COVID 19 i dalje je jedna od tema kad su u pitanju davanja za opće dobro, a u posljednje vrijeme sve je češća potreba za otklanjanjem posljedica koje je kriza izazvala.

Diljem regije pratimo različite akcije za podršku zajednici u borbi protiv posljedica izazvanih koronavirusom.

U današnjem tjednom pregledu vijesti o darovanjima pročitajte neke od priča o donacijama koje su obilježile nekoliko prethodnih dana.

Eurobank donirao 1,2 milijuna dinara za neonatalni odjel u Kragujevcu s ciljem adekvatnog liječenja tek rođenih beba koje su zaražene koronavirusom

Eurobank i u ovoj godini nastavlja s podrškom zdravstvenom sustavu  Srbije doniranjem sredstava za nabavu inkubatora u vrijednosti većoj od 1,2 milijuna dinara za Odjel neonatologije u Kragujevcu. Donacija je realizirana na poziv UNICEF-a, a s ciljem adekvatnog liječenja tek rođenih beba koje su zaražene koronavirusom.

Koronavirus, nažalost, ne štedi ni živote najmlađih i sve su učestaliji slučajevi obolijevanja od bolesti COVID-19 kod novorođenčadi. Upravo je zato podrška u obliku nabave neophodne medicinske opreme ključna jer može spasiti živote beba oboljelih od bolesti COVID-19.

„Podrška zdravstvenom sustavu jedan je od stupova društveno odgovornog poslovanja Eurobanka. Ovoga smo puta svoju podršku iskazali kroz odgovor na poziv UNICEF-a da pomognemo najmlađim članovima našega društva, bebama zaraženima virusom bolesti COVID-19. Osigurali smo sredstva za  kupnju inkubatora zahvaljujući kojem će se bebe moći izboriti s ovim opakim virusom, a to zaista nema cijenu. Naravno, i u budućnosti ćemo se nastaviti zajedničkim snagama boriti za što kvalitetniji zdravstveni sustav“, istaknula je Slavica Pavlović, predsjednica Izvršnog odbora Eurobanka.

„Eurobank je dugogodišnji partner UNICEF-a s kojim smo realizirali brojne inicijative za dobrobit djece. Ova nam donacija omogućuje da dodatno ojačamo kapacitete neonatalne jedinice u Kliničkom centru Kragujevac koja obuhvaća čak 13 rodilišta, a u koju dolaze bebe iz Središnje i Jugoistočne Srbije. Zahvalni smo Eurobanku na redovnoj podršci radu UNICEF-a u Srbiji i na prepoznavanju važnosti kampanje „Tako mali da bi u srce stali“ koja je usmjerena na modernizaciju neonatološke službe u Srbiji. UNICEF nastoji osigurati visokokvalitetnu specijaliziranu neonatalnu njegu za prijevremeno rođene bebe i vjerujem da ćemo u suradnji s ovako posvećenim partnerima uspjeti dati doprinos smanjenju smrtnosti prijevremeno rođene djece“, izjavila je Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a.

Dugogodišnje partnerstvo Eurobanka i UNICEF-a rezultiralo je brojnim akcijama za pomoć zajednici pa ni ovaj apel nije prošao nezapaženo. Podrška cjelokupnom društvu i zajednici u kojoj posluje oduvijek je bila prioritetna u poslovanju Eurobanka. Neposredno nakon proglašenja izvanrednog stanja u Srbiji Eurobank je donirao 6 milijuna dinara za nabavku neophodne  medicinske i zaštitne  opreme, a ubrzo potom  i dodatnih 1,2 milijuna dinara za nabavu uređaja za mjerenje protoka kisika.

Donacija IRB RS olakšala brigu o pacijentima zaraženima koronavirusom

Investicijsko-razvojna banka Republike Srpske donirala je ultrazvučni aparat Domu zdravlja Banjaluka kroz projekt „Nabava ultrazvučnog aparata za dijagnostiku i procjenu kliničke slike pacijenata zaraženih koronavirusom na primarnoj razini zdravstvene zaštite“.

Iz ove su zdravstvene ustanove poručili da svi pacijenti koji su preboljeli infekciju koronavirusom mogu bez čekanja obaviti ultrazvučne preglede abdomena na spomenutom aparatu.

„Nabavom ovoga ultrazvučnoga aparata značajno je poboljšana kvaliteta i dostupnost usluga primarne zdravstvene zaštite. Od 26. travnja do 23. lipnja obavljeno je 349 pregleda. Naša će ustanova i dalje vršiti nadzor nad pacijentima oboljelima od koronavirusa, a liječnici obiteljske medicine će pacijente koji budu imali zdravstvene tegobe upućivati na ultrazvučni pregled da bi se procijenilo zdravstveno stanje i pružila adekvatna zdravstvena pomoć“, naveli su u Domu zdravlja.

Budućnost je ženskoga roda - poduzetnice iz Bosne i Hercegovine prkose COVID-19 krizi

Kampanja pod nazivom „Budućnost je ženskoga roda“ bila je aktivnost u sklopu programa „BizUP“, sveobuhvatne podrške poduzetnicama, a implementirala ga je Zaklada 787 u suradnji s Britanskim veleposlanstvom u BiH, UN Women BiH, te Švedskim veleposlanstvom u BiH.

Uz predstavljanje važnosti pravovremene i adekvatne podrške u svladavanju poslovnih izazova s kojima se bosanskohercegovačke poduzetnice susreću tijekom krize koju je izazvala bolest COVID-19, ova je kampanja još jednom istaknula svakodnevni doprinos i važnost poduzetnica i njihovih malih poslovnih poduhvata za ekonomiju zemlje.

Tome svjedoči i činjenica da ovih 15 poduzetnica na čelu malih poduzeća iz svih dijelova BiH, čak i usprkos krizi, imaju 63 stalno zaposlene osobe uz velik broj angažmana sezonskih radnika/ca i volontera. Njihova mala poduzeća u svojoj ponudi imaju preko 243 proizvoda, te pružaju preko 49 usluga, a ovi proizvodi i usluge do sada su svoj put pronašli do 80 948 zadovoljnih kupaca i korisnika. Od početka 2020. godine do danas prodala su čak 281 620 svojih proizvoda/usluga u svim gradovima i mjestima u Bosni i Hercegovini kao i u 20 zemalja diljem svijeta.

A kolika je važnost zajednice, suradnje i korištenja lokalnih resursa pokazuje i podatak da ovih 15 malih poduzeća kroz svoje poslovanje nabavlja sirovine iz čak 24 grada i mjesta diljem BiH (Visoko, Derventa, Modriča, Bijeljina, Trebinje, Tuzla, Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Cazin, Bihać, Jelah, Donji Vakuf, Busovača, Maglaj, Zenica, Bjelaj, Široki Brijeg, Prijedor, Bratunac, Zvornik, Tešanj, Čitluk, te Gračanica), a trenutno imaju ostvarena i 253 partnerstva s tvrtkama iz različitih grana poslovanja s kojima udruženim snagama doprinose razvoju ekonomije.

Dom zdravlja Valjevo uručio zahvalnice za podršku u doba pandemije

Dom zdravlja Valjevo sinoć  je organizirao malu svečanost na kojoj je uručio zahvalnice institucijama, poduzećima i pojedincima za suradnju, humanost i svestranu pomoć u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 te u rekonstrukciji Doma zdravlja.

„Zahvaljujem vam na svemu što ste učinili za Dom zdravlja u najbitnijim trenucima, od samoga početka pandemije i kasnije, a sve to u vrijeme kada polovica naše zgrade nije bila u funkciji zbog rekonstrukcije. Stoički smo podnijeli ovih godinu i pol dana, nadam se da ćemo svi ostati jaki kao i do sada. Također se nadam da ćemo i ubuduće surađivati na zajedničko zadovoljstvo“, kratko se prisutnima obratila dr. Branka Antić, ravnateljica Doma zdravlja Valjevo.

Zahvalnice su dobili: MUP Republike Srbije – Policijska uprava Valjevo, Sigurnosno-obavještajna agencija RS, Ministarstvo obrane, VP 9845, JKP Vidrak, Auto-moto savez Valjevo, Humanitarna organizacija „Operimo ruke - otvorimo srce“, Europrom, Ingrap-Omni, Vujić Valjevo, Samedi, Voda-voda Banja Vrujci, Sava kop, Pavić, Rio, Moler, Sparrow World, Orhideja-kolor, Miranova, Vugi 014-Bucko, Slobodan Gvozdenović, Branka Miholjčić, Milan Vilotić, Andrija Vlajković, Goran Omerović i Biljana Ranković Vasiljević.

Siemens Healthineers donirao svoje brze antigenske testove na COVID-19 Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani

Zaposlenici Osnovne škole Milana Langa u Bregani testirali su se brzim antigenskim testovima na COVID-19 proizvođača Siemens Healthineers, zaštićenog naziva CLINITEST.

Siemens Healthineers donirao je svoje testove ovoj školi kao dio borbe za suzbijanje i kontrolu pandemije te je najavio da će u Hrvatskoj uskoro biti dostupan i test na COVID-19 za kućnu uporabu.

Donacijom te kompanije ova je škola napravila još jedan iskorak u odgovornosti u pandemiji s ciljem kontrole ove zarazne bolesti i osiguranja sigurnih uvjeta školovanja svojim učenicima, ali i rada svojim zaposlenicima kako bi uspješno završili ovu izuzetno tešku školsku godinu.

„Zahvalni smo Siemens Healthineersu na odabiru naše škole za provođenje ove vrijedne preventivne aktivnosti jer nam je svima zajedno cilj uspješno završiti ovu školsku godinu u sigurnim uvjetima. Nastojali smo poštujući sve epidemiološke mjere što uspješnije funkcionirati, a ova javnozdravstvena aktivnost danas je, da tako kažem, kruna tih nastojanja. Mogu reći da je testiranje brzo, bezbolno, a rezultati jednako tako brzo gotovi te se zahvaljujem i djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije što su se odazvali sudjelovati“, izjavio je Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa.

Ako želite, i sami možete podržati svoju zajednicu putem naše platforme Donacije.rs ili slanjem SMS poruke na broj 7300.