Osim prilike da probaju odlična vina, posetioci ovogodišnjeg festivala mladg vina Tikveš, imali su priliku da doniraju novac koji će pomoći da se otvori besplatna muzička i umetnička škola za decu iz  socijalno ugroženih porodica.

Festival se održao po 9. put u Kavadrcima, i to nakon veoma uspšene godine – rekordnih 28.000.000 kg grožđa je ubrano, novo vino uvedeno u proizvodnju, a kompanija je takođe proširila svoje poslovanje na Francusku kupovinom jednog podruma.

U okviru svog programa društvene odgovornosti, Tikveš je i u prethodnim godinama koristio festival kao priliku da ohrabri posetioce da doniraju novac za neki dobar cilj, a zauzvrat bi dobijali po flašu vinu. Ove godine ukupno je donirano 2.483 EUR (154.000 MKD), a novčana podrška namenjena je Udruženju za humanitarno društveni razvoj Projekat sreća (Проект среќа).

Organizaciju vode građani na volonterskoj osnovi, koji se trude da zajedno kreiraju bolje društvo. Neki od njihovih ciljeva uključuju aktivnosti vezane za podršku socijalno ugroženim grupama, promovisanje zdravog načina života i zaštitu životne sredine, podizanje svesti o pojedinim temama, organizovanje događaja vezanih za kulturu, sport, umetnost kao i razvijanje društvene odgovornosti, kako pojedinaca tako i firmi.

Njihov najskoriji projekat pod nazivom Gitare, dirke i svirke (Гитара, дирки и свирки) tiče se otvaranja muzičke i umetničke škole za decu teškog materijalnog stanja. Sa nekoliko inicijativa koje su vezane za obezbeđivanje osnovnih uslova za život za ovu decu kao što su hrana, higijenski proizvodi i školska oprema, malo je onih koje su vezane za učenje dece finih veština kao što su sviranje instrumenata ili slikanje.

Ovo naravno nije od male važnosti s obzirom na to da je poznato da stvaralaštvo i umetnost pomažu emotivni i intelektualni razvoj dece.

Iako je projekat započeo tek ove godine, članovi udruženja kontinuirano traže podršku građana i firmi, te se nadaju da će škola biti otvorena u 2019.