Humanitarni turniri, trke, maratoni i pešačke ture su čest, koristan i motivišući način za prikupljanje donacija u regionu. U prethodnih nekoliko nedelja organizovano je više različitih akcija u okviru kojih su prikupljane donacije za različite dobre ciljeve.

Zbog toga smo ove nedelje bili inspirisani da pišemo upravo o različitim sportskim događajima i aktivnostima koji su organizovani za opšte dobro.

Pročitajte kako su kompanije, organizacije i pojedinci kroz trčanje, fudbal, basket i plivanje podržavali različite humane ciljeve i prikupljali sredstva za podršku razvoju zajednice i ostvarenje različitih humanih ciljeva.

Na Fer plej turniru prikupljeno 1.998.000 dinara za inkluzivna igrališta

Tradicionalni Unicefov Fer plej turnir održan je prošlog vikenda u Beogradu i Novom Sadu.

Od kotizacija koje su dale kompanije koje su se takmičile ukupno je prikupljeno 1.998.000 dinara, namenjenih za izgradnju inkluzivnih igrališta koja će obezbediti deci sa različitim smetnjama u razvoju, da imaju priliku da se igraju sa svojim vršnjacima i steknu pozitivno iskustvo kroz učenje kroz igru.

U turniru su učestvovale kompanije: Telenor doo, NCR doo, Nordeus doo, Nutanix, Infostud doo, TeleGroup doo, SAGA doo, Algotech doo, Telekom ad, Schneider Electric doo, NIS ad, Atlantic Group, Direct Media doo, Coca-Cola Hellenic, Mozzart doo, Imlek ad, Veletabak doo, Delta Holding doo, L’OREAL BALKAN doo, NLB Banka ad, Vojvođanska banka ad, Eurobank ad, Hemofarm ad, CIS doo, NIS ad, Institut BioSense, Lafarge beočinska Fabrika cementa, Vivify Ideas d.o.o, Continental Automotive doo, Levi 9 Global Sourcing Balkan doo, Comdata doo, Vojvođanska banka ad, Galens Invest doo, Intens doo.

Učesnici turnira igrali su basket u Štark Areni u Beogradu i u Spensu u Novom Sadu. Sponzor turnira je kompanija Voda Voda koja je donirala vodu za sve takmičare i učesnike.

Pobednik turnira je NIS, čije ekipe su u oba grada bile najbolje.

U Beogradu je drugo mesto osvojila ekipa „Nordeus“-a, dok je u Novom Sadu drugo mesto osvojila ekipa kompanije „Lafarge beočinska Fabrika cementa“.

Pehar za Fer plej u Novom Sadu dobila je kompanija CIS, a u Beogradu Vojvođanska banka.

Humanitarni fudbalski turnir „Diplomats 4 Children”

Ambasada Republike Poljske u Srbiji i Ambasada Republike Slovačke u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije organizuju I Humanitarni fudbalski turnir „Diplomats 4 Children”, čiji je cilj prikupljanje sredstava za Odeljenje za hematologiju i onkologiju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj u Beogradu.

Turnir će se održati u subotu, 14. septembra, sa početkom u 10 časova na sportskim terenima Zavoda za sport i medicinu sporta (Kneza Višeslava 72, Beograd), a učestvovaće brojna diplomatska predstavništa i institucije.

Pored fudbalskih mečeva biće organizovan i prateći program za posetioce i decu: fudbal sa malim golovima, badminton, pikado i drugo, koji su pripremili članovi misije OEBS-A.

Za sve koji žele da podrže ovu akciju, a nisu u prilici da prisustvuju turniru, otvoren je dinarski račun za donacije Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj: 840-3081761-12.

Humanitarna trka u Zagrebu

Proteklog vikenda jedan humanitarni sportski događaj održan je i u Zagrebu. U pitanju je humanitarna trka pod nazivom „Mliječna staza“, koju je organizovao Unicef Hrfatska, a kao glavni sponzor podržala kompanija Kaufland Hrvatska, čiji su zaposleni takođe učestvovali u trci.

Trka je organizovana sa ciljem unapređenja uslova u porodilištima u Hrvatskoj i sav prihod od kotizacija namenjen je kupovini opreme koja je prepoznata kao prioritetna.

U trci je učestvovalo više od 2300 takmičara, azahvaljujući donacijama građana i kompanija prikupljeno je više od 700.000 kuna.

U okviru događaja, održana je i dečija trka, u kojoj je učestvovalo više od 400 devojčica i dečaka, starosti od 5 do 12 godina, koji su trčali sa ciljem da pomognu svojim najmlađim sugrađanima.

Plivački maraton za podizanje svesti o problemima dece sa posebnim potrebama

Udruga „Dlan-o-dlan“ u nedelju, 15. septembra, u Splitu organizuje Četvrtu humanitarna plivačku manifestaciju, pod nazivom Na drugu obalu s osmjehom na licu, u kojoj mogu učestvovati svi koji to žele – kako profesionalci, tako i oni koji se rekreativno bave plivanjem. Pliva se 2,2 kilometra - od punte Čiova do Instituta za ribarstvo i okeanografiju.

Događaj nije takmičarskog karaktera, već ima za cilj podršku deci sa posebnim potrebama i njihovim porodicama.

Akcija „Milion koraka“ za pomoć Fondaciji „Budi human“

Petnaestogodišnji Andrija Đukić iz Podgorice prepešačio je 900 kilometara, kako bi pomogao prikupljanju sredstava za lečenje dece kojoj pomaže Fondacija „Budi human“.

Dečak je mesec dana pešačio do hodočansničkog mesta Santiago de Compostelu Španji i tokom svog poduhvata pozivao sugrađane da akciju #milionkoraka podrže donacijom Fondaciji „Budi human“.

U okviru akcije prikupljeno je u toku nje je priikupljeno 2.445 EUR.

Plivački maraton za pomoć jednoipogodišnjem bolesnom dečaku

Član Plivačkog kluba Stari grad iz Budve, Luka Vučković, plivao je maraton u dužini od 17 kilometara, od Pržna do plaže Ploče,  za prikupljanje pomoći za lečenje dečaka Vanje Jovanovića iz Budve, koji je oboleo od Apertovog sindroma, bolesti koju karakteriše prerano srastanje kostiju glave, što onemogućava normalan rast lobanje.

U okviru akcije, zahvaljujući donacijama više od 30 donatora - kompanija i građana, prikupljeno je više od 10.000 EUR.

Vučković je za lečenje Vanje Jovanovića plivao i prošle godine, kada je u okviru svoje humanitarne akcije prikupio više od 2.000 EUR.

Besplatna škola plivanja za osobe sa invaliditetom

Malo drugačiji vid podrške kroz sportske aktivnosti pokrenuo je Amel Kapo iz Sarajeva, koji je osnovao Plivački klubu SPID, u okviru koga postoji besplatna škola plivanja za decu i odrasle sa invaliditetom.

Klub trenutno broji 87 članova, a treninzi se organizuju svakodnevno na bazenu “Otoka” u Sarajevu. Kapu u održavanju treninga volonterski pomaže još 5 trenera. Kako ističe, najveća motivacija mu je rad sa decom i uverenje da su deca šampioni u koje vredi ulagati.

Plivački klub SPID 9. i 10. novembra biće organizator 1. međunarodnog paraplivačkog takmičenja u BiH.