Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodelio je 3. decembra godišnje nagrade i priznanja za filantropiju „Iskra“ kompanijama, organizacijama i pojedincima koji su doprineli opštem dobru i razvoju građanskog društva. Dodeljene su 3 glavne nagrade i 7 specijalnih priznanja.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Hajriz Brčvak, dobročinitelj i privrednik iz sela Bistrica kod Bijelog Polja.

Nagradu za doprinos na nacionalnom nivou dobila je kompanija M:TEL D.O.O, koja je prošle godine pokrenula projekat "Telemedicine", koji predstavlja najveću donaciju zdravstvu u Crnoj Gori. Osim novčanih sredstava, koja će do kraja implementacije projekta dostići iznos od 1,3 miliona EUR, značajna je i izgradnja optičke infrastrukture, što je omogućilo povezivanje Kliničkog centra u Podgorici sa opštim bolnicama u Beranama, Baru i Pljevljima.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici pripala je kompaniji Savana Commercial Retail D.O.O, koja je tokom 2019. godine izdvojila oko 370.000 EUR za društveno odgovorno poslovanje i podržala različite programe usmerene na obrazovanje, kulturu, sport, podsticanje zdravih stilova života i zelene politike. Posebno se izdvaja donacija u vrednosti od 180,000 EUR za obnovu osnovne škole „Milorad-Musa Burzan“.

Dodeljena su i dva Specijalna priznanja za doprinos lokalnoj zajednici, kompanijama Sava osiguranje AD Podgorica i Amplitudo D.O.O.

Kompanija Sava osiguranje AD je sa svojim zaposlenima organizovala brojne humanitarne i volonterske akcije, dok kompanija Amplitudo doo podržava mlade IT stručnjake. Pored toga, razvili su i aplikaciju goplant.me – Moje drvo, putem koje žele da globalno utiču na pošumljavanje, zaštitu zelenih površina i životne sredine.

Ove godine dodeljeno je i pet specijalnih priznanja za građanski doprinos opštem dobru, od kojih dva posthumno.

Dr Milovan Milo Janković, raniji predsednik Prijestonice Cetinje i dugogodišni predsednik Crvenog krsta Crne Gore nagrađen je za višedecenijski humanitarni rad i posvećenost crnogorskom društvu.

Zef Dedvukaj iz Tuzi je pojedinac zahvaljujući čijoj istrajnosti je 11 socijalno ugroženih porodica sa područja Malesije dobilo krov nad glavom, dok su Savo Knežević i Jelena Krivčević, kao građanski aktivisti, nagrađeni za doprinos procesu socijalne inkluzije, odnosno regionalnog razvoja.

Specijalno priznanje za građanski doprinos, posthumno je dodijeljeno Aleksandru Šimetu Dedoviću, za doprinos razvoju neprofitnog sektora u Crnoj Gori.

Posthumno priznanje dodieljeno je i Tomu i Stani Luketić, osnivačima „Zaklade Toma Mirova Luketića i njegove žene Stane”, koja je osnovana sa ciljem da pomogne obrazovanje dece iz Budve i Paštrovića i koji su ostavili su zemljište od 40 hiljada kvadrata, za doprinos školovanju dece.

Nagrade "Iskra" dodeljene su 11. put, a dodela je ove godine organizovana u pozorištu Zetski dom na Cetinju.

FAKT dodjeljuje Nagradu za filantropiju u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije “Ćano Koprivica” i Fonda braće Rokfeler.