Svaka treća subota u avgustu, širom sveta se obeležava kao Međunarodni dan napuštenih žvotinja. Ovaj dan je posvećen svim životinjama koje žive na ulici i izložene su nedostatku hrane, vode, ali i različitim bolestima, mučenju i zlostavljanju.

Brojni aktivisti i volonteri, na različite načine svakoga dana pokušavaju da brinu o ovim životinjama i obezbede im potrebnu pomoć.

Nama je ovaj važan datum poslužio kao inspracija da skrenemo pažnju na različite akcije, inicijative i kampanje posvećene dobrobiti životinja.

Humanitarna izložba posvećena divljim konjima u Livnu

Početkom avgusta, fotografi iz BiH, Hrvatske i Nemačke održali su humanitarnu izložbu pod nazivom „Divlji“ čiji je prihod namenjen kupovini soli za divlje konje u Livnu.

Organizatori ovog događaja, bar „Čarobna kućica“ i Planinarsko-ekološka udruga Borova Glava ističu da im je glvni motiv za organizaciju ovog događaja činjenica da divlji konji često izlaze na ulicu kako bi lizali so i događa se da ih vozači ne vide, te dolazi do nesreća u kojima stradaju i ljudi i konji.

Zbog toga su došli na ideju da organizuju prodajnu izložbu i prikupe sredstva za kupovinu soli za konje.

Hranilice za životinje u Banjaluci, Sarajevu i Prijedoru

Udruženje za brigu o napuštenim životinjama „Kerber“, zahvaljujući donaciji preduzeća „Cromex“ obezbedilo je četiri hranilice za napuštene pse, mačke i ptice, koje će biti postavljene na četiri lokacije u Banjaluci.

Udruženje „Kerber“ pobrinuće se da u hranilicama uvek bude dostupna sveža hrana i voda, a zahvaljujući donaciji preduzeća „Cromex“ po dve hranilice naći će se i u Sarajevu i Prijedoru.

Kampanja Lav piva za orlove krstaše

Lav pivo i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica pokrenuli su akciju „Lavovski za orlove“, u okiru koje će po jedan dinar od svake prodate flaše Lav piva sa etiketom kampanje biti izdvojen za obnovu staništa orlova krstaša.

Ova akcija je još uvek u toku, a sve detaljne informacije dostupne su na sajtu lavovskizaorlove.rs.

Humanitarna akcija Univerziteta „Metropolitan“ za Udruženje „Beta“ Beograd

Univerzitet „Metropolitan“ organizovao je niz akcija podrške Udruženju „Beta“ Beograd. Poslednja, pod nazivom MET, Pets & Friends organizovana je krajem juna u Beogradu.

U okviru akcije građeni imali priliku da kupe unikatne cegere, šolje, bedževe, stikere, koje su studenti Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan dizajnirali specijalno za ovu humanitarnu akciju.

Humanitarnu akciju, pod sloganom „Kupi- doniraj – nahrani“, su donacijom štampe i propratnog materijala podržale i štamparije JPC-Jovšić Printing Centar, Copy Planet i Copy Centar Akademija.