Humanitarne trke i trčanje za dobre ciljeve jedan su od čestih načina za prikupljanje sredstava za različite dobre ciljeve.

Globalna pandemija korona virusa u prethodnih godinu dana malo je usporila, izmenila ili odložila ovaj vid događaja, ali ovog proleća trčanje kao vid dobročinstva ponovo dobija svoj zamah. 

U regionu je, u prethodnih nekoliko dana, uz poštovanje epidemioloških mera i u nešto drugačijem izdanju održano nekoliko trka sa humanim ciljem i u današnjem nedeljnom pregledu vesti o davanjima donosimo priče o njima. 

U nekima od njih i sami možete učestvovati, pa ukoliko ste ljubitelj ili ljubiteljka ove vrste aktivnosti, možda vas neka od ovih priča inspiriše da se prijavite i da i sami trčite sa dobrim ciljem. 

#RotaRun – Humanitarni e-maraton 

Trka na koju se već danas možete prijaviti je #RotaRun – humanitarni e-maraton, koji Rotaract Srbija organizuje, uz poštovanje svih mera zaštite, sa ciljem prikupljanja sredstava za podršku Fondaciji Budi human. 

Zamišljeno je da se ovaj maraton trči bilo gde i bilo kada (u zadatom vremenskom roku), a nakon prijave i dostave dokaza o istrčanoj ruti, učesnici će biti nagrađeni medaljama za uspešno istrčan maraton. 

Da bi maraton bio pristupačan trkačima i trkačicama svih fizičkih sprema, ponuđene dužine trke iznose 2, 5, 10, 15 i 21 kilometar. 

Nakon prijave, učesnici i učesnice dobijaju svoj jedinstveni redni broj i dalje podatke za uplatu učešća na maratonu. Minimalna humanitarna uplata za učešće iznosi 700 RSD. 

Nakon uspešne prijave, učesnici i učesnice trče svoju trku gde god požele, a svoj rezultat je potrebno da snime aplikacijom Strava (ili bilo kojom sličnom aplikacijom za mobilne uređaje) i pošalju na imejl info@rotarun.rs

Za više informacija i prijavu posetite link. 

Održana prva „Fox trail“ trka u Deliblatskoj peščari 

U Deliblatskoj peščari, 8. maja je održana prva u nizu trejl trka kroz prirodu pod nazivom “Foks trail”. Trka je održana na 5, 10 i 20 kilometara, a učestvovalo je više od 400 takmičara iz devet zemalja. Manifestacija je imala i humanitarni karakter, za pomoć maloj Dunji Kraćun iz Alibunara, koja boluje od cerebralne paralize i kojoj je potrebna nabavka nove hodalice. 

Organizatori trke kažu da su veoma zadovoljni odzivom takmičara, pa je u planu da “Foks trejl” trka postane tradicionalna na Devojačkom bunaru, a održavanje naredne je planirano za predstojeću jesen. 

Wings For Life humanitarna trka 

Wings for Life humanitarna trka, održana pre nekoliko dana na Ušću, okupila je veliki broj ljudi u humanoj misiji. Cilj trke je da podrži neprofitnu organizaciju Wings for Life, koja se bavi istraživanjem bolesti i povreda kičmene moždine. 

Ova trka realizuje se sedmu godinu za redom, a ove godine održana je u 151 zemlji. 

U Srbiji je učestvovalo 150 trkača, a sama trka je organizovana u saradnji sa klubom Capital Crew

Na svetskom nivou u trci je učestvovalo 184.236 trkača, koji su prešli 1.656.840 kilometara, što je donelo sumu od čak 4.100.000 evra u ovoj globalnoj humanitarnoj akciji. 

Sledeća Wings For Life zakazana je za 8. maj 2022. godine, a  online registracije već su otvorene. Za registraciju i više informacija o trci, posetite wingsforlifeworldrun.com.  
 

Wings for Life Hrvatska 

Trka Wings for Life održana je i u Hrvatskoj, i to osmi put za redom. I u ovoj zemlji učestvovali su kako profesionalci, tako i rekreativci, kao i osobe sa invaliditetom. Učesnici i učesnice pretrčali su prosečno 12,3 km po osobi, za podršku osobama sa bolestima i povredama kičmene moždine. 

 

 

Humanitarna dm ženska utrka 

Još jedna virtuelna trka održava se u Hrvatskoj. U pitanju je dm ženska utrka, koja se održava od 14. do 20. juna, sa ciljem prikupljanja sredstava za obnovu pedijatrijskog odela bolnice “dr Ivo Pedišić”, koji je oštećen u zemljotresu koji je prošle zime pogodio Hrvatsku. 

Kotizacija za učešće iznosi 100 kuna, a za više informacija i prijavu posetite link. 

Humanitarna trka za nabavku električnih invalidskih kolica 

Humanitarna trka održana je prošle nedelje i u Banja Luci i to u parku “Mladen Stojanović”. Glavni cilj ove trke bilo prikupljanje novca za nabavku električnih invalidskih kolica za dva dečaka koji boluju od distrofije mišića. 

Organizatori trke bili su Banjalučka trkačka liga, Atletski klub invalida Vrbas, Atletski klub Banjaluka i Škola sporta za lica s poteškoćama u razvoju “Sunce”, a osim trke za odrasle održane su i dečija trka, kao i trka za osobe sa invaliditetom i osobe sa poteškoćama u razvoju. 

Nadamo se da vas je neka od ovih priča inspirisala da se i sami aktivirate i istrčite nekoliko kilometara za neke dobrotvorne ciljeve. 

Ukoliko ipak niste za tako nešto, podsećamo vas da je jedan od načina da podržite ostvarenje dobrih ciljeva u svojim zajednicama online donacija za neku od kampanja na platformi Donacije.rs.