U prethodnih nekoliko dana kompanije, organizacije i građani organizovali su različite akcije kako bi podržali najmlađe članice i članove svojih zajednice, koji se trenutno nalaze u teškim životnim okolnostima. 

U današnjem nedeljnom pregledu vesti o davanjima, čitajte o dobročinstvima  za zdravije, lepše i srećnije detinjstvo mališana u regionu.

OMV donacija za SOS Dečije selo Kraljevo

Od početka svog poslovanja u Srbiji OMV neguje uspešnu saradnju sa Fondacijom SOS Dečija sela Srbija, čiji je jedan od programa i Dečije selo Kraljevo.

OMV Srbija obezbedila je ove godine sredstva za donaciju radi kupovine tehničkih uređaja kao što su frižideri, mašina za pranje sudova i televizor, koji imaju za cilj poboljšanje uslova boravka dece i mladih koji žive u SOS Dečijem selu Kraljevo.

Zahvaljujući odličnoj višegodišnjoj međusobnoj saradnji sa Fondacijom potrudili smo se da prepoznamo trenutne potrebe i obezbedimo podršku u vidu različitih tehničkih uređaja za pripremu i skladištenje namirnica, zatim uređaja za održavanje čistoće pa sve do uređaja za zabavu. Iskreno se nadamo da će ovi uređaji olakšati svakodnevni život i doprineti da stanovnici ovog Dečijeg sela odrastaju u boljem i bezbednijem okruženju, izjavio je ovim povodom direktor maloprodaje u OMV Srbija Nikola Bozalo.

UNICEF donirao četiri inkubatora u jednom danu

U okviru kampanje UNICEF-a pod nazivom Tako mali da bi u srce stali, koja je pokrenuta prošle godine sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u Srbiji, Unicef Srbija donirao je u aprilu inkubator Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu. Pored toga, obezbeđena su dva inkubatora za Niš i jedan za Kragujevac.

UNICEF je od 2017. uložio ukupno 36.928.892,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

Knjige za decu obolelu od raka

Edin Mujić bolovao je od IV stadijuma raka, a svoj put izlečenja opisao je u knjizi Kako sam pobijedio. Sav prihod od prodaje knjige, Edin je namenio deci oboleloj od malignih bolesti, kako bi pomogao njihovoj borbi i pomogao im na putu izlečenja.

Prihod od prodaje svoje knjige deci oboleloj od raka namenila je i mlada književnica Amra Deliomerović. Ona je u aprilu pokrenula online akciju pod nazivom Knjigom za djecu, u okviru koje je pozvala građane Bosne i Hercegovine da uplate 10 KM na račun udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, pošalju podatke o donaciji u njen inbox, a ona će im proslediti svoj roman Svako ima naš hlad.

Fuad besplatno pravi perike za decu obolelu od raka

Još jedan dobročinitelj, koji podržava decu obolelu od raka je vlasuljar Fuad Halilović, koji sa timom Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, radi na projektu Moja kosa, tvoja kosa, u okviru koga besplatno izrađuje perike od prirodne kose za decu obolelu od raka.

Fuad, koji je kao dete i sam bolovao od raka do sada je poklonio više od 4.000 perika za decu i mlade širom BiH. Svaka perika koja je napravljena i poklonjena, izrađena je po merama glave deteta i frizuri koju je imalo pre nego što je izgubilo kosu.

Đaci donirali 140 knjiga za bolesne mališane

Volonterski klub Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole realizovao je tokom aprila akciju Doniraj knjigu, u okviru koje je prikupljeno 140 knjiga, koje su donirane pacijentima na Odeljenju za hematologiju i onkologiju Instituta za bolesti djece KC Podgorica.

Članovi školskog volonterskog kluba željeli su da podrže svoje hrabre vršnjake i male drugare u njihovoj svakodnevnoj borbi, da im uljepšaju dane, te i da pomognu da ostanu u toku i sa školskim obavezama, a oni će moći i da se na svojevrstan način povežu sa donatorima, prateći njihove obilježene stranice, ispisane stihove, crteže, citate, rekla je ovim povodom profesorica Jelena Vlahović, koordinatorka volonterskog kluba škole.

Ukoliko vas je neka od ovih priča inspirisala da učinite nešto dobro za svoju zajednicu, podsećamo vas da je jedan od načina za to online donacija na platformi Donacije.rs.