Akcija za prikupljanje sredstava koju je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Mrvice sprovodilo tokom novembra, obezbediće tople krevetića za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Novac se prikupljao tokom novembra, koji je inače Međunarodni mesec prevremeno rođene dece, putem poziva na humanitarni broj kao i donacijama građana tokom nekoliko različitih događanja koje je udruženje Mrvice organizovalo tokom čitavog novmebra. Ukupno je obezbeđeno 18.400 EUR (36.000 KM), a kako se cena jednog krevetića kreće imeđu 4.000 i 5.000 EUR (8.000 i 10.000 KM), novca ima i više nego dovoljno za 3 kreveta koja su bila predviđena:

“Akcija je prošla prilično dobro. Mi smo zadovoljni, prikupili smo, slobodno mogu reći i više nego što smo očekivali. Naš cilj je bio da prikupimo novac za tri krevetića, što sada definitvo i imamo. Ukupan iznos je 36.000 KM, od toga je putem humanitarnog broja prikupljeno 16.809 maraka, a ostalo donacijama privrednika i institucija” istakla je Danka Mirajnić, predsednica Udruženja “Mrvice”.

Krevetići su od izuzetne važnosti za neonatološka odeljenja, s obzirom na to da se u njih mogu smestiti bebe koje više nemaju potrebe za inkubatorom, kako bi se oni oslobodili za najmanju novorođenčad.

Kako se krevetići mogu kupovati i u delovima, odnosno ako je negde umesto čitave konstrukcije potreban samo deo za dogrevanje, i dalje nije odlučeno koliko će tačno krevetića biti obezbeđeno.

Pored ovog uspeha, udruženje je nedavno organaizovalo i proslavu “Mrvičaste Nove godine” u Istočnom Sarajevu, na kojoj su dodeljeni paketići za decu svih članova udruženja. Zanimljivo je da su paketiće za najmlađe obezbedili učenici Srednje škole 28 juni, uz podršku sugrađana. A ovi angažovani srednjoškolci takođe su događaj upotpunili i nastupom članova svoje Dramske sekcije.