Fondacioni Trag njoftoi se është lansuar një tjetër cikël i programit, "Fondacioni ynë lokal - komuniteti ka një fjalë!" në Serbi. Në Bosnjë dhe Hercegovinë, pesë grupe joformale tashmë po punojnë për të krijuar fondacionet e tyre lokale. Dhe ndërsa ne presim që disa fondacione të reja lokale të fillojnë me sukses të iniciojnë ndryshime pozitive në komunitetet e tyre, ne ju prezantojmë disa që tashmë punojnë shumë për këtë qëllim. Njëri prej tyre është Fondacioni Lokal Nish, misioni, aktivitetet, vlerat dhe qëllimet e të cilit na u prezantuan nga Filip Jovanoviq, drejtor i këtij fondacioni dhe Jelena Stanojeviq, PR.

Si u krijua fondacioni juaj? Cila ishte ideja juaj kryesore kur themeluat organizatën? Si u zhvillua misioni juaj me kalimin e kohës?

Filip: Fondacioni ynë u krijua me idenë që patriotizmin tonë vendas dhe dëshirën për të bërë diçka të rëndësishme për komunitetin lokal ta kthejmë në rezultate konkrete në praktikë. Disa entuziastë, njerëz që e duan Nishin, dhe tashmë kanë përvojë të konsiderueshme në sektorin civil, erdhën me idenë për të nisur një ndryshim pozitiv në Nish. Grupi ynë nismëtar për themelimin e fondacionit lokal mori mbështetjen e fondacionit Trag, i cili ishte një shtysë dhe forcë shtytëse vendimtare për të besuar se kjo histori mund të ketë sukses. Hap pas hapi ia dolëm të gjejmë vendin tonë në komunitetin lokal, të pozicionohemi dhe të fitojmë besimin e qytetarëve përmes aksioneve të shumta, që në thelb është më e rëndësishmja. Sot, një vit e gjysmë që nga fillimi, mund të themi me krenari se jemi bërë pjesë e rëndësishme e komunitetit. Tashmë kemi dy konkurse publike të realizuara me sukses.

Filip Jovanoviq

Ju keni marrë pjesë në programin e fondacionit Trag "Fondacioni ynë lokal - komuniteti ka një fjalë!". Na tregoni diçka më shumë rreth këtij procesi, çfarë keni marrë, çfarë keni mësuar dhe çfarë do t'u thoni atyre që fillojnë nga një pozicion i ngjashëm?

Filip: Mbështetja e madhe që morëm nga Trag ndikoi në zhvillimin tonë dhe na ndihmoi të jemi gati për t'u përballur me të gjitha sfidat që na prisnin në fillim të punës. Ne morëm mbështetje mentoruese, një numër të madh puntorish, trajnime dhe këshilla specifike, si dhe ndihmë në segmentin administrativ dhe financiar. Ne do t'i këshillonim të gjithë ata që nisin nga një pozicion i ngjashëm të jenë të guximshëm dhe me kurajo, të besojnë në idenë e tyre dhe të gjejnë partnerët e duhur për të arritur suksesin në realizimin e iniciativës së tyre. Sigurisht që do të ketë vështirësi dhe momente sfiduese. Megjithatë, entuziazmi dhe energjia do të jenë më të forta kur jeni duke luftuar për diçka për të mirën e përbashkët të komunitetit tuaj.

Cili ishte motivimi juaj për të punuar në sektorin jofitimprurës?

Filip: Për Fondacionin Lokal më pëlqen të them shpesh se kjo është një histori që do ta mbështesja pa rezerva edhe nëse nuk do të isha i përfshirë në punën e tij. Ideja për t'i rikthyer komunitetit, për të ndërtuar një botë më të mirë rreth nesh dhe për të lënë gjurmë në komunitet është diçka që personalisht më "tërheq" dhe motivon që në fillim. Nishi është një qytet që e dua. E konsideroj një pjesë të pazëvendësueshme të identitetit tim dhe dua të bëj gjithçka për ta bërë qytetin më të bukur, të organizuar dhe më të mirë në çdo kuptim. Motoja që më shtyn është ideja për të bërë një punë që më “ndërton” dhe që është një kënaqësi e konsiderueshme. Për mua personalisht dhe anëtarët e tjerë të ekipit, FLN nuk është punë apo projekt; ky është një mision.

Në cilat aktivitete jeni aktualisht më të fokusuar? Cilat janë planet dhe synimet më të rëndësishme që planifikoni të realizoni në të ardhmen?

Jelena: Aktualisht fokusi më i madh është mbledhja e fondeve shtesë dhe organizimi i konkursit të tretë publik në të cilin do të mbështesim idetë e bashkëqytetarëve tanë. Këtë herë, buxheti shumë më i madh është i veçantë, kështu që ne do të jemi në gjendje të mbështesim më shumë ide që do të marrin më shumë para këtë herë. Për të përmbushur këtë, ne organizuam një ankand të madh publik në Teatrin Kombëtar në Nish dhe ankande të shumta online në faqen tonë në Facebook. Që nga themelimi i fondacionit, qëllimi më i rëndësishëm ka qenë mbledhja e 15,000 eurove, të cilat do ti dyfishojë fondacioni Trag. Jemi krenarë që arritëm ta realizojmë këtë qëllim. Një synim tjetër është regjistrimi zyrtar i fondacionit tonë dhe organizimi i pavarur i punës. Domethënë, me rastin e regjistrimit të fondacionit, zyrtarisht po “qëndrojmë mbi këmbët tona”, që do të jetë një nga sfidat më të mëdha për ne, por ne po e presim me padurim. Gjithashtu, përveç konkursit të tretë publik, janë duke u përgatitur, organizuar dhe mbështetur nga fondacioni më shumë evente publike.

Jelena Stanojeviq

Si financohet fondacioni juaj? Me cilat kategori donatorësh punoni më shumë dhe si? Si mund ta mbështesë dikush punën tuaj?

Filip: Në punën e deritanishme, FLN ka mbledhur donacione në tre mënyra kryesore - nga individë, kompani me përgjegjësi shoqërore dhe përmes ankandeve me të cilat jemi bërë të njohur. Ne kemi qenë fokusi që nga fillimi sepse duam të ndërtojmë një ndjenjë komuniteti dhe t'u tregojmë njerëzve se fondacioni i përket të gjithëve që e duan këtë qytet dhe duan që Nishi të jetë më i mirë. Kushdo që dhuron 500 apo 1000 dinarë, me të drejtë mund të thotë se atij i është besuar edhe rregullimi i një parku në qytet, një murale të pikturuar dhe një qendre kulturore të pajisur mirë në një fshat. Përveç kësaj, ne tashmë kemi gati 15 kompani dhe organizata që kanë mbështetur financiarisht punën tonë dhe një numër të konsiderueshëm të atyre që na kanë ofruar mbështetje teknike, operacionale dhe logjistike, për të cilën jemi gjithashtu jashtëzakonisht mirënjohës. Nuk ka kufizime sesi të interesuarit mund të na ndihmojnë, qoftë dhurim monetar apo dhurim artikujsh për ankand, mbështetje në realizimin e eventeve dhe aktiviteteve të ndryshme, asistencë këshillimore, dhënie informacioni, apo lidhje me partnerë dhe donatorë të mundshëm. Ne jemi maksimalisht të hapur për bashkëpunim.

Sa e rëndësishme është transparenca në punën tuaj dhe në çfarë mënyrash e tregoni atë? Më duket se një shembull i mirë është se ju keni renditur emrat e të gjithë miqve, donatorëve dhe mbështetësve tuaj në webfaqen.

Jelena: Transparenca është një nga parimet më të rëndësishme të ekipit tonë. Ideja e Fondacionit Lokal që në fillim ishte vendosur që ai t'u takonte qytetarëve të Nishit dhe të gjithë të kishin të drejtë të shihnin se kush ka marrë pjesë dhe në çfarë mënyre në zhvillimin dhe punën e fondacionit. Publiku në punën e tij ndikon drejtpërdrejt në besimin e bashkëqytetarëve dhe në këtë mënyrë edhe përfshirjen e tyre në punën e fondacionit. Fondacioni lokal i Nishit nuk ekziston pa bashkëqytetarë proaktivë, njerëz që duan të zbukurojnë dhe dekorojnë qytetin në një farë mënyre që t'u përshtatet të gjithëve. Ne jemi këtu vetëm si ndërmjetës në realizimin e ideve të fqinjëve të mbledhur që duan të rregullojnë zonën ndërblloqe apo parkun p.sh. Nëse nuk do të ekzistonte besimi dhe transparenca, asnjë nga 15 idetë e mbështetura nuk do të realizohej, qyteti nuk do të merrte tipare të reja dhe, në fund të fundit, ne si fondacion nuk do të ekzistonim. Ne duam dhe kërkojmë nga njerëzit të na pyesin.

Si mendoni se Fondacioni Lokal Nish kontribuon në zhvillimin e filantropisë, fillimisht në komunitetin tuaj lokal dhe më pas në Serbi?

Jelena: Ne po përpiqemi të tregojmë se filantropia është në fakt një veprim i pastrimit të parkut në vendbanim, lyerja e fasadës së një ndërtese, apo rregullimi i një shtëpie kulture. Nga ana tjetër, Fondacioni Lokal Nish është një organizatë që mbledh shumë njerëz që nuk e njohin njëri-tjetrin por janë këtu me të njëjtin synim, për ta bërë qytetin tonë një vend më të bukur dhe më të mirë për të jetuar të gjithë. Njerëzit njihen me njëri-tjetrin dhe u tregojnë miqve, të afërmve e të njohurve se si e kanë përjetuar fondacionin dhe në atë mënyrë përhapet historia dhe ndjenja e bashkimit. Supozoni se ne si fondacion arrijmë ta afrojmë konceptin e filantropisë me komunitetin vendas dhe të shpjegojmë se nuk është asgjë e huaj, kërkuese apo e komplikuar. Në këtë rast, ne besojmë se historia do të përhapet, kështu që qytetet e tjera në Serbi mund të ndërmarrin një iniciativë të ngjashme. Ndihma reciproke, inkurajimi dhe komunikimi i fondacioneve lokale.

Si një fondacion lokal, ju jeni të përqendruar në komunitet dhe duke motivuar të gjithë aktorët për të iniciuar ndryshime për mirë. Në çfarë mënyrash mendoni se kontribuoni në komunitetin tuaj, si e përfshini komunitetin në punën tuaj dhe çfarë ju sjell kjo?

Jelena: Koha në të cilën jetojmë sjell me vete individualizimin, gjithnjë e më pak kohë dhe më shumë detyrime. Ndonjëherë, harrojmë se përkatësia në komunitet është një faktor i rëndësishëm në jetën e një personi. Një nga idetë mbi të cilat bazohet puna jonë është të lidhim njerëzit përmes mbledhjes së tyre rreth një qëllimi të përbashkët. Nëpërmjet ngjarjeve publike, aksioneve dhe konkurseve që ne organizojmë dhe ankandeve online, ne mbledhim njerëz që mund të mos ishin takuar kurrë në ndonjë mënyrë tjetër. Puna së bashku për të realizuar një ide nga e cila përfitojnë të gjithë, bashkon njerëzit të cilët më pas krijojnë dhe më vonë zgjerojnë atë komunitet. Në fund të fundit, ne duam që i gjithë qyteti të lidhet me idetë e realizuara të qytetarëve. Të gjithë anëtarët e ekipit e adhurojnë Nishin dhe duan të ndikojnë në zhvillimin e qytetit, për të parë se qyteti merr frymë dhe zhvillohet me ndihmën e të gjithë njerëzve që jetojnë atje.

Si e krijoni besimin në komunitet? Sa i rëndësishëm është besimi për punën e një fondacioni lokal dhe të çdo organizate?

Jelena: Për çdo organizatë zhvillimi, besimi i komunitetit është një nga pikat thelbësore. Në fillim të punës, sigurisht që ishte e vështirë të sqarohej se si funksionon fondacioni, ku shkojnë paratë dhe si kthehen në komunitet. Megjithatë, me çdo ide të realizuar, besimi i komunitetit rritet, sepse kushdo që është i interesuar, mundet, me kusht, të prekë produktin e idesë dhe të shohë konkretisht se për çfarë janë shpenzuar paratë. Nga ana tjetër, emrat e donatorëve, kompanive dhe institucioneve individuale publikohen në webfaqen tonë. Përveç kësaj, ekipi ynë është i hapur për të shqyrtuar të gjitha kritikat dhe idetë konstruktive që do të përmirësojnë punën e fondacionit, duke për t'iu përgjigjur pyetjeve dhe për të zgjidhur çdo shqetësim. Feedback-u i komunitetit është i vlefshëm për ne, sepse atëherë ne e dimë se çfarë po bëjmë mirë dhe nga ana tjetër, çfarë duhet të përmirësojmë në punën tonë.

A bashkëpunoni me organizata të tjera jofitimprurëse, cilat dhe si?

Filip: Kemi ndërtuar komunikim të mirë me fondacionet lokale që po krijohen në kuadër të të njëjtit program në Stara Pazova dhe Pançevë. Ne po përpiqemi të krijojmë një “rrjet” që do të shërbejë si një platformë për shkëmbimin e njohurive, përvojave dhe ngritjes së kapaciteteve me ta. Kemi kontakte të mira me shumë organizata të shoqërisë civile. Po përpiqemi të zbatojmë aktivitete të përbashkëta dhe të krijojmë programe të reja që mund të kontribuojnë në zhvillimin e komunitetit lokal. Ne besojmë se mund të arrijmë rezultate të shkëlqyera vetëm të lidhur dhe të mbledhur rreth një qëllimi të përbashkët.

Cilat janë sukseset më të mëdha që ka arritur fondacioni në punën e deritanishme? Çfarë dëshironi të ende arrini?

Jelena: Një nga sukseset më të mëdha është ndoshta rruga e zhvillimit të fondacionit që nga themelimi e deri më sot. Për një vit e gjysmë, gjatë pandemisë, arritëm të mbledhim 15,000 euro; realizuam dy konkurse publike në të cilat mbështetëm 15 ide, 12 prej të cilave vinin nga grupe joformale qytetarësh. Gjatë asaj kohe, ne bëmë ankande të njohura në Facebook në qytet dhe më gjerë, morëm mbështetjen e njerëzve të njohur nga Nishi, por edhe të njerëzve të njohur që nuk janë të lidhur me qytetin. Ne duam që me mbështetjen tonë të realizohet një nismë në hartën e Nishit në çdo pjesë të qytetit.

Ne duam që i gjithë qyteti të shënohet me “ngjyrat tona”, sepse kjo do të thotë se qytetarët u zgjuan dhe krijuan ide të mëdha.