Fondacioni Ana dhe Vlade Divac festoi 15 vjetorin e punës së suksesshme. Me atë rast, Aleksandra Vesiqit i ndanë një çmim special për kontributin e saj në zhvillimin e filantropisë në Serbi. Millosj Jankoviq, Drejtor për Partneritete në Catalyst Balkans, pranoi çmimin në emër të saj.

Teksti për Aleksandrën, i krijuar me këtë rast, është transmetuar i tëri.

Ndikimi i Aleksandra Vesiq në zhvillimin e filantropisë në Serbi dhe në mbarë Ballkanin Perëndimor ishte më i jashtëzakonshëm se sa mund të supozonte dikush.

Ajo ishte një këshilluese, një vizionare, një busull morale, një kritike, një arkitekte e filantropisë, një mentore dhe mbështetja më e jashtëzakonshme. Jo vetëm në Catalyst, ku ishte bashkëthemeluese, ose tek Fondacioni Trag, ku ishte drejtoreshë. Jo vetëm në AWC ku ajo u rrit, por edhe në Fondacionin Ana dhe Vlade Divac, partnerë në Koalicionin e Bamirësisë dhe gjithë shoqërinë civile në Serbi.

Më 23 gusht të vitit 1969 lindi në Krushevc, ku kaloi fëmijërinë e saj. Ajo u diplomua në Fakultetin e Inxhinierisë Elektrike në Beograd - ajo kishte një tru të madh inxhinierik që vendosi ta përdorte për të mirën e përbashkët: zhvillimin e feminizmit, bamirësisë dhe shoqërisë civile.

Nga viti 2003 deri në vitin 2009, ajo ishte drejtoreshë e Fondit Ballkanik për Iniciativat Lokale, tashmë i njohur si Fondacioni Trag. Pas kësaj, ajo vazhdoi karrierën e saj si një konsulente e pavarur dhe një zë i qëndrueshëm i integritetit.

Nga pasioni për filantropinë, në vitin 2013, ajo bashkëthemeloi Catalyst Balkans si iniciatore e infrastrukturës filantropike në rajon. Aleksandra ka zhvilluar një metodologji për mbledhjen e të dhënave dhe ka shkruar raporte të shumta, të cilat sot janë baza për të gjithë për të zhvilluar strategji për mbledhjen e fondeve, strategji donatorësh dhe propozime për politika publike.

Me njohuritë dhe vlerat e saj unike, dhe përsosmërinë në gjithçka që bën, ajo na ndihmoi të mblidhnim dhe formojmë Koalicionin për Bamirësi. Ajo udhëhoqi strategjinë tonë të avokimit publik, gjithmonë me sugjerime konstruktive dhe të qëndrueshme.

Vdekja e saj e papritur në tetor të vitit 2021 la një boshllëk të madh mes të gjithë atyre që e njohën dhe bashkëpunuan me të. Por zëri i saj vazhdon të dëgjohet.