Pandemia e koronavirusit ka pushtuar plotësisht bisedat, raportet televizive, rrjetet sociale dhe jetën në përgjithësi. Në dy vitet e fundit, përjashtimi social, të dhënat për numrin e pacientëve dhe fushatat që bëjnë thirrje për ndërgjegje kolektive janë vetëm disa nga temat e përditshme me të cilat përballemi, kështu që virusi Kovid-19 u bë një normë e re.

Kjo është arsyeja pse ne do të fokusohemi tek ata që kanë kontribuar në luftën kolektive në të kaluarën dhe kanë ndihmuar komunitetet e tyre të tejkalojnë më lehtë krizën. Pavarësisht nëse mbështetja ofrohet përmes donacioneve masive, darkave humanitare, apo mbështetjes direkte për institucionet shëndetësore, bamirësit që do të njihni në këtë tekst janë bërë vërtet shembuj të rinj të solidaritetit në rajon.

Fondacioni Oleg Deripaska i dhuron Malit të Zi një laborator tjetër PCR

Qendra Klinike e Malit të Zi ka hapur një nga laboratorët PCR më modernë të dhuruar nga industrialisti rus Oleg Deripaska, i cili do të mundësojë qasje në testime moderne për mijëra pacientë. Përveç analizës PCR, kapaciteti i të cilit është rreth 500 mostra në tetë orë, pajisjet laboratorike të teknologjisë së lartë mundësojnë diagnostikimin e kancerit, HIV dhe sëmundjeve të tjera në fazat e hershme.

Përveç pajisjeve mjekësore, Fondacioni Volnoe Delo siguroi gjithashtu materiale të konsumueshme të nevojshme për operacionet laboratorike, pajisje speciale mbrojtëse për punonjësit dhe dezinfektues.

 

Në hapjen e laboratorit morën pjesë Dr. sc. Mjek. Zoran Terziq, drejtor mjekësor i Qendrës Klinike të Malit të Zi, prof. Dr. Filip Vukmiroviq, drejtor i Qendrës për Patologji, Dr. Tonka Filimanoviq, biologe molekulare dhe Larisa Beljaeva përfaqësojnë fondacionin humanitar "Volnoe Delo" Oleg Deripaska.

Kemi shumë për të bërë para se të mund të themi më në fund se pandemia e KOVID ka mbetur në të kaluarën. Virusi po kalon në mutacione, duke krijuar sfida të reja për mjekët, shkencëtarët dhe qeveritë në mbarë botën. Me shumë gjasa do të përballemi me të paktën dy valë të tjera të sëmundjes. Derisa të gjendet një zgjidhje për krizën, ne duhet të bëjmë çdo përpjekje për të mbrojtur njerëzit. Ky është një problem global dhe ne duhet të punojmë së bashku për ta tejkaluar atë. Jam i nderuar të ndihmoj popullin e Malit të Zi - një vend që ka një domethënie të madhe për mua dhe që mund ta konsiderojë gjithmonë në mbështetjen time, tha Oleg Deripaska, themelues i Fondacionit Volnoe Delo.

Prof. Dr. Filip Vukmiroviq, drejtor i Qendrës për Patologji në Qendrën Klinike të Malit të Zi, falënderoi Oleg Deripaskën për donacionin e vyer, duke shtuar se do të përmirësojë dhe lehtësojë punën e punonjësve në luftën kundër koronavirusit: Deri më tani ishte Praktikë e zakonshme marrja e mostrave të pacientëve këtu në Qendrën Klinike dhe që analizat të bëhen në Institutin e Shëndetit Publik. Me laboratorin e ri dhe duke qenë në gjendje të bëjmë një analizë për të gjithë pacientët tanë këtu në QKKG, do të lehtësojmë edhe kapacitetet e Institutit të Shëndetit Publik. Analiza e parë me të cilën fillojmë është analiza PCR për koronavirusin. Proceset e punës në këto pajisje programohen dhe automatizohen në masën maksimale, gjë që redukton në minimum gabimet e mundshme të funksionimit. Ky laborator gjithashtu na mundëson kryerjen e një game të gjerë analizash të tjera, duke përfshirë testet për HIV, citomegalovirus, virusin herpes simplex, virusin Epstein-Barr, teste për sëmundjet të transmetueshme seksualisht dhe shumë lloje të HPV-së dhe të tjera.

Duke pasur parasysh se Qendra për Patologji e Qendrës Klinike të Malit të Zi është baza e Fakultetit të Mjekësisë në Podgoricë, vënia në punë e këtij laboratori do t'u mundësojë shkencëtarëve të këtij institucioni të marrin pjesë në shumë projekte hulumtuese shkencore.

Deripaska filloi punën e tij humanitare në vitin 1998 dhe themeloi Fondacionin "Volnoe Delo". Një total prej 200 milionë eurosh është vlera e donacioneve të mëparshme të Fondacionit që kanë për qëllim mbështetjen e arsimit, shkencës, kulturës dhe zhvillimin rajonal. Disa vite më parë, Deripaska ndërtoi një qendër mjekësore në Guinea me vlerë dhjetë milionë dollarë, e cila kontribuoi shumë në hulumtimet lidhur me virusin Ebola dhe krijimin e një vaksine kundër kësaj sëmundjeje. Pjesë e ekipit hulumtues ishte një mjek që bëri Sputnik V, një nga vaksinat e koronavirusit.

Generali Insurance Serbia - Për heronjtë tanë

Në shenjë mirënjohjeje dhe mbështetjeje për mjekët, stafin mjekësor dhe vullnetarët në vijën e parë të mbrojtjes kundër KOVID-19, Generali Osiguranje Srbija iu bashkua programit mbështetës të Qeverisë së Republikës së Serbisë “Për heronjtë tanë”.

Nëpërmjet kartelave të personalizuara “Heroi ynë”, të gjithë ata që janë të punësuar apo vullnetarë në sistemin KOVID-19 marrin ulje çmimesh dhe përfitime tjera kur paguajnë mallra dhe shërbime tek shumë kompani dhe sipërmarrës pjesëmarrës në program dhe u jepet përparësi në ushtrimin e të drejtave në institucionet shtetërore, kompanitë publike, qeveritë lokale dhe institucionet e mirëqenies sociale.

Generali Osiguranje Srbija do t'u sigurojë të gjithë mbajtësve të kartelës "Heroi ynë":

  • një policë sigurimi udhëtimi 15 ditore falas me një periudhë vlefshmërie njëvjeçare, një shumë të siguruar prej 30,000 euro dhe përfshirje territoriale për të gjithë botën pa SHBA, Kanada, Australi, Zelandën e Re dhe Japoninë.
  • 30 për qind zbritje në sigurimin e udhëtimit për të gjithë anëtarët e ngushtë të familjes (bashkëshortët dhe fëmijët).
  • 30 për qind zbritje në sigurimin e familjes.
  • 20 për qind zbritje në sigurimin gjithëpërfshirës.
  • zbritje speciale në të gjitha policat e sigurimit të jetës.

Mjekët, stafi mjekësor dhe vullnetarët që janë angazhuar për më shumë se një vit në vijën e parë të mbrojtjes kundër pandemisë KOVID-19 janë hero që meritojnë respektin, mirënjohjen dhe solidaritetin tonë. Ne vendosëm t'ua tregojmë këtë me vepra, të mbështesim programin e Qeverisë së Republikës së Serbisë dhe t'u mundësojmë të gjithëve përmes programeve të ndryshme të sigurimeve për një të ardhme më të sigurt me më pak shqetësime. Ne besojmë se sigurimi ynë falas i udhëtimit me përfshirje të KOVID-19 do t'u mundësojë atyre një pushim të merituar pa brenga, tha Natasa Marjanovic, anëtare e bordit ekzekutiv të Generali Osiguranje Srbija.

Në vitin 2020, Generali Osiguranje Srbija dhuroi 100,000 euro për laboratorin Vatreno oko dhe Qeverinë e Republikës së Serbisë, një tunel dezinfektues për KBC Bezhanijska kosa dhe një pajisje EKG për KBC Zemun dhe Spitalin e Përgjithshëm Sabac, duke demonstruar kështu gatishmërinë e saj për të mbështetur punën e institucioneve të kujdesit shëndetësor në Serbi. Programi mbështetës "Për heronjtë tanë" është iniciuar nga Qeveria e Republikës së Serbisë dhe zbatohet nga Ministria e Shëndetësisë e Republikës së Serbisë në bashkëpunim me Sekretariatin e Përgjithshëm të Qeverisë, Bankën Kombëtare të Serbisë, Odën e Tregtisë të Serbisë dhe institucione publike.

shumë se 2,200 euro u mblodhën për departamentin Kovid në një darkë bamirësie në Mimoza

Në darkën humanitare për Kovid, reparti i Spitalit të Përgjithshëm të Dubrovnikut, e cila u mbajt të premten në restorantin Mimoza, u grumbulluan 16.822 kuna ose më shumë se 2.200 euro.

Darka u përgatit nga pjesëmarrës të njohur të edicionit të Dubrovnikut të Darkës për 5 tek Ivana, Matej, Priscila dhe Zoran dhe Karlotti, duke iu bashkuar kështu fushatës për mbledhje të fondeve të iniciuar nga Shoqata "Zoti, Drejtësia, Ndershmëria" e Ana Obradoviq Skraçiq nga Dubrovniku.

Përveç ushqimit të mirë, ata që morën pjesë në darkën tek Mimoza, kaluan kohë të mirë, dhe shumë prej tyre e përdorën edhe opsionin e dërgesës dhe kështu kontribuan në këtë aksion.

 

Kandidatët për emisionin “Darka për 5” në përgatitje të aksionit humanitar

Shoqata e përmendur kohët e fundit realizoi një aksion në të cilin i bëri thirrje komunitetit të provonte kundalini yoga dhe të ndihmonte departamentin Kovid të Spitalit të Përgjithshëm të Dubrovnikut. Ana Vukas iu bashkua këtij akti humanitar për të mbledhur fonde dhe të gjithë ata që u përgjigjën mundën të dhurojnë fonde përmes pakove të donacioneve në studio.

Duke qenë se çdo gjë në jetë është një shkëmbim energjie, mendoj se në këtë mënyrë po bëjmë një hap të madh përpara, si për veten ashtu edhe për të tjerët. Dhe kështu të gjithë do të shpërndajmë energji miqësore për ata që kanë më shumë nevojë për momentin, tha Vukas.

Donacion i vlefshëm për Spitalin e Përgjithshëm në Tivar

Drejtori i Caritas-it të Malit të Zi, Marko Gjeloviq, ka dorëzuar donacionin nga rrjeti i Caritas-it në Mal të Zi në formë të pajisjeve mjekësore për Spitalin e Përgjithshëm “Blazho Orlandiq” në Tivar, dhe vlera e pajisjeve është 12,385 euro.

Siç njofton Caritas, pajisjet e dhuruara përfshijnë pajisje EKG, pompa infuzioni, laringoskopë dhe pulsoksimetra për të mundësuar trajtim gjithmonë më të mirë për pacientët.

Në emër të rrjetit të Caritas-it, donacionin e ka dorëzuar drejtori i Caritas-it të Malit të Zi, Marko Gjeloviq, ndërsa në emër të Spitalit të Përgjithshëm në Tivar, donacionin e ka pranuar drejtori i spitalit, dr.Igor Karishik. Me këtë rast, Gjeloviq ka theksuar se donacioni i sotëm është dorëzimi i gjashtë i pajisjeve mjekësore në institucionet shëndetësore në Mal të Zi. Ne duhet të veprojmë së bashku dhe të ndihmojmë njëri-tjetrin në këtë kohë sfiduese të imponuar nga pandemia. Ai më tej theksoi se të gjitha institucionet shëndetësore në Mal të Zi dhe të gjithë punonjësit e mjekësisë punojnë nën presion të madh dhe bëjnë përpjekje mbinjerëzore, kështu që me donacione të tilla dhe të ngjashme, mund të përpiqemi t'ua lehtësojmë punën e tyre për të pasur një qasje më të mirë ndaj trajtimit.

Dhurimi i pajisjeve mjekësore të vlefshme është siguruar përmes projektit të rrjetit Caritas në Mal të Zi “Përmirësimi i shëndetit publik dhe zvogëlimi i rrezikut nga pandemia KOVID-19 përmes prokurimit të pajisjeve mjekësore për institucionet e kujdesit shëndetësor në Mal të Zi”. Projekti synon të mbështesë sistemin shëndetësor në luftën kundër pandemisë duke dhuruar pajisje mjekësore për qendrat shëndetësore në Mal të Zi. Vlera e projektit është rreth 60,000 euro, dhe donatorë janë Bamirësitë Gjermane Renovabis dhe BEGECA.

Pandemia KOVID-19 ka ndryshuar padyshim mënyrën se si jetojmë dhe na ka vënë në një pozitë sfiduese. Në të njëjtën kohë, ajo na kujtoi se sa të rëndësishme janë vlerat e vërteta në shoqëri, si solidariteti, familja dhe ndihma reciproke. Vetëm me ndihmën e tyre mund të dalim fitues nga kjo situatë. Në periudhën në vijim, rrjeti Caritas në Mal të Zi do të shpërndajë edhe më tej pajisjet mjekësore të mbetura, njoftoi Caritas.

Life insurance dhuroi një respirator për një klinikë fëmijësh në Shkup

Croatia Life Insurance i dhuroi Spitalit të Fëmijëve në Shkup një aparat ventilimi mekanik - një respirator. Është një model i gjeneratës së fundit me performancë dhe specifika teknike që plotësojnë nevojat e klinikës dhe pacientëve të saj.

Me këtë donacion, kompania e sigurimit Croatia  drejton përgjegjësinë e saj sociale në përforcimin e kapaciteteve të këtij institucioni publik shëndetësor në të cilin trajtohen rastet më të ndjeshme dhe më të rrezikuara.

Koha në të cilën jetojmë ka krijuar sfida të reja me të cilat përballemi të gjithë si shoqëri. Prandaj, qëllimi i përgjegjësisë sociale të korporatës  tonë është përforcimi i kapaciteteve të institucioneve të kujdesit shëndetësor. Kujdesi më i mirë dhe ofrimi i kujdesit më të mirë, veçanërisht për pacientët më të rinj, duhet të jetë një përgjegjësi e përbashkët, por sektori i biznesit mund të japë kontributin më të madh për këtë. Prandaj besoj se me këtë donacion po japim një pjesë të atij kontributi dhe do të ndihmojmë aty ku është më e nevojshme, tha Maja Stankovska Kostova, drejtoreshë e përgjithshme e Croatia Life Insurance.

Për drejtorin e Klinikës për Sëmundjet e Fëmijëve, ky donacion para së gjithash mbështet stafin mjekësor dhe përmirësim të dukshëm në kujdesin ndaj pacientëve.

Klinika ka specialistë të lartë të përkushtuar për t'u kujdesur për pacientët. Megjithatë, me gjithë punën dhe vëmendjen, ne investojmë çdo ditë, puna dhe kujdesi ynë për pacientët e vegjël varet kryesisht nga pajisjet dhe aparatet mjekësore. Pajisjet dhe aparatet mjekësore janë diçka që na duhen gjithmonë dhe që duhet të ndjekin trendet e reja mjekësore dhe teknologjike. Prandaj, ky donacion nga Croatia Insurance për Klinikën e Fëmijëve është i çmuar, i nevojshëm, madje i domosdoshëm duke pasur parasysh kohën dhe kushtet në të cilat jetojmë, tha Aspazija Sofijanova, drejtoreshë e Klinikës për Sëmundjet e Fëmijëve.

Bebe Rexha dhuroi 10,000 $ për Spitalin e Dibrës së Madhe në Maqedoninë e Veriut

Këngëtarja Bebe Rexha ka dhuruar së fundmi 10,000 $ (8,500 euro) për Spitalin e Dibrës së Madhe dhe ka ftuar të gjithë ndjekësit e saj në rrjetet sociale të kontribuojnë.

Meqenëse spitali i përmendur në Maqedoninë e Veriut nuk kishte mjete të mjaftueshme për të trajtuar pacientët që vuajnë nga virusi KOVID-19, ditët e fundit ky institucion është veçanërisht i stërmbushur me pacientë me koronavirus. Këngëtarja Bibi Rex dha kontributin e saj me një donacion të vyer dhe ndau një fushatë për mbledhjen e fondeve

Për të gjithë shqiptarët dhe dibranët e mi, ndihmë. Ju lutem ndihmoni me një donacion. Çdo donacion është i rëndësishëm, ka shkruar artistja Rexha në ftesën e saj publike në Instagram. Në të njëjtën kohë, 32-vjeçarja ndau një link që të çon drejtpërdrejt në Fondacionin e hapur në faqen GoFundMe, ku të ardhurat mund të dhurohen online për të ndihmuar spitalin.

Gjithashtu, Shoqata Atedhetare Dibra mblodhi para për Spitalin e Dibrës, i cili kishte nevojë urgjente për mjete dhe barna të nevojshme për trajtimin e pacientëve me Kovid-19. Përmes një fushate për mbledhjen e fondeve, ata mblodhën 61,905 $ (54,000 €) së bashku me paratë e dhuruara nga donatorët dhe Bibi Rex, e cila iu përgjigj thirrjes në GoFundMe.

Ndërkohë që pandemia e koronavirusit ende po vazhdon globalisht, është e lehtë të ndihesh i pafuqishëm. Por pavarësisht se kush jeni apo situata në të cilën ndodheni, ju gjithmonë mund të bëni një ndryshim sepse solidariteti është thelbësor në kohë krizash - pavarësisht sa i vogël apo i madh mund të duket kontributi ynë. Kjo është arsyeja pse ju ftojmë të shikoni fushatat në platformën për mbledhjen e fondeve Donacije.rs dhe të mbështesni aksionet humanitare që janë, për disa, të një rëndësie vendimtare.