Decembar je mesec sa najviše davanja, pa kompanije, organizacije i pojedinci iz dana u dan nastavljaju da podržavaju svoje zajednice kroz različite akcije.

U pretposlednjem nedeljnom pregledu vesti o davanjima za ovu godinu pročitajte 6 priča o akcijama za podršku zajednici u regionu i saznajte u koje se od njih i sami možete uključiti.

Donacija Europroma za podršku najugroženijima

U susret predstojećim praznicima kompanija „Europrom“ je donela odluku da donira 1.150 prehrambeno-hemijskih paketa pomoći socijalno najugroženijim pojedincima i porodicama.

Donacija će biti upućena socijalno i ekonomski ugroženima u Valjevu, Lajkovcu, Mionici, Osečini, Krupnju, Kosjeriću i Loznici. Akcija se sprovodi u saradnji sa Crvenim krstom svake opštine.

“Verujemo da će akcija biti završena uspešno, i da ćemo zajedno sa Crvenim krstom učiniti da se onima kojima je to najpotrebnije ova godina završi na lakši i lepši način”, poručuju iz Europroma.

Akcija prikupljanja igračaka za najugroženije mališane

Poljoprivrednik Dejan Denić, zajedno sa prijateljicom Tijanom Pavlović pokrenuo je akciju „100 igračaka za 100 dečijih osmeha“, sa ciljem da u susret novogodišnjim praznicima obraduje 100 socijalno ugrožene dece iz Novog Sada.

On i Tijana će obezbediti slatko-voćni deo paketića, a svi koji to žele mogu donirati igračke kako bi paketići bili upotpunjeni. Akcija prikupljanja igračaka traje do 21. decembra, a građani koji žele da učestvuju u humanitarnoj akciji mogu pozvati brojeve 069/736766, 063/1098751, ili 062/330058.

35 paketa hrane za socijalno ugrožene porodice u Baru

U prethodnih nekoliko dana, aktivisti i aktivistkinje NVO Orijent podijelili su 35 paketa osnovnih životnih namirnica u isto toliko socijalno ugroženih porodica u barskoj opštini.

„Moramo konstatovati da je cjelokupna situacija sa epidemijom koronavirusa jako ekonomski uticala na stanovništvo, tako da svakodnevno primamo mnogo poziva za pomoć. Zato koristimo priliku da pozovemo javno sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu one kojima je potrebno, preko nas ili bilo koje druge organizacije koja se time bavi“ rekao je za feral.bar Ervin Hadžiburić iz NVO Orijent, zahvalivši se i NVO Žene Bara, koje su im za ovu priliku ustupile deo donacija.

Total TV i Telemach donacije za ugrožene u BiH

Telemach i Total TV, koji su u vlasništvu United Grupe, povodom obeležavanja 10 godina uspešnog poslovanja u BiH, donirali su 10 Total TV servisa i 10 prenosivih uređaja - tableta samohranim i nezaposlenim roditeljima, porodicama koje su u stanju socijalne potrebe, kao i višečlanim porodicama koje imaju probleme egzistencijalne prirode.

"Radost naše decenije poslovanja željeli smo podijeliti sa našim građanima jer zajedno s njima već 10 godina gradimo budućnost BiH. Dobrobit zajednice u kojoj živimo i radimo izuzetno nam je bitna“, istakla je ovim povodom Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

Studenti sakupili više od od 22.000 kuna za udrugu “Sve za nju”

Studenti, diplomci i zaposleni na RIT Crooatia organizovali su nedavno online humanitarnu aukciju, koristeći AirAuctioneer platformu.

Na aukciji je bilo izloženo 72 predmeta za koje se , a putem „tihe“ aukcije, tombole i licitiranja uživo putem Zoom eventa prikupljeno je ukupno 22.007 kn. Sredstva su namenjena udruzi SVE za NJU.

Humanitarna aukcija je jedna od vannnastavnih aktivnosti RIT Croatia koja je započela pre više od 20 godina.

Svake godine je organizuju studenti i uviek naiđe na vrlo veliki odaziv cele zajednice.

Koncert „Želim život“ ove godine u online izdanju

Tradicionalni božićni humanitarni koncert, koji organizuje Zaklada Ana Rukavina ove godine će imati nešto drugačije izdanje – bez publike, a svi koji to budu želeli moći će da ga prate putem u subotu, 19. decembra, Nove TV, portalu DNEVNIK.hr i Facebook stranici DNEVNIK.hr.

Božićni koncert vrhunac je humanitarne akcije „Želim život“ kojom se nastavlja rad na unapređenju hrvatske hematologije. Pozivom na broj 060 9000 građani tokom celog decembra mogu donirati 5.00 kuna (plus PDV) kako bi podržali ovu akciju. Izvođači na koncertu su ove godine Severina i Petar Grašo.

Kao i prethodnih godina, cilj akcije je prikupljanje sredstava za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih davalaca krvotvornih matičnih ćelija i stručno usavršavanje mladih lekara na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija.

Zaklada Ana Rukavina je od početka 2020. godine do početka decembra donirala hrvatskom zdravstvu sredstva za opremu i projekte u vrednosti od 592.270,94 kn.

Podsećamo vas i da je jedan od načina da učinite dobro delo online donacija na Donacije.rs ili slanje SMS poruke na broj 7300.