Aktualna pandemija otvorila je nova vrata davanjima za opće dobro.

Na samim počecima ovoga globalnoga fenomena doniralo se najprije jednokratno - maske, dezinfekcijska sredstva, ili, u slučajevima većih donacija, respirator. Međutim, prošlo je dovoljno vremena da mnogi dobročinitelji osmisle nove načine pružanja podrške sustavu u kontinuiranoj borbi protiv posljedica bolesti COVID-19.

Danas vam predstavljamo najnovije primjere koji govore o strateškom promišljanju, ali i realizaciji rješenja koja se mogu koristiti na duge staze.

Srpski filantropski forum i Fond B92 nedavno su pokrenuli interaktivnu platformu u cilju prevencije i suzbijanja virusa, a tu je i aplikacija Mreže za mentalno zdravlje „NaUm” koja pruža podršku mentalnom zdravlju.

Detaljan uvid u nova digitalna rešenja u borbi protiv pandemije možete dobiti u nastavku teksta.

Platforma COVID-19 potrebe: Lokacije na kojima postoje potrebe za medicinskom i drugom opremom i sredstvima u cilju prevencije i suzbijanja pandemije bolesti COVID-19

Potrebe.rs  jedinstvena je baza podataka s potrebama i informacijama u vezi s pandemijom bolesti COVID-19. Ova informativna i interaktivna mrežna platforma omogućava brže i efikasnije reagiranje i rješavanje hitnih problema uzrokovanih aktualnom pandemijom, ali i drugih eventualnih nepogoda u redovnim okolnostima.

Platformu su pokrenuli Srpski filantropski forum / Serbian Philanthropy Forum i Fond B92 i namijenjena je zdravstvenim i drugim institucijama, lokalnim samoupravama, organizacijama civilnoga društva i svima koji su u potrazi za sredstvima za ublažavanje krize izazvane pandemijom. Zamišljena je i kreirana tako da pored potreba povezanih s aktualnom pandemijom može prikazati i potrebe u redovnim, svakodnevnim uvjetima, ali i u uvjetima eventualnih drugih nepogoda.

Srpski filantropski forum i Fond B92 od početka su krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19 prepoznati kao relevantni posrednici između potreba zdravstvenih institucija i lokalnih organizacija i donatora. Uz uključivanje i aktiviranje članstva, ali i čitave filantropske zajednice, Srpski filantropski forum i Fond B92 prikupili su od ožujka 2020. godine preko 200 milijuna dinara u novcu i preko 10 milijuna dinara u robi za podršku zdravstvenom sustavu Republike Srbije u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19. Značajno je da ovaj iznos čini 10% od ukupne svote donirane u Srbiji od početka pandemije bolesti COVID-19.

Sva iskustva stečena tijekom pandemije ukazala su na to da postoji potreba za jedinstvenim virtualnim prostorom za informiranje u obliku mrežne platforme koja predstavlja mjesto razmjene informacija i iskustava, edukacije o pandemiji, ali i ono najznačajnije - posredovanja - neku vrstu burze potreba i projekata koji se tiču ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom bolesti COVID-19. Iskustva u suradnji s članicama Srpskog filantropskog foruma - među kojima su zaklade, korporativne zaklade, kompanije, ali i organizacije civilnoga društva - kao i u suradnji sa širom filantropskom zajednicom Srbije, govore nam da bi postojanje ovakve informativne i interaktivne mrežne platforme omogućilo brže i efikasnije reagiranje i rješavanje hitnih problema uzrokovanih aktualnom pandemijom s jedne strane, a sa druge bi strane omogućilo kompanijama i donatorima uvid u potrebe i na taj način utjecalo na sistemsku narav ulaganja.

 Aplikacija “Krug zdravlja“  – praktična i direktna podrška vašem mentalnom zdravlju

Mreža za mentalno zdravlje „NaUm” kreirala je u okviru projekta „Svatko može puknuti” besplatnu aplikaciju za mobilne telefone „Krug zdravlja” kako bi omogućila dodatnu podršku u očuvanju mentalnog zdravlja, što je posebno važno u situaciji pandemije bolesti COVID-19.

Zahvaljujući projektu SVATKO MOŽE PUKNUTI koji provodi Mreža za mentalno zdravlje „NaUm“ uz podršku projekta ACT i Vlade Švicarske, redizajnirana, unaprijeđena verzija besplatne mobilne aplikacije „Krug zdravlja“ ponovno je dostupna svima kojima je potrebna psihološka podrška.

„Krug zdravlja“ jednostavan je alat koji ljudima pomaže da brzo i lako dođu do stručnih psiholoških savjeta i podrške, da se educiraju, informiraju, unaprijede svoje mentalno zdravlje, potraže i dobiju pomoć besplatno. Korištenjem opcije „Pitajte psihologa“ možete potpuno anonimno postaviti bilo koje pitanje psihološke naravi i iznijeti problem koji vas muči te u roku od 48h dobiti odgovor kliničkog psihologa – psihoterapeuta. Na ovaj način može se pomoći i onima koji zbog prirode problema ne mogu potražiti pomoć (agorafobija – strah od samostalnog izlaska iz kuće, putovanja i sl., zatim socijalna anksioznost –strah i osjećaj nelagode u komunikaciji s ljudima), osobama koje zbog udaljenosti nemaju pristup profesionalnoj pomoći kao i onima koji žele ostati anonimni. Uzimajući u obzir činjenicu da ljudi, a naročito mladi, provode najveći dio vremena s mobitelom u ruci, zašto ne upotrijebiti telefon kao alat za mentalno zdravlje?

Neke od opcija koje aplikacija sadrži su: infobox - tekstovi o najčešćim psihičkim poremećajima i informacije o dostupnoj podršci; blog - tekstovi psihologa o raznim svakodnevnim temama i problemima koji nas muče, psihološki testovi - omogućavaju osobi da uz stručne i standardizirane testove provjeri svoje mentalno stanje; prepoznavanje simptoma, tehnike za prevladavanje određenih stanja, opcija „Pitajte psihologa“; video radionice - kratke radionice kojima je cilj pomoći osobama s rješavanjem nekih mentalnih tegoba; informacije o tome gdje se mogu obratiti za pomoć; kalendar događaja - najava raznih događaja koje organiziramo u okviru našega projekta.

Prema upozorenjima SZO-a čeka nas pandemija mentalnih poremećaja kao posljedica krize s kojom se suočavamo, a prema nacionalnom istraživanju provedenom u okviru projekta „CoV2Soul“ , broj osoba koje pate od depresije udvostručio se u odnosu na predpandemijsko razdoblje. Zbog toga je izuzetno važno da ne zapostavimo svoje mentalno zdravlje i da iskoristimo sve moguće resurse da ga sačuvamo. 

Aplikaciju možete preuzeti besplatno na Apple Storeu i Play Store-u. Sve informacije o projektu SVATKO MOŽE PUKNUTI pratite  na Facebook stranici, kao i na Instagramu.

Mreža „NaUm“, jedina mreža za mentalno zdravlje u Srbiji, osnovana je 2015. godine u Beogradu u okviru projekta „PRO.ME.NE. – PROmocija MrežE za mentalNo zdravljE”, koji financira Europska unija, a nositelj projekta je Caritas Srbije. Mreža je formirana s ciljem efikasnijega rada na razbijanju stigmatizacije i smanjenju diskriminacije, a čini ju 12 udruga iz cijele Srbije koje zajedničkim snagama rade na edukaciji i informiranju javnosti o važnosti očuvanja mentalnoga zdravlja. Mreža „NaUm” unaprijeđena je 2017. godine u Mrežu branitelja ljudskih prava. Više informacija o radu Mreže te njezinim ciljevima i vrijednostima možete pronaći ovdje.

Ovaj projekt dobio je podršku projekta  Vlade Švicarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji provode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje izneseno u ovoj publikaciji/članku/studiji/radu mišljenje je autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švicarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

Svatko od nas može biti dio velike priče o dobrim djelima, čak i kroz objavljivanje vijesti s ciljevima za opće dobro. Zato pošalji link na ovaj tekst svojem prijatelju ili članu obitelji kojem bi neka od spomenutih rješenja odnedavno stavljena na raspolaganje svima nama bila važna.