Sedam srednjoškolaca i 19 učenika osnovne škole potpisali su 18. septembra ugovor o stipendiranju u Opštinskom veću u Ilijašu, a ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje Fondacija Hastor sprovodi za podršku obrazovanju u BiH već 12 godina.

Visina stipendija koje su namenjene učenicima iz ugroženih porodica iznosi oko 50 EUR (100 KM) za osnovce i oko 75 EUR (150 KM) za srednjoškolce na mesečnom nivou. Osnovni kriterijumi za dodelu stipendija su mesečni prosek primanja po članu porodice kao i školski uspeh samih učenika. U tom smislu, posebno pozitivan aspekt stipendija odnosi se na bonus za sve učenike koji tokom 12 meseci trajanja stipendije poprave svoj uspeh.

Fondacija Hastor postoji već 12 godina i vezana je za preduzeće Prevent, jedno od najvećih privatnih firmi u BiH. Više od 10 godina, fondacija vodi različite projekte za podršku dece i mladih lidera: stipendije za učenike i studente, putovanja i učešće na različitim manifestacijama, kao i posebne programe za sticanje veština koje su tražene u određenim poslovnim sektorima. Ove godine, fondacija će dodeliti preko 2000 stipendija.

Pored projekata ove vrste, fondacija nastoji da ostane u kontaktu i sa prethodnim korisnicima sredstava i pomogne im u daljem profesionalnom razvoju. Tako se svakog meseca u Sarajevu se održavaju sastanci stipendista, koji služe kako bi se razmenila iskustva i znanja, stvorile profesionalne mreže i na taj način još više unapredio rad fondacije. Poslednje okupljanje ove vrste održano je 9. septembra.

Uz obrazovanje Fondacija Hastor ulaže i u razvoj sporta, kulture i umetnosti, pa je tako u avgusutu ove godine na Sarajevo Film Festivalu osnivaču Nijazu Hastoru uručena nagrada Počasno srce Sarajeva, za njegovu podršku festivalu i doprinos afirmaciji i razvoju filmske umetnosti u regionu.