Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (3. decembar) Hemofarm fondacija uručila je 500 kg plastičnih čepova udruženju osoba sa invaliditetom Parakvad iz Vršca. Novac koji se dobija reciklažom čepova koristiće se za kupovinu kolica i drugih ortopedskih pomagala za članove udruženja.

Podsećajući na mnogobrojne prepreke sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću u svom okruženju, direktorka Hemofarm fondacije Suzana Đorđević istakla je da je ovaj međunarodni dan prilika da javno razgovaramo o preprekama sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju, ali i da pokušamo da nađemo trajno rešenje za prevazilaženje tih problema.

Pa ipak, svest građana o ovom problemu polako postaje sve veća. Tome u prilog govori i podatak iz naše Giving Balkans baze da je procenat davanja za unapređenje života osoba sa invalidtietom u blagom porastu ove godine i sada iznosi 6% od ukupnog iznosa svih privatnih donacija u Srbiji.

Još značajniji podatak, sa stranice udruženja Parakvad jeste da u Srbiji živi između 700.000 i 800.000 osoba sa invaliditetom, od čega je 20,6% onih koji su mlađi od 24 godine. Udruženje iz Vršca aktivno radi na tome da ovom velikom broju ljudi omogući puno i ravnopravno učešće u svim oblastim društvenog života. Jedan od važnijih ciljeva jeste i bolji pristup visokom obrazovanju - prema njihovim podacima 62,9% osoba sa invaliditetom završe srednju školu, a tek 25,5% nalazi se na viskoim školama i osnovnim studijama.

Akcija “Sakupi humani čep” pokrenuta je 2015. i do sada je pomogla da se kupi 47 ortopedskih pomagala. Uz pomoć najskorije donacije, Parakvad je nabavio antidekubitni dušek za odeljenje psiho-gerijatrije Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Dr Slavoljub Bakalović.

Iz fondacije su takođe podsetili na dvostruku važnost ove akcije: uz podršku osobama sa invaliditetom, ona pomaže i očuvanje životne sredine. Zbog toga je Hemofarm ovim putem još jednom apelovao na građane da plastične čepove sačuvaju i prolsede ih nekoj od organizacija koje se bave poboljšanjem životnih uslova osoba sa invaliditetom.