Pandemija koronavirusa u potpunosti je okupirala naše razgovore, televizijske priloge, društvene mreže i živote uopće – u protekle dvije godine držanje razmaka, podaci o broju oboljelih i kampanje koje pozivaju na kolektivnu odgovornost samo su neke od svakodnevnih tema s kojima se susrećemo pa je tako i virus bolesti COVID-19 postao sastavni dio novog normalnog.

Zato ćemo se fokusirati na one koji su u proteklom razdoblju doprinijeli kolektivnoj borbi i pomogli svojim zajednicama da lakše prebrode krizu. Neovisno o tome jesu li podršku pružali masovnim donacijama, organizacijom humanitarnih večera ili izravnom pomoći zdravstvenim ustanovama, sasvim je sigurno da su dobročinitelji s kojima ćemo te upoznati u ovome tekstu postali novi primjer solidarnosti u regiji.

Zaklada Olega Deripaske donira još jedan laboratorij za PCR testiranje Crnoj Gori

Klinički centar Crne Gore otvorio je jedan od najmodernijih laboratorija za PCR testiranje. Donacija je to ruskoga industrijalca Olega Deripaske, a omogućit će pristup modernom testiranju tisućama pacijenata. Uz PCR testiranje, čiji je kapacitet oko 500 uzoraka u osam sati, visokotehnološka laboratorijska oprema omogućuje dijagnosticiranje raka, zaraze HIV-om i drugih bolesti u ranoj fazi.

Osim medicinskih aparata zaklada „Volnoe Delo“ osigurala je također repromaterijal nužan za laboratorijske operacije, posebnu zaštitnu opremu za zaposlenike i dezinfekcijska sredstva.

Otvaranju laboratorija prisustvovali su dr. sc. med. Zoran Terzić, medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore, prof. dr. Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju, dr. Tonka Filimanović, molekularna biologinja i Larisa Beljaeva, predstavnica humanitarne zaklade „Volnoe Delo“ Olega Deripaske.

„Još mnogo toga trebamo učiniti prije nego što konačno možemo reći da je pandemija COVID-a iza nas. Virus mutira stavljajući tako nove izazove pred liječnike, znanstvenike i vlade diljem svijeta. Najvjerojatnije ćemo se suočiti s još najmanje dva vala bolesti. Dok se ne pronađe rješenje krize moramo uložiti sve moguće napore da zaštitimo ljude. Ovo je globalni problem i potrebni su nam zajednički napori da ga svladamo. Čast mi je što mogu biti od pomoći narodu Crne Gore – zemlje koja mi mnogo znači i koja uvijek može računati na moju podršku“, rekao je Oleg Deripaska, osnivač zaklade „Volnoe Delo“.

Prof. dr. Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju Kliničkog centra Crne Gore, zahvalio je Olegu Deripaski na vrijednoj donaciji dodavši da će ona unaprijediti i olakšati rad zaposlenika u borbi protiv koronavirusa. „Dosad je bila uobičajena praksa da se pacijenti uzorkuju ovdje u Kliničkom centru, a da se analize izvode u Institutu za javno zdravlje. Osim što ćemo zahvaljujući novom laboratoriju moći ovdje u KCCG-u obaviti ispitivanja za sve naše pacijente, ujedno ćemo i rasteretiti kapacitete Instituta za javno zdravlje. Prva analiza s kojom počinjemo rad je PCR testiranje na koronavirus. Procesi rada na ovim uređajima maksimalno su programirani i automatizirani, što eventualne greške u radu svodi na najmanju moguću mjeru. Ovaj laboratorij nam također omogućava provođenje širokoga spektra drugih testiranja, uključujući testiranje na HIV, humani citomegalovirus, virus herpesa simplexa, Epstein-Barrov virus, spolno prenosive bolesti, velik broj tipova HPV-a i druge.

S obzirom na to da je Centar za patologiju Kliničkog centra Crne Gore baza Medicinskoga fakulteta u Podgorici, puštanje u rad ovoga laboratorija omogućit će znanstvenicima ove ustanove da sudjeluju u velikom broju znanstveno-istraživačkih projekata.

Deripaska je s humanitarnim radom počeo 1998. godine i osnovao Zakladu Volnoe Delo. Vrijednost dosadašnjih donacija Zaklade  za obrazovanje, znanost, kulturu i regionalni razvoj ukupno iznosi 200 milijuna eura. Deripaska je prije nekoliko godina u Gvineji izgradio medicinski centar vrijedan deset milijuna dolara koji je dao veliki doprinos istraživanju virusa ebole i pronalasku cjepiva protiv ove bolesti. Dio istraživačkoga tima bio je i liječnik koji je napravio Sputnik V, jedno od cjepiva protiv koronavirusa.

Generali osiguranje Srbija – Za naše heroje

U znak zahvalnosti i podrške liječnicima, medicinskom osoblju i volonterima na prvoj liniji obrane od bolesti COVID-19 Generali osiguranje Srbija pridružilo se programu podrške Vlade Republike Srbije „Za naše heroje”.

Personaliziranim karticama „Naš heroj” svima koji su zaposleni ili volontiraju u sustavu borbe protiv bolesti COVID-19 omogućeni su popusti i pogodnosti prilikom plaćanja robe i usluga kod brojnih kompanija i poduzetnika koji sudjeluju u programu, a imaju i prednost pri ostvarivanju prava u državnim institucijama, javnim poduzećima, lokalnim samoupravama i ustanovama socijalne zaštite.

Generali osiguranje Srbija svim će vlasnicima kartice „Naš heroj” omogućiti:

  • besplatnu policu putnoga osiguranja kojom se unutar razdoblja od godinu dana 15 dana pokriva osiguranom svotom od 30.000 EUR, a uključuje teritorijalno pokriće za cijeli svijet bez SAD-a, Kanade, Australije, Novog Zelanda i Japana
  • 30% popusta na putno osiguranje za sve članove uže obitelji (supružnici i djeca)
  • 30% popusta na osiguranje kućanstva
  • 20% popusta na kasko osiguranje
  • specijalne popuste na sve police životnoga osiguranja

„Liječnici, medicinsko osoblje i volonteri koji su više od godinu dana angažirani na prvoj liniji obrane od pandemije bolesti COVID-19 heroji su koji zaslužuju naše poštovanje, zahvalnost i solidarnost. Odlučili smo im to pokazati djelom te podržati program Vlade Republike Srbije i svima njima kroz različite programe osiguranja omogućiti sigurniju i bezbrižniju budućnost. Vjerujemo da će im naše besplatno putno osiguranje s pokrićem bolesti COVID-19 omogućiti bezbrižan zaslužen odmor“, izjavila je Nataša Marjanović, članica izvršnog odbora Generali osiguranja Srbija.

Generali osiguranje Srbija doniralo je 2020. godine 100.000,00 eura laboratoriju „Vatreno oko” i Vladi Republike Srbije, dezinfekcijski tunel KBC-u Bežanijska kosa i EKG uređaj KBC-u Zemun i Općtoj bolnici Šabac te time pokazalo spremnost da podrži rad zdravstvenih ustanova u Srbiji u teškoj situaciji. Program podrške „Za naše heroje” pokrenula je Vlada Republike Srbije, a provodi ga Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u suradnji sa Glavnim tajništvom Vlade, Narodnom bankom Srbije, Privrednom komorom Srbije i javnim ustanovama uz podršku Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Na humanitarnoj večeri u Mimozi za COVID odjel prikupljeno više od 2.200 EUR

Na humanitarnoj večeri za COVID odjel dubrovačke Opće bolnice, koja se u petak održala u restoranu Mimoza, prikupljeno je 16.822,00 kune, odnosno više od 2.200,00 eura.

Večeru su priredili poznati sudionici dubrovačkoga izdanja „Večere za 5 na selu“ Ivana, Matej, Priscila, Zoran i Karloti priključivši se tako prikupljanju sredstava koje je pokrenula udruga „Bog pravda  poštenje“ Dubrovkinje Ane Obradović Skračić.

Osim što su uživali u dobroj hrani, oni koji su prisustvovali večeri u Mimozi dobro su se zabavili, a mnogi su koristili i opciju dostave i tako dali svoj doprinos ovoj akciji.

Kandidati emisije „Večera za 5“ u pripremi za humanitarnu akciju

Spomenuta Udruga nedavno je provela akciju u kojoj je pozvala zajednicu da se okuša u kundalini jogi i pomogne COVID odjelu Opće bolnice Dubrovnik. Humanitarnoj akciji kojom se prikupljaju sredstva priključila se i Ana Vukas, a svi koji su se odazvali mogli su donirati sredstva pomoću donatorske kutije u studiju.

„Kako je sve u životu razmjena energije, smatram da na ovaj način činimo veliki iskorak, kako za sebe, tako i za druge. I tako ćemo svi jednu lijepu energiju pretočiti do onih kojima je to trenutno najpotrebnije“, rekla je Vukas.

Vrijedna donacija Općoj bolnici u Baru

Direktor Caritasa Crne Gore Marko Đelović uručio je donaciju medicinske opreme mreže Caritasa u Crnoj Gori Općoj bolnici „Blažo Orlandić“ u Baru, a vrijednost opreme iznosi 12.385,00 eura.

Donirana oprema, kako je priopćeno iz Caritasa, uključuje EKG aparate, infuzijske pumpe, laringoskope kao i pulsne oksimetre kako bi se pacijentima omogućilo bolje i kvalitetnije liječenje.

„U ime Caritasove mreže donaciju je predao direktor Caritasa Crne Gore Marko Đelović, a u ime Opće bolnice u Baru donaciju je primio direktor bolnice dr. Igor Karišik. Ovim povodom Đelović je istaknuo da je današnja donacija šesta po redu isporuka medicinske opreme zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori i da je od izuzetne važnosti da u ovim zahtjevnim vremenima koje nam je pandemija nametnula djelujemo zajedno i pomognemo jedni drugima. On je dalje naglasio da sve zdravstvene institucije u Crnoj Gori, kao i svi medicinski radnici, rade pod velikim pritiskom i ulažu nadljudske napore pa im stoga ovakvim i sličnim donacijama možemo pokušati donekle olakšati posao u cilju ostvarivanja kvalitetnijeg pristupa liječenju“, stoji u izjavi.

Donacija vrijedne medicinske opreme omogućena je kroz projekt Caritasove mreže u Crnoj Gori „Unapređenje javnog zdravlja i smanjenje rizika od pandemije COVID-19 kroz nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori“. Cilj je projekta pružiti podršku zdravstvenom sustavu u Crnoj Gori u borbi protiv pandemije donacijom medicinske opreme zdravstvenim centrima u Crnoj Gori. Vrijednost projekta je oko 60.000,00 eura, a donatori su njemačke karitativne organizacije Renovabis i BEGECA.

„Pandemija bolesti COVID-19 nesumnjivo je izmijenila dosadašnji način života i dovela nas u jako težak položaj. Ujedno nas je podsjetila koliko su važne prave vrijednosti u društvu, kao što su solidarnost, obitelj, međusobno pružanje pomoći jer samo uz pomoć njih možemo izaći iz ove situacije kao pobjednici. U sljedećem razdoblju mreža Caritasa u Crnoj Gori nastavit će se daljnjom distribucijom preostale medicinske opreme“, poručili su iz Caritasa.

Životno osiguranje doniralo respirator klinici za dječje bolesti u Skoplju

Croatia životno osiguranje doniralo je Klinici za dječje bolesti Skoplje uređaj za mehaničku ventilaciju - respirator. Riječ je o modelu najnovije generacije s performansama i tehničkim specifikacijama koje zadovoljavaju potrebe klinike i njenih pacijenata.

Ovom donacijom Croatia osiguranje svoju društvenu odgovornost usmjerava na jačanje kapaciteta ove javne zdravstvene ustanove u kojoj se zbrinjavaju najosjetljiviji i najugroženiji slučajevi.

„Vrijeme u kojem živimo stvorilo je nove izazove s kojima se svi zajedno kao društvo suočavamo. Stoga je cilj naše korporativne društvene odgovornosti jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova. Bolja njega i pružanje bolje njege, posebno za najmlađe pacijente, trebalo bi biti zajednička odgovornost svih nas, ali poslovni sektor tome može dati najveći doprinos. Zato vjerujem da je ova donacija dio tog doprinosa i pomoći ćemo tamo gdje je najpotrebnije“, rekla je Maja Stankovska Kostova, generalna direktorica Croatia životnog osiguranja.

Za direktoricu Klinike za dječje bolesti ova donacija je prije svega podrška medicinskom osoblju i značajno poboljšanje razine njege pacijenata.

„Klinika ima vrhunske specijaliste koji su posvećeni brizi o pacijentima, ali i pored svog posla i pažnje koju svakodnevno ulažemo, naš rad i briga o malim pacijentima u velikoj mjeri ovise o opremi i medicinskim uređajima. Oprema i medicinski uređaji nešto su što uvijek trebamo i što treba ići ukorak s novim medicinskim i tehnološkim trendovima. Stoga je ova donacija Croatia osiguranja za Dječju kliniku izuzetno vrijedna i čak neophodna s obzirom na vrijeme i uvjete u kojima živimo“, rekla je Aspazija Sofijanova, direktorica Klinike za dječje bolesti.

Bebe Rexha donirala 10.000 dolara bolnici Velika Dibra iz Sjeverne Makedonije

Pjevačica Bebe Rexha nedavno je donirala 10.000,00 dolara (8.500,00 eura) bolnici Velika Dibra, a pozvala je sve svoje pratitelje na društvenim mrežama da i oni daju svoj doprinos.

Kako spomenuta bolnica u Sjevernoj Makedoniji nije imala dovoljno zaliha za liječenje pacijenata koji boluju od bolesti COVID-19, posljednjih je dana ova ustanova bila posebno pretrpana oboljelima od koronavirusa. Pjevačica Bebe Rexha svoj je doprinos dala vrijednom donacijom i dijeljenjem akcije za prikupljanje sredstava.

„Za sve moje Albance i Dibrance, pomozite. Nema dovoljno zaliha. Molim vas pomozite donacijom. Svaka donacija je značajna“, napisala je umjetnica Rexha u svom javnom pozivu na Instagramu. Istovremeno je ova tridesetdvogodišnjakinja podijelila poveznicu koja vodi izravno do humanitarne kampanje otvorene na stranici GoFundMe na kojoj se može donirati putem interneta za pomoć bolnici.

Iz pregleda informacija o ovoj kampanji vidljivo je da je i sama Bebe Rexha donirala 10.000,00 dolara za opskrbu bolnice.

Osim toga, Društvena organizacija Dibra prikupila je novac za bolnicu Dibra, kojoj su hitno bile potrebne zalihe i lijekovi za liječenje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. Pomoću akcije prikupljanja sredstava, uspjeli su namaknuti 61.905,00 američkih dolara (54.000,00 eura) uključujući i novac koji su darovali donatori zajedno s Bebe Rexhom, a koji su reagirali na poziv da se uključe preko platforme GoFundMe .

Pandemija koronavirusa još uvijek je prisutna na globalnoj razini i lako je osjetiti se bespomoćnim. No bez obzira na to tko si ili u kakvoj si situaciji, uvijek možeš ostaviti traga jer solidarnost je posebno važna u doba krize – koliko god se naš doprinos činio malim ili velikim. Zato te pozivamo da pogledaš kampanje na crowdfunding platformi Donacije.rs i podržiš humanitarne akcije koje su, za neke, od presudne važnosti.