Projekat Moje drvo pokrenula je organizacija KOD, a realizuju ga Grad Podgorica i kompanija Amplitudo. Mobilna aplikacija lansirana 17. oktobra omogućava svim zainteresovanima da “kupe” drvo, odnosno doniraju novac za sađenje drveća na teritoriji Podgorice.

Kada doniraju, korisnici aplikacije mogu sami da odluče i i kako će se novac iskoristiti, odnosno gde će i koje stablo biti zasađeno. U tom smislu, za čitav projekat bilo je ključno i učešće gradskog preduzeća Zelenilo, kako bi se drveće sadilo u skladu sa sopstvenim specifikacijama kao i uslovima samog podneblja.

Preko aplikacije je moguće registrovati se kao građanin ili kao kompanija. Tako se i nekoliko velikih kompanija odazvalo pozivu da doniraju, a među prvima bio je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) koji je do sada uložio najveći iznos, odnosno 3.262 EUR čime je kupljeno 22 sadnice koje su posađene u Ulici Kralja Nikole.

Iako je aplikacija lansirana pre svega par nedelja, do sada je u okivru projekta sakupljeno već 10.000 EUR. Gradolnačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je tokom prve akcije zasađivanja 3. novmebra da će ovaj novac obezbediti 100 novih sadnica u narednih nekoliko dana.

Ovaj projekat je inače izuzetan primer saradnje nekoliko aktera u cilju unapređenja društva državnih instituticija, neprofitnih organizacija, građana i preduzeća. Saradnja će u prvom periodu trajati od oktobra do kraja godine, a nakon toga od marta do maja naredne godine.

„Pored jako dobre saradnje sa NVO sektorom i društveno odgovornim kompanijama, u redovnim aktivnostima samo u ovoj godini posadili smo preko 280 odraslih stabala i preko 1000 sadnica za pošumnjavanje, a izgradili smo i preko osam hiljada novih zelenih površina. Nasatvićemo tim intenzitetom i očekujem da ćemo u narednoj godini biti bogatiji za još 1000 stabala. Mi nudimo građanima i zainteresovanim kompanijama 1800 stabala koja se nalaze u našem rasadniku i koja su opredijeljena za sadnju u Glavnom gradu“, istakla je Radmila Vujošević, direktorka gradskog zelenila.

Osim doniranja novca, putem aplikacije građni se mogu informisati i kako da se u akciju uključe kao volonteri i pomognu u akcijama sađenja.