Nakon prošlog leta obeleženog restrikcijama usled pandemije i zatvorenih galerija i koncertnih dvorana, ove sezone ponovo imamo priliku da uživamo u predstavama, izložbama i koncertima.

Mnogi umetnici iz našeg okruženja odlučili su da kroz svoje stvaralaštvo podrže razvoj zajednica do kojih im je stalo, skrenu pažnju na važne teme ili pruže pomoć onima kojima je najnužnija. I sama kulturna scena vraća se na pozornice i zidove galerija a u tome imaju podršku kompanija i organizacija iz regiona.

Ove nedelje, donosimo vam neke od njihovih priča.

Humanitarna predstava i koncert za obnovu škole u Visočkoj Ržani

U organizaciji fondacije Refarma, u sali Doma kulture Pirot održana je humanitarna dečija predstava Čiča Mičinog pozorišta iz Beograda "Tri musketara". Sav prihod od prodatih ulaznica biće namenjen za realizaciju projekta obnove i rekonstrukcije škole u Visočkoj Ržani.

Takođe, izgradnju škole u selu Visočka Ržana pomogla je i muzička grupa Kerber koja je održala dobrotvorni koncert u ovom staroplaninskom selu.

U selo Visočka Ržana, koje naseljava samo šest žitelja, doselilo se nedavno nekoliko porodica sa decom. Rekonstrukciju škole inicirala je porodica Velimirović koja je obnovila najveću farmu na Staroj planini i zaposlila mlade ljude sa porodicama. Očekuju da će uspeti da prikupe novac za obnovu škole do početka školske godine.

 

 

Telekom Srbija nagrađuje studente Fakulteta likovnih umetnosti

U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu otvorena je izložba nagrađenih radova studenata tog fakulteta.

Kompanija Telekom Srbija već više godina pruža podršku FLU, te je i ove godine za najbolji studentski rad obezbeđena novčana nagrada koja je pripala studentkinji Milici Bilanović na osnovu odluke stručnog žirija u čijem sastavu su bili Boris Burić, intermedijalni umetnik, Dušan Đorđević Mileusnić, prevodilac i intermedijalni umetnik i Dejan Vasić, likovni kritičar i kustos.

Ansambl LADO u Poljskoj - Dva koncerta za stradale u potresu u Hrvatskoj

Ansambl narodnih plesova i pesama Hrvatske LADO na svojoj junskoj turneji održao je dobrotvorne nastupe u poljskim gradovima Krakovu i Katovicama. Ovi plesni koncerti bili su humanitarnog karaktera i tokom turneje ansambl LADO prikupljao je sredstva za potresom pogođena područja u Hrvatskoj.

Ova turneja trebala je biti održana prošle godine u čast hrvatskog predsedavanja Savetom Europske unije, međutim odložena je zbog kovid krize. Ove godine, humanim hrvatskim plesačima pridružile su se i poljske kolege.

 

 

List Danas poklanja 4.000 knjiga bibliotekama u Srbiji

Biblioteci grada Beograda i bibliotekama Filozofskog i Fakulteta političkih nauka u Beogradu uručene su prve knjige koje je donirao dnevni list Danas u okviru akcije u kojoj su čitaoci nominovali biblioteke.

Dnevni list Danas donirao je Biblioteci grada Beograda i bibliotekama Filozofskog i fakulteta političkih nauka u Beogradu po više od 100 knjiga. Ovo predstavlja početak akcije u kojoj će ovaj list donirati knjige bibliotekama koje čitaoci nominuju.

List Danas će u okviru ove akcije pokloniti oko 4.000 knjiga, 35 različitih naslova, koje će biti dostavljene za 57 biblioteka u Srbiji.

Talentovana devojčica iz Tuzle pomaže vršnjacima koji se bore sa teškim bolestima

U Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović” u Tuzli održana je prva samostalna izložba slika jedanaestogodišnje umetnice Amine Šehić iz Tuzle pod nazivom „Boje ljubavi”

Izložba slika je bila prodajno-humanitarnog karaktera i deo sredstava od prodaje slika doniran je Udruženju „Srce za djecu” koje pruža podršku deci koja boluju od raka.

Osim organizacije humanitarne izložbe, ova mlada tuzlanka sa talentom kako za slikarstvo, tako i za sport i matematiku, po drugi put je donirala kosu za decu koja se leče hemoterapijom.

Izložba „Kada je svet stao, one nisu” otvorena u Pirotu

U organizaciji Komisije za rodnu ravnopravnost grada Pirota i samog grada u Galeriji “Čedomir Krstić” održana je multimedijalna izložba pod nazivom “Kada je svet stao, one nisu”.

Izložba sastoji od umetničkih foto i audio priča deset žena iz različitih sfera i njihovih iskustava u vreme kada je počela pandemija covid- 19, kada smo se suočavali sa mnogobrojnim izazovima.

Iza žena obuhvaćenih izložbom stoji veliki broj nepoznatih žena, čitava vojska žena koja je ustala da nešto uradi, promeni i olakša život drugima u teškim trenucima, u vreme pandemije i zatvaranja. Devojke iz mog udruženja i ja pružale smo pomoć u romskoj zajednici, ali smo bile i volonterke Kriznog štaba za vanredne situacije grada Pirota. Tada smo shvatile koliki je to Roma u Pirotu koji mnogo toga nemaju, tada smo i videle da je broj romske zajednice mnogo veći od onoga što smo mi mislile. Aktivno smo se uključivale u brojne humanitarne akcije pomoći romskom stanovništvu, rekla je Silvija Nešić, volonterka i aktivistkinja Udruženja građana „Ternipe”.

Ukoliko smatraš da je važno podržati umetnost i kulturu, uključi se već danas i podrži neki od ciljeva na platformi Donacije.rs.