Fondacioni Hemofarm është pjesë e komunitetit prej 29 vitesh. Nëpërmjet mbështetjes së përditshme për shëndetësinë, arsimin, kulturën dhe fusha të tjera jetike, ata investuan më shumë se 13.4 milionë euro në zhvillimin e komunitetit të tyre. Fondacioni Hemofarm shënoi ditëlindjen e tij të 29-të duke dhuruar një ton ushqime për kuzhinat e supave në Shabac dhe Vrshac. Fushata e tyre “I pathyeshëm” për të mbështetur shëndetin mendor shënoi vitin 2021 dhe mori çmimin VIRTUS për projektin më inovativ.

Rëndësia e zhvillimit të filantropisë dhe kontributit në të mirën e përbashkët për këtë Fondacion tregohet nga fakti se Fondacioni Hemofarm është anëtar i Forumit Filantropik Serb dhe i Shoqatës Evropiane të Filantropisë - Philea.

Në shtatë vitet e fundit, Fondacioni Hemofarm ka marrë rreth 36 çmime për punën e tij, dhe në vitin 2017 janë emëruar si fondacioni lider në Serbi.

Suzana Gjorgjevic, drejtoreshë e Fondacionit Hemofarm, na tha se sa të rëndësishme janë këto njohje, si duket mbështetja prej 3-dekadash për komunitetin, pse përgjegjësia sociale është e domosdoshme dhe si ndërtohet besimi dhe cilat plane do të zbatohen në të ardhmen.

Si është zhvilluar misioni i Fondacionit Hemofarm gjatë 29 viteve të fundit dhe cilat momente/ngjarje do të veçonit si pika kyçe në këtë zhvillim?

Suzana: Kujdesi për shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve ka qenë fokusi i punës së Fondacionit Hemofarm prej 29 vitesh. Angazhimi ynë për njerëzit dhe shëndetin reflektohet përmes 2,250 aksioneve të realizuara me vlerë prej 13.4 milionë euro dhe përmes mbështetjes që kemi dhënë për 3,660 të rinj, shumë prej të cilëve janë kolegë tanë sot. Aktivitetet më të shumta i kemi realizuar në Vrshac, ku është themeluar fondacioni dhe ku kemi pasur selinë tonë deri në vitin 2015, dhe në Shabac, ku Hemofarm ka fabrikën e saj. Ne ishim me njerëzit gjatë luftërave të viteve '90, në kohën e bombardimeve, përmbytjeve dhe krizës së KOVID-19, duke ndihmuar atje ku kishte më shumë nevojë, duke investuar në sistemin shëndetësor përmes donacioneve të ndryshme të pajisjeve mjekësore, duke ngritur kështu cilësinë e jetës në komunitetet lokale. Ne përmes punës sonë kemi vënë në dukje çështje që nuk janë të lehta për shoqërinë - nga rëndësia e dhurimit dhe transplantimit të organeve deri te ruajtja e shëndetit mendor, depresioni dhe stigma. Detyra jonë është të frymëzojmë, lidhim dhe ndërtojmë një shoqëri individësh të përgjegjshëm për të ndryshuar komunitetin për mirë së bashku.

Një nga mirënjohjet e fundit që keni marrë ishte çmimi special VIRTUS për projektin më inovativ për fushatën "I pathyeshëm". Sa motivuese janë këto njohje për punën e fondacionit? A ju motivojnë ato që të jeni edhe më të përkushtuar ndaj komunitetit tuaj?

Suzana: Jemi shumë mirënjohës për vlerësimin që morëm, sepse thonë se, me gjithë vështirësitë që sjell jeta në shoqërinë moderne, veprat janë të rëndësishme dhe mund të ndryshojnë rrjedhën e realitetit. Çdo çmim pasqyron dëshirën për të ndërtuar shoqërinë që duam. Për ne është një thirrje për aksione edhe më të vendosura për t'iu përgjigjur sfidave të shekullit 21, ndër të cilat më e rëndësishmja është ruajtja dhe përmirësimi i shëndetit të njeriut.

Përveç çmimit VIRTUS, fushata “I pathyeshëm” ka marrë edhe disa çmime të tjera ndërkombëtare dhe vendase. A e prisnit këtë lloj suksesi, duke qenë se shëndeti mendor në Ballkan është ende një temë tabu? Kujt ia atribuoni këtë sukses të fushatës “I pathyeshëm”? Cila, sipas jush, është vlera e saj më domethënëse?

Suzana: Të jesh në gjendje të ndihmosh dikë, kryesisht të shpëtosh jetën e dikujt, është një sukses në vete, sidomos kur bëhet fjalë për fushatën “I pathyeshëm”. Mesazhet që marrim çdo ditë flasin më së miri se sa shumë domethënie ka për njerëzit. Nga mirënjohja që ka nisur kjo fushatë, deklarojnë se nuk ndihen të vetëm, për të falënderuar mjekët që u përgjigjen thirrjeve të qytetarëve në linjën SOS, sepse ato biseda, thonë ata, i kanë shpëtuar jetën. “I pathyeshëm”, siç e dini, u lansua gjatë krizës së KOVID-19, kur ankthi, stresi dhe depresioni ishin shumë të theksuara për shkak të frikës nga sëmundja dhe mungesës së kontakteve sociale. Edhe para krizës së KOVID-19, depresioni ishte ndër sëmundjet kryesore në vendin tonë dhe në botë. Depresioni nuk zgjedh; shpesh është i padukshëm, nuk ka erë dhe shije dhe nuk njeh ngjyrën e lëkurës, kombësinë, fenë dhe kufijtë; tashmë i prek të gjithë. Njerëzit në dukje më të lumtur mund të jenë më të vetmuarit, më të depresionuarit dhe të kenë mendime vetëvrasjeje.

Kur nisëm fushatën, detyra jonë kryesore ishte të edukonim njerëzit për rëndësinë e kujdesit ndaj shëndetit mendor, por edhe t'u ofrojmë atyre mbështetje psiko-sociale përmes linjës SOS 0800 001 002 dhe e-mail support@nesalomivi.rs, ku punojnë ekspertë , psikologë dhe psikiatër nga katër spitalet speciale për sëmundje psikiatrike në Vrshac, Kovin, Novi Knezhevac dhe Gornja Toponica. Mbështetja profesionale është falas, anonime dhe e disponueshme 24/7. Gjatë vitit të kësaj fushate, më shumë se 10,000 njerëz morën ndihmë dhe gjatë gjithë kohëzgjatjes së saj, ne i inkurajuam njerëzit të flisnin për mënyrën se si ndiheshin dhe thamë se ekspertët tanë ishin aty për t'i dëgjuar dhe inkurajuar.

Në cilin drejtim do të zhvillohet më tej “I pathyeshëm”?

Suzana: “I pathyeshëm” është shndërruar në një lëvizje qytetarësh që luftojnë kundër depresionit dhe stigmës dhe sot numëron më shumë se një milion njerëz. Sa më i madh të jetë numri i individëve, organizatave dhe institucioneve në këtë lëvizje, aq më e madhe është mundësia që për shëndetin mendor të diskutohet hapur dhe shpesh, sepse kështu bëhet destigmatizimi i shoqërisë. Linja jonë SOS do të vazhdojë të ofrojë mbështetje psiko-sociale për njerëzit që kanë nevojë për këtë lloj ndihme. Ne po zhvillojmë një nën-fushatë që fokusohet në ofrimin e mbështetjes shtesë për njerëzit që luftojnë me forma të ndryshme të çrregullimeve mendore dhe stigmës.

Si i zgjidhni temat dhe fushat që fondacioni Hemofarm mbështet përmes aktiviteteve të tij me përgjegjësi sociale?

Suzana: Ne jemi bërë të njohur për trajtimin e temave që nuk janë të njohura në komunitet - nga dhurimi dhe transplantimi i organeve deri te ruajtja e shëndetit mendor. Shëndeti dhe njerëzimi shkojnë krah për krah, dhe pikërisht ky është roli ynë - të bëjmë Hemofarm dhe fondacionin e tij, një partner të besueshëm tek i cili njerëzit mund të mbështeten.

Sa e rëndësishme është përgjegjësia sociale për biznesin e një kompanie? Cilat janë sfidat më të mëdha me të cilat përballen kompanitë me përgjegjësi shoqërore në mjedisin dhe veprimin e tyre?

Suzana: Të gjitha hulumtimet tregojnë se nuk ka biznes të suksesshëm pa përgjegjësi sociale. Në këtë kuptim, "Barometri Edelman Trust 2022" i fundit është shumë interesant, gjë që tregon se "lidershipi social tani është bërë një funksion themelor i biznesit". Brezi i ri ka zgjedhur prej kohësh markat në lidhje me përgjegjësinë e tyre sociale. Në të njëjtën kohë, publiku pret që bizneset të shprehin qartë dhe pa mëdyshje pikëpamjet e tyre për çështjet më të rëndësishme sociale dhe politike. Dhe kjo është receta për një biznes të përgjegjshëm dhe të qëndrueshëm të shekullit të 21.

A kanë ndikuar sukseset dhe aktivitetet e fondacionit Hemofarm që kompania të ketë një imazh më pozitiv në publik dhe, si e tillë, të gëzojë besim më të madh nga konsumatorët, bashkëpunëtorët dhe partnerët?

Suzana: Ne kemi kontribuar që kompania Hemofarm është bërë e njohur për biznesin e saj me përgjegjësi shoqërore, përveç ekspertëve të jashtëzakonshëm që punojnë në të dhe produkteve cilësore. Drejtori ynë ekzekutiv Ronald Zeliger shpesh thotë se "biznesi mund të jetë i mirë dhe fitimprurës dhe në të njëjtën kohë i përgjegjshëm''. I suksesshëm, i vëmendshëm dhe i qëndrueshëm. Një rekord dhe human." Dhe vetë humanizmi i biznesit që reflektohet në marrëdhënien që Hemofarm ka me punonjësit dhe komunitetin përfaqëson fytyrën e mirë të kompanisë sonë dhe atë që e dallon atë nga të tjerët. Zemra e biznesit tonë kanë qenë gjithmonë njerëzit , dhe shëndeti i tyre i mirë është qëllimi i punës sonë.

Cili është roli i fondacionit Hemofarm në Forumin Filantropik Serb?

Suzana: Fondacioni Hemofarm është një nga themeluesit e Forumit Filantropik Serb. Roli ynë në këtë shoqatë është roli i të gjithë anëtarëve të tjerë, që është lufta për një shoqëri më të mirë. Jam e lumtur që numri i anëtarëve po rritet; sot, më shumë se 40 prej nesh vijnë nga sektorët fitimprurëse dhe jofitimprurëse. Do të dëshiroja që së bashku të arrijmë të heqim TVSH-në e donacioneve sepse në atë rast do të mblidhnim më shumë ndihma për më të rrezikuarit. Unë jam duke avokuar për këtë për shumë vite dhe nuk mendoj se do të bëhet ndonjë takim i Forumit ku nuk më intereson se çfarë mund të bëjmë tjetër. Më vjen mirë që ekziston mundësia për të dëgjuar opinione të ndryshme dhe për të diskutuar e ngritur hapur çështje në interes të publikut. Ne kemi dëshmuar se mund t'i tejkalojmë dallimet dhe të luftojmë për të mirën e përbashkët, dhe kjo shihet kryesisht përmes punës së Koalicionit për Bamirësi dhe Ditën Kombëtare të Dhurimit.

Si duket angazhimi juaj me Shoqatën Filantropike Evropiane dhe si keni ardhur deri aty? Si kontribuon fondacioni Hemofarm nëpërmjet aktiviteteve të tij në Philea në zhvillimin e filantropisë në nivel evropian?

Suzana: Falë Catalyst Balkans, i cili hapi dyert për Forumin Filantropik Serb për anëtarësim në organizatën DAFNE (Rrjeti i Donatorëve dhe Fondacioneve), Forumi propozoi që unë të angazhohem në forcimin e partneriteteve me atë organizatë. Në fund të vitit të kaluar, DAFNE u bashkua me EFC (Qendra për Fondacionet Evropiane) dhe u bë një shoqatë PHILEA që sot bashkon më shumë se 10,000 organizata fitimprurëse dhe jofitimprurëse nga 30 vende në Evropë. Qëllimi im nuk është vetëm të prezantoj aktivitetet e Forumit Filantropik Serb, anëtarëve të tij dhe të fondacionit Hemofarm, por gjithashtu t'i raportoj anëtarëve të Forumit Filantropik Serb për aktivitetet në nivel evropian në fushën e legjislacionit, praktikave të mira, iniciativa të reja, anëtarët lidhës dhe partneritetet.

Me çfarë ideje u krijua Çmimi i Ekselencës dhe cila është rëndësia e tij?

Suzana: Ne themeluam Çmimin e Ekselencës me rastin e ditëlindjes së 25-të të fondacionit Hemofarm me synimin për të vënë në dukje individë të jashtëzakonshëm që jetojnë dhe punojnë në mjedisin tonë dhe puna e të cilëve është shpesh e padukshme për publikun e gjerë. Deri më tani janë ndarë katër çmime. Fituesi për vitin 2021 është prof. Dr. Lazar Davidoviq, kirurg vaskular, dekan i Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Beogradit dhe anëtar i huaj i Akademisë së Shkencave Ruse. Me rastin e jubileut - ditëlindjen e 30-të të Fondacionit Hemofarm vitin e ardhshëm, planifikojmë t'u dhurojmë tre çmime individëve, puna e të cilëve ka lënë gjurmë të pashlyeshme në shëndetësi, arsim dhe kulturë.

Në çfarë mënyrash mendoni se komuniteti ju kthen për gjithçka që i jepni?

Suzana: Duke marrë pjesë në aksionet tona, duke ardhur në forumet "Kafe me një psikolog", komunikimi i përditshëm në kuadër të projektit "I pathyeshëm" dhe interesimi i individëve, organizatave dhe institucioneve të ndryshme vendase dhe të huaja për të bashkëpunuar me ne. Nga revista British Alliance, dedikuar filantropisë dhe investimeve sociale prej 25 vitesh, dhe na ftuan të shkruajmë për "I pathyeshëm" për numrin e tyre të marsit, tek çmimet Emerging Europe 2022 , ku u nominuam në kategorinë Shëndetësore dhe Kujdesit Social.

Në cilat aktivitete jeni më shumë të fokusuar për momentin? A ka ndonjë aksion të ri që fondacioni planifikon për këtë vit?

Suzana: Jemi të përfshirë 24/7 në fushatën “I pathyeshëm”; ne kujdesemi për mjekët dhe përdoruesit tanë. Ne jemi duke punuar vazhdimisht në përmirësimin e shërbimit ndaj klientit, linjës SOS dhe mbështetjes me e-mail; po krijojmë tema për forumin “Kafe me psikologun”, i cili është pjesë përbërëse e fushatës dhe mbahet një herë në muaj në Dorcol Platz. Paralelisht me këtë, ne punojmë me shokët tanë dhe mentorët e tyre. Deri më tani kemi organizuar "Gjenerata e bursave 2021/2022", ''Dita e mentorimit me ekspertë të Hemofarm". Në bashkëpunim me Shoqatën Serbe për Biologji Molekulare kemi realizuar disa ligjërata "E diela me laureatët e Nobelit".

Dr. Bruce Alberts, një nga biologët e qelizave të sotëm më të suksesshëm dhe autori i një libri shkollor të njohur botëror në biologjinë molekulare të quajtur "Biologjia e qelizave molekulare", ishte lektor. Aktualisht jemi duke përgatitur një program praktike për studiuesit e fondacionit Hemofarm me ekspertët tanë në Vrshac dhe, menjëherë pas kësaj, një program praktike në Gjermani. Që nga shtatori, ngadalë po përgatitemi për 30-vjetorin e fondacionit Hemofarm.

Cilat do t'i emërtonit sukseset më domethënëse që fondacioni Hemofarm ka arritur në punën e deritanishme dhe çfarë dëshironi të arrini në vijim?

Suzana: Jam mirënjohëse që njerëzit dhe komuniteti e njohin punën dhe qëllimet tona të mira dhe që na afrohen me shumë besim. Ky është suksesi më domethënës për mua.
 

*Krijimet e fotografisë (foto kopertine): Nebojsha Babiq