Započele su kao Facebook grupa “Žene Bara kuvaju srcem”, a 6. novembra ostvarile su jedan veliki cilj: otvorile su vrata prve narodne kuhinje u Baru.

Početkom godine, nekolicina žena, ljubiteljki kuvanja, osnovala je grupu najpre kako bi razmenjivale recepte i kulinarske savete. Veoma brzo došle su na ideju da ovim putem  pomognu socijalno ugroženim građanima, te su tako članice grupe počele da pripremaju obroke za starije i sugrađane teškog materijalnog stanja. Danas iza grupe stoji skoro 4.000 članova, kao i Udruženje Žene velikog srca.

Za svega nekoliko meseci, uz pomoć donatora one su uspele da 5. novembra otvore i narodnu kuhinju, kako bi još efikasnije pripremale obroke za svoje sugrađane. Na početku rada, planirano je da se u novoj kuhinji pravi 100 obroka, koji se mogu preuzeti svakog dana u periodu između 11:30 i 13h.

"Nismo htjele da to bude prostor restorana jer ima ljudi koji osjećaju stid zbog situacije u kojoj su. Ovako mi ćemo im pružiti više od jednog obroka, imaće dovoljno i za večeru. Nastavlja se naša izvanredna saradnja sa Crvenim krstom Bar tako da od srijede ujutro geronto domaćice Crvenog krsta počinju da prihvataju obroke u Narodnoj kuhinji i da ih nose našim starim sugrađanima koje oni obilaze. Mislim da smo napravile dobar plan", kazala je Ljiljana Vujović predsednica Udurženja “Žene Bara kuvaju srcem”.

Mnoge od članica nemaju puno vremena za kuvanje kako zbog svojih poslova, tako i zbog obaveza oko sopstvenog domaćinstva. Pa ipak, i one su se od samog početka priključile akciji, shvativši kolika je njena društvena važnost.  Predsednica Vujović navela je da prema spisku Centra za socijalni rad u Baru ima preko 450 socijalno ugroženih porodica, što znači da je kuhinja bila preko potrebna.

Na otvaranju kuhinje, ženama Bara su podršku pružile i koleginice, članice Udurženja Žene Budve i Petrovca:

“Ovakva humanitarna akcija zaslužuje veliku pažnju i trebalo je večeras u Bar da dođu žene iz svih gradova Crne Gore, jer su nam žene Bara održale lekciju. Moramo se osvrnuti oko sebe, vidjeti ko sve i kako živi pored nas, kome treba pomoć i shvatiti da, na žalost , i kod nas ima gladnih. Večeras smo ovdje da podržimo divne žene Bara”, kazala je potpredsjednica udruženja Branka Čvorović.