Nagrade su dodeljene na konferenciji “Jaka privreda - uspešna Crna Gora” 14. decembra, po 5. put. Dobitnici su mala, srednja i velika preduzeća koja promovišu i sama primenjuju primere dobre prakse društveno odgovornog poslovanja.

“Društveno odgovorno poslovanje u najvećoj mjeri prihvataju i praktikuju velike kompanije, naročito one globalne, ali moram naglasiti da nas u UPCG posebno raduje to što, iz godine u godinu, takva praksa postaje sve zastupljenija i među malim i srednjim preduzećima koja postaju čak i svojevrsni lideri inovativnog pristupa u primjeni principa DOP”, istakla je na otvaranju ceremonije Suzana Radulović, generalna sekretarka UPCG.

Nagrade su dodeljene u 3 kategorije:

  • Briga za zaposlene;

  • Briga za životnu sredinu;

  • Briga za zajednicu.

Glavni kriterijumi na osnovu kojih su dodjeljivane nagrade UPCG su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane. Preduzeću koje je po sve tri kategorije najbolje inkorporiralo DOP u svoje poslovanje, dodeljena je Glavna nagrada, a ove godine je tu nagradu poneo Telenor.

U kategoriji Briga za zaposlene, nagradu za malo preduzeće dobio je Bild Studio, dok je nagrada za veliko preduzeće pripala Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS).

U oblasti Briga za zajednicu, nagradu za malo preduzeće dele Domen, ZZ i Fabrika ideja. Nagradu za srednje preduzeće ponelo je Sava osiguranje AD, a za veliko Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Konačno, kada je u pitanju kategorija Briga za životnu sredinu, nagrađena je kompanija Amplitudo. Ova kompanija je nedavno lansirala mobilnu aplikaciju putem koje građani direktno pomažu ozelenjavanje Podgorice. U istoj kategoriji nagradu za srednje preduzeće podelile su kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Montenomaks C&L.

Posebno Priznanje za napore uložene u inkorporiranje principa DOP u poslovanje uručeno je preduzćeu Rudnik uglja AD Pljevlja.