I dalje pratimo situaciju u regiji s virusom koji uzrokuje Covid-19. Primjećujemo da se velika pozornost obraća posljedicama ove bolesti, a posebice je važna psihološka pomoć. Sljedeće informacije govore upravo o pomoći koja je i dalje nužna za ublažavanje posljedica bolesti Covid-19 te o onima koji su svjesni situacije i mogu pomoći.

Grad Podgorica osigurao besplatnu psihosocijalnu podršku za građane

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković otvorio je sa suradnicima „Kuću zdravlja”, novu besplatnu socijalnu uslugu za građane kojima je potrebna psihosocijalna podrška. „Ideja za pokretanje ovog servisa nastala je iz uvjerenja da je za zdrav i produktivan život vrlo važno voditi brigu kako o fizičkom, tako i o mentalnom zdravlju“, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Podgorice.

Kako navode, cilj je „Kuće zdravlja” poboljšati kvalitetu života, otkloniti ili ublažiti rizik te pružiti podršku građanima koji se suočavaju s različitim problemima, s naglaskom na pripadnike socijalno ranjivih skupina.

Dodaju da su razdoblje koje je obilježila pandemija izazvana koronavirusom, kao i posljedice po ukupno zdravlje stanovništva te osjećaj straha i nesigurnosti dodatno motivirali Grad Podgoricu da pruži ovu vrstu podrške svojim građanima.

Uvijek je postojala potreba za postojanjem ovakvoga servisa, a teško razdoblje kroz koje svi prolazimo duže od godinu dana tu je potrebu dodatno naglasilo. Posebno mi je zadovoljstvo što danas imamo priliku potpisati Memorandum o suradnji s tri nevladine organizacije: Udruženjem psihologa Crne Gore, CAZAS-om i Centrom za prava djeteta Crne Gore. U radu „Kuće zdravlja“ sudjelovat će psiholozi, socijalni radnici, doktori medicine zaposleni u službama, tijelima i javnim ustanovama Grada Podgorice, ali i u spomenutim nevladinim organizacijama, rekao je Vuković.

CEDIS donirao 13.600,00 eura kotorskoj bolnici

Crnogorski elektrodistributivni sustav donirao je povodom jubilarnog, petog, rođendana Općoj bolnici u Kotoru 13.600,00 eura. „Donirana sredstva upotrijebljena su za nabavku plinskoga analizatora, neophodnoga za adekvatnu zdravstvenu njegu pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus“, priopćili su iz CEDIS-a.

Kako su naveli, donacija Općoj bolnici u Kotoru još je jedna u nizu potvrda, prije svega društveno odgovorne orijentacije CEDIS-a, ali i snažne predanosti i partnerskoga odnosa sa zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović istaknuo je na događaju povodom uručenja donacije odlučnost Uprave jedne od najvećih i najuspješnijih kompanija u Crnoj Gori da podržava upravo zdravstveni sektor, ali ne kratkoročno, već kontinuirano i na strateški osmišljen način kako bi zdravstvene ustanove mogle računati na CEDIS kao na siguran i uvijek prisutan oslonac.

Jedinstvena baza podataka o potrebama i informacijama vezanima za pandemiju bolesti Covid-19

Srpski filantropski forum i Fond B92 od početka su krize izazvane pandemijom Covid-19 prepoznati kao relevantni posrednici između potreba zdravstvenih ustanova i lokalnih organizacija i donatora. Srpski filantropski forum i Fond B92 su uz uključivanje i aktiviranje članstva, ali i čitave filantropske zajednice, od ožujka 2020. godine prikupili za podršku zdravstvenome sustavu Republike Srbije u borbi protiv pandemije Covid-19 preko 200 milijuna dinara u novcu i preko 10 milijuna dinara u robi. Značajno je da ovaj iznos čini 10% od ukupne svote donirane u Srbiji od početka spomenute pandemije.

Sva iskustva stečena tijekom pandemije ukazuju na to da postoji potreba za jedinstvenim virtualnim prostorom za informiranje u obliku mrežne platforme koja bi bila mjesto razmjene informacija i iskustava, edukacije o pandemiji, ali i ono najvažnije, mjesto za posredovanje - neka vrsta burze potreba i projekata koji se tiču ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom bolesti Covid-19. Iskustva stečena kroz suradnju s članicama Srpskog filantropskog foruma - među kojima su zaklade, korporativne zaklade, kompanije, ali i organizacije civilnoga društva - kao i iskustva stečena kroz suradnju sa širom filantropskom zajednicom Srbije govore nam da bi postojanje ovakve informativne i interaktivne mrežne platforme s jedne strane omogućilo bržu i efikasniju reakciju i rješavanje hitnih problema uzrokovanih aktualnom pandemijom, a s druge kompanijama i donatorima dalo uvid u stvarne potrebe te na taj način utjecalo na sistemsku narav ulaganja.

Baza podataka trenutačno je u izradi te očekujemo da će zaživjeti do jeseni.

Veliki interes kompanija i pojedinaca za sudjelovanje na humanitarnom balu

 

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost objavio je da se mjesec dana nakon najave humanitarnoga bala Ženskog solidarnog fronta koji će se održati u Gradskom parku 20. kolovoza i na kojem će se prikupljati sredstva za djecu koja su zbog korone izgubila jednog ili oba roditelja, za donacije već javilo 84 kompanije i pojedinaca, a počele su i uplate na namjenski račun.

Humanitarni bal, uz crveni tepih, lampione i glazbu, održat će se na samu godišnjicu smrti Diane Budisavljević koja je iz pakla logora NDH spasila na tisuće srpske, židovske i romske djece. Uoči bala koji je središnji događaj, Vranje će dobiti prvi mural posvećen Diani Budisavljević u Srbiji, a koji je također donacija pojedinaca koji su se odazvali pozivu na humanitarnu akciju. „Ideja nam nije da trud Ženskog solidarnog fronta uspoređujemo s njezinim junaštvom i žrtvom, ali nam je cilj isti - podrška djeci koja su bila prisiljena prerano odrasti“, kažu članice ŽSF.

Na samome će se balu organizirati prodaja robe i usluga te hrane i pića po simboličnim cijenama uz kutiju za izravne novčane donacije. Članstvo u teretani, frizerske i kozmetičke usluge, hrana, piće, namještaj, odjeća, modni dodaci, obuća, knjige, parfemi i slično samo su neke od stvari za koje će se moći kupiti vaučeri.  Posjetitelji bala također će moći kupiti vaučere za medicinske preglede, laboratorijske analize, ali i nabaviti umjetničke slike poznatih lokalnih autora po mnogo nižoj cijeni od tržišne.

Sav prikupljen novac Ženski solidarni front proslijedit će djeci čiji su roditelji preminuli od posljedica bolesti COVID-19. Sve se radi volonterski. „Osnovna je ideja organizirati bal s nula dinara, doprinosima zajednice“, poručuju iz Ženskog solidarnog fronta. Iskoristile bismo priliku da još jednom pozovemo pojedince i trgovačka društva da daju svoj doprinos organizaciji ovoga jedinstvenoga događaja. Podsjećamo da se javnost u Vranju i Srbiji već u srpnju prošle godine ujedinila i sudjelovala u akciji prikupljanja pomoći za vranjski zdravstveni sustav, a sve s ciljem spašavanja života. Ove godine se slavi život u ime i čast svih majki i očeva koji više nisu sa nama.

Ukoliko i vi želite podržati svoje zajednice u borbi protiv bolesti Covid-19, jedan od načina da to učinite je online donacija za neku od kampanja na covid19.donacije.rs, ili slanje SMS poruke na broj 7300.