zbuluan se cilat janë përfitimet e kalërimit terapeutik, të qenit në natyrë dhe shoqërimit me kafshët e adoptuara, si është zhvilluar misioni human i shoqatës "Nada” gjatë 16 viteve të fundit, dhe si mund të bëheni pjesë e kësaj historie të bukur dhe unike.

Si u krijua Shoqata për kalërim terapeutik dhe rekreativ “Nada”? Si u zhvillua misioni juaj?

Mladen: Mami dhe unë kemi qenë duke kalëruar dhe gjithmonë i kemi dashur kuajt dhe kafshët. Ne u rritëm duke u përpjekur të ndihmojmë të tjerët, kështu të udhëhequr nga kjo dëshirë për të bërë diçka më shumë për të tjerët - veçanërisht për fëmijët me aftësi të kufizuara zhvillimore. Kështu, në vitin 2006, ne themeluam shoqatën për kalërim terapeutik dhe rekreativ "Nada - Vrbovec", një nga shoqatat e para në Kroaci që bën kalërim terapeutik për fëmijët me aftësi të kufizuara si paraliza cerebrale, distrofia muskulare, sindroma Down, autizmi etj. Misioni ynë ishte që të paktën nëpërmjet pjesës ku ne kemi njohuri (jemi instruktorë të licencuar kalërimi, pra kalërimi terapeutik) të bëjmë diçka për ta, t'ua bëjmë ditën më të mirë dhe në rastin e ardhjeve të vazhdueshme, të përmirësojmë cilësinë e jetës. Për ata që nuk e dinë, kalërimi terapeutik ka efekte të shumta pozitive në shëndetin fizik dhe funksionimin psiko-social. Ai forcon muskujt e të gjithë trupit, zvogëlon spazmat e muskujve (ngërçet e muskujve) karakteristikë për disa diagnoza dhe forcon stabilitetin dhe qëndrimin e trupit. Gjithashtu, komunikimi me kuajtë përmirëson ndërveprimin e fëmijëve me mjedisin dhe ndikon pozitivisht në vetëbesimin, etj. Përveç kalërimit terapeutik, si dashamirës të kalërimit, ne përpiqemi t'ua përcjellim këtë dashuri të tjerëve, ndaj pjesë e misionit është të ofrojmë një shkollë kalërimi për të gjithë fëmijët dhe qytetarët e tjerë. Nga dhjetë përdorues që kishim në fillim dhe dy vullnetarë, tani numërojmë mbi 40 përdorues me aftësi të kufizuara, dhjetë përdorues të angazhuar në kalërim rekreativ dhe rreth 20 vullnetarë (me faktin se ne ofrojmë shkollë kalërimi falas për të gjithë vullnetarët e interesuar).

Kombinimi i dashurisë për fëmijët dhe kafshët na udhëheq gjatë gjithë punës sonë. Shumica e kuajve (si dhe kafshët e tjera në pronën tonë) kanë historinë e tyre. Për shembull, Tina u shpëtua nga eutanazia, Grom u shpëtua nga përfundimi në një thertore, Amon dhe Penny janë kuaj me probleme shëndetësore, kështu që ata nuk ishin të dëshirueshëm për pronarët e tyre, dhe të gjithë këtu shërbejnë në zbatimin e kalërimit terapeutik dhe sjellin buzëqeshje në fytyrat e fëmijëve.

Mladen

Cili ishte motivimi juaj për të punuar në sektorin jofitimprurës?

Suzana: Vullnetarizmin e kam filluar në ditët studentore dhe aty kuptova se përmes sektorit jofitimprurës ofrohen dhe plotësohen gjëra të ndryshme që nuk zgjidhen sistematikisht ose nuk disponohen përmes sistemit të rregullt social, arsimor, shëndetësor etj. Përveç kësaj, kuptova shpejt se të qenit aktiv në sektorin jofitimprurës ofron shumë hapësirë për kreativitet (përsa i përket gjetjes së mënyrave për t'iu përgjigjur një problemi të caktuar social, projektimit të aktiviteteve, gjetjes së mundësive për financim, etj.) dhe se një angazhim i tillë është një lloj i shkëlqyer i të mësuarit joformal dhe mundësi për t'u njohur me njëri-tjetrin. Pas përfundimit të fakultetit dhe përmes punëve që kam punuar deri tani, kam qenë gjithmonë më i fokusuar në sektorin jofitimprurës. Në fund të fundit, kjo më çoi në punësimin tim aktual në shoqatën “Nada”.

Suzana

Si financohet shoqata për kalërim terapeutik dhe rekreativ “Nada”? Me cilët kategori të ndryshme donatorësh bashkëpunoni dhe në çfarë mënyre? Në çfarë mënyrash mund të mbështesin punën e shoqatës ata që dëshirojnë? Çfarë lloj mbështetjeje është më e nevojshme tani?

Suzana: Shoqata financohet përmes donacioneve të qytetarëve, kontributeve të sektorit të biznesit dhe projekteve të financuara nga publiku. Kështu, në dy vitet e fundit na ka ndihmuar shumë që po realizojmë dy projekte – “Kalërimi terapeutik drejt përfshirjes sociale” dhe “Psikogym – përmirësimi i shëndetit mendor përmes aktiviteteve sportive”. Projekti i parë i përmendur është trevjeçar (2020-2023) dhe financohet nga Ministria e Punës, Sistemit Pensional, Familjes dhe Politikës Sociale. I dyti është njëvjeçar dhe bashkë financohet nga Ministria e Shëndetësisë dhe Qyteti i Vërbovecit. Përveç kësaj, ne jemi duke zbatuar disa projekte më të vogla në të cilat qyteti i Vrbovec dhe Qarku i Zagrebit marrin pjesë në financim. Nuk mungojnë as donacionet nga qytetarët dhe kompanitë e ndryshme, e në masë më të vogël edhe anëtarësimet, pasi anëtarësimi është vullnetar dhe arbitrar, varësisht nga mundësitë financiare të anëtarëve tanë.

Mladen: Ne bashkëpunojmë me donatorët që shpallin tenderë publikë për projektet e shoqatave përmes aplikimit për tenderë, zbatimit transparent të projekteve dhe raportimit të zbatimit të projekteve, ndërsa falënderojmë donatorët që nuk janë nga sektori publik dhe mundohemi t'i informojmë përmes fotografive të aktiviteteve që kemi kryer.

Ata që dëshirojnë mund të mbështesin punën e shoqatës sonë duke dhuruar në llogarinë: HR2223600001101897373 (banka Zagrebačka).

Përveç mbështetjes financiare, ne kemi nevojë edhe për ndihmë në punën tonë dhe vullnetarët e rinj janë gjithmonë të mirëpritur. Mund të na kontaktoni përmes faqes në Facebook, me email në projekti.nadavrbovec@gmail.com,  ose në numrin e telefonit celular: +385 91 573 6452.

Në cilat aktivitete jeni më të fokusuar tani? Cilat janë planet dhe synimet më të rëndësishme për të ardhmen që planifikoni të realizoni?

Suzana: Siç mund ta shihni nga emri i shoqatës, ne jemi të fokusuar kryesisht në aktivitetet e kalërimit terapeutik dhe rekreativ. Aktiviteti i kalërimit terapeutik është i dedikuar për fëmijët dhe të rriturit me aftësi të kufizuara zhvillimore, dhe aktiviteti i kalërimit rekreativ është për të gjithë qytetarët e interesuar që duan të mësojnë të kalërojnë dhe që zgjedhin kalërimin si mënyrë për t'u marrë me aktivitet fizik dhe për të kaluar kohën e lirë. Edhe pse fokusi është në këto dy aktivitete, aktivitete të tjera zhvillohen në një shkallë më të vogël përmes projekteve që ne i zbatojmë. Ne kemi puntori kreative për fëmijët me aftësi të kufizuara zhvillimore, një grup mbështetës për prindërit e tyre, një qendër këshillimi psikologjik online për fëmijë dhe të rinj dhe ushtrime në natyrë.

Mladen: Në të ardhmen, ne dëshirojmë të gjejmë mundësinë për të ndërtuar një sallë kalërimi të parafabrikuar, të mbyllur, në mënyrë që aktivitetet e kalërimit të mund të zhvillohen në të gjitha kushtet e motit dhe të jemi në gjendje të ofrojmë një sërë programesh sportive dhe rekreative që do të jenë në dispozicion për sa më shumë qytetarë.

Vullnetarët janë një pjesë thelbësore e shoqatës suaj. Si ju qaseni vullnetarëve dhe si kontribuojnë ata në punën tuaj?

Mladen: Pikërisht, vullnetarët na ndihmojnë shumë në punën tonë dhe janë pjesë thelbësore e shoqatës sonë. Një pjesë e madhe e punës së tyre në shoqatë është puna me kafshët (ndihma për t'u kujdesur për kuajt dhe kafshët e tjera që ndodhen në pronësi të shoqatës) dhe komunikimi dhe puna me fëmijët me aftësi të kufizuara (ndihma rrënjësore në mësimet terapeutike të kalërimit), ndonjëherë njerëzit që janë dashamirës të kafshëve kanë prirje të punojnë edhe me fëmijë, raportojnë vetë, herë vijnë tek ne në bazë të rekomandimeve të përbashkëta, ndonjë herë dikush vjen të na vizitojë dhe në fund dëshiron të qëndrojë dhe të bëhet vullnetar. Kështu ndodhi me vullnetaren tonë Ena; përvoja e saj mund të jetë përgjigja më e mirë për këtë pyetje.

Ena: Në shoqatën “Nada” kam ardhur për herë të parë në vitin 2016 si vizitore. Që nga ajo kohë, unë kam bindur prindërit e mi që të fillojë vullnetarizmin, por ata gjithmonë kishin disa justifikime - "je ende e re", "është fundjava e dytë"... Pas tre vjetësh ia dola dhe erdha në shoqatë si një vullnetare. Mësova shumë për kuajt dhe për jetën me kafshët shtëpiake në përgjithësi. Në fillim e kisha të vështirë kur vinin për kalërim terapeutik fëmijë dhe të rinj me diagnoza të ndryshme, me të cilët nuk njihesha. Megjithatë, u mësova shpejt dhe u miqësova me përdoruesit e shoqatës. I rekomandoj të gjithëve ta provojnë - me siguri do t'ju pëlqejë të jenë në natyrë, të kalojnë kohë me kafshët dhe të takojnë miq të rinj.

Ena

Suzana: Dëshiroj ta lëvdoj Enën që përveçse ndihmon në kujdesin e kafshëve dhe kryen kalërim terapeutik, ndihmon edhe me njohuritë dhe aftësitë e saj fotografike, ndaj bën shpesh foto për shoqatën. Unë besoj se shumë kanë njohuri dhe aftësi që mund të ndihmojnë, gjithçka varet nga ajo ku njeriu e sheh veten, por sigurisht që është e mundur të gjendet një vend i përshtatshëm për të gjithë.

Në çfarë mënyrash të tjera e përfshini komunitetin në punën tuaj dhe çfarë ju sjell kjo?

Suzana: Komuniteti është i përfshirë në punën tonë në mënyra të ndryshme. Për shembull, studentët e Fakultetit të Mjekësisë Veterinare dhe Kinesiologjisë ndonjëherë bëjnë praktikë me ne, dhe punonjësit e shitores DM vijnë për të bërë punë vullnetare me ne si pjesë e vullnetarizmit të korporatës. Kohët e fundit kemi krijuar bashkëpunim me shkollat lokale dhe po zhvillojmë projekte për kalimin cilësor të kohës së lirë të fëmijëve (në natyrë dhe me kafshë). Përveç kënaqësisë së brendshme, kjo sjell shikueshmëri dhe vlerësim më të madh të punës së shoqatës në publik, duke rritur kështu numrin e përdoruesve potencialë që përfshihen në aktivitetet tona dhe donatorëve të mundshëm.

Shoqata udhëheq gjithashtu një qendër këshillimi psikologjik online për fëmijë dhe të rinj. Na tregoni më shumë për të.

Suzana: Qendra e këshillimit psikologjik online është pjesë e projektit të financuar nga Ministria e Shëndetësisë, “Psikogym – përmirësimi i shëndetit mendor përmes aktiviteteve sportive”. Kur aplikuam për një konkurs publik, i cili ishte pjesërisht i fokusuar në shtrëngimin mendor, vendosëm të plotësojmë aktivitetet tona të rregullta të kalërimit. Edhe pse kalërimi në vetvete ka një efekt pozitiv në shëndetin mendor (lidhja me kalin dhe zhvillimi i besimit, forcimi i vetëbesimit etj.), konkursi u shpall në një kohë kur të gjithë flisnin për efektet negative të pandemisë KOVID-19 mbi shëndetin mendor të fëmijëve dhe të rinjve, kështu që si përgjigje ndaj këtij problemi dhe kontribut shtesë në efektet e projektit u krijua një qendër këshillimi psikologjik online. Të gjitha pyetjeve në qendrën e këshillimit online i përgjigjet një master në psikologji, i punësuar në një shkollë fillore që ka fituar përvojë në punën me fëmijë dhe të rinj. Qendra e këshillimit online është anonime dhe është e aksesueshme për fëmijët dhe të rinjtë nga pjesë të ndryshme të Kroacisë dhe rajonit. Ata mund të aplikojnë për qendrën e këshillimit përmes formularit në internet.

A bashkëpunoni me organizata jofitimprurëse, shoqata dhe fondacione të tjera dhe në çfarë mënyre?

Mladen: Ne bashkëpunojmë me shoqata të tjera, kryesisht me shoqata të fokusuara në punën me personat me aftësi të kufizuara zhvillimore. Një bashkëpunim i tillë na lejon të shkëmbejmë njohuri dhe përvojë për t'iu qasur përdoruesve tanë në mënyrë më profesionale dhe t'i kërkojmë njëri-tjetrit të marrin pjesë në aktivitete të ndryshme. Duke qenë se në fermën tonë ka edhe kafshë të tjera, përveç kuajve, dhe shumica e tyre janë kafshë të adoptuara, dua të theksoj bashkëpunimin me fondacionin gjerman Pfoten Life eV, i cili ofron mbështetje në kujdesin e kafshëve të braktisura. Kështu, falë mbështetjes financiare mujore, arritëm të birësojmë gomarin Mija, i cili ishte kafshuar nga qentë dhe kishte lëndime të rënda dhe pas trajtimit në Fakultetin e Mjekësisë Veterinare, ai gjeti një strehë në pronësinë e shoqatës sonë.

Në çfarë mënyrash mendoni se shoqata për kalërim terapeutik dhe rekreativ "Nada" kontribuon në zhvillimin e filantropisë në Kroaci?

Suzana: Shoqata kontribuon në zhvillimin e filantropisë duke gjetur mënyra për mësime terapeutike të kalërimit falas, gjë që është shumë e rëndësishme për fëmijët me aftësi të kufizuara dhe prindërit e tyre, të cilët shpesh janë të ngarkuar financiarisht dhe me probleme të ndryshme jetësore. Në pyetjet e mëparshme na pyetët për vullnetarizmin në shoqatë, që është edhe një nga kontributet në zhvillimin e filantropisë. Nëpërmjet vullnetarizmit, zgjerohet zinxhiri i njerëzve që janë të gatshëm të dhurojnë kohën e tyre për të tjerët.

Cilat janë sfidat më të mëdha me të cilat përballeni në punë?

Mladen: Ne gjendemi në një komunitet të vogël që graviton në Zagreb, kështu që për shkak se të rinjtë nga Vrbovaci shkojnë në Zagreb për arsim dhe më vonë shpesh gjejnë punë atje, ndonjëherë është e vështirë të mbash vullnetarë ose të gjesh punonjës që do të ishin të gatshëm të qëndronin këtu për një kohë të gjatë.

Suzana: Lidhur me këtë, një nga sfidat është financimi përmes projekteve. Projektet janë kryesisht një ose trevjeçare, kështu që dikujt mund t'i ofrohet punësim, me mundësi angazhimi më të zgjeruar nëse miratohen projekte të reja. Megjithatë, duke qenë se të gjithë përpiqen për një siguri të caktuar, ata zgjedhin punë që u ofrojnë atyre siguri afatgjatë. Puna "nga projekti në projekt" në sektorin jofitimprurës është shpesh e pranueshme derisa të shfaqet një mundësi më e qëndrueshme biznesi. Për të përballuar këtë sfidë, duhet patjetër të përdorim njohuritë që kemi fituar duke marrë pjesë në edukimin e parë për mbledhjen e fondeve për organizatat jofitimprurëse në Kroaci, "Yellow Dot" (shumë faleminderit organizatorëve dhe edukatorëve). Megjithatë, duhet kohë që ne të mësohemi me aktivitete të tilla dhe që kultura e mbledhjes së fondeve të gjallërohet plotësisht në Kroaci.

Cilat janë sukseset më të mëdha që ka arritur deri më tani shoqata dhe çfarë dëshironi të arrini akoma?

Mladen: Sukseset më të mëdha janë se ne arritëm t'i bëjmë mësimet e kalërimit falas për fëmijët me aftësi të kufizuara zhvillimore dhe për të gjithë qytetarët e tjerë që duan të mësojnë të kalërojnë dhe të bëjnë kalërim rekreativ. Ne e konsiderojmë sukses çdo përparim të fëmijëve – kontribut në përmirësimin e shëndetit dhe gjendjes emocionale të tyre dhe përmirësimin e socializimit. Por gjithsesi duam të arrijmë një qendër sportive dhe rekreative me një sallë të mbyllur kalërimi, ku do të vazhdonim me aktivitetet e mëparshme, por edhe të projektonim të reja, dhe përmes së cilës do t'i bënim kalërimin në dispozicion të një numri të madh të qytetarëve.