Većina humanitarnih donacija diljem regije usmjerena je na ublažavanje negativnih učinaka bolesti COVID-19.

Od početka krize izazvane bolešću COVID-19 do 30. studenoga 2020. godine pojedinci i kompanije na Zapadnom Balkanu donirali su više od 65,5 milijuna eura za ublažavanje negativnih učinaka bolesti  COVID-19, pokazala su naša istraživanja humanitarnih donacija.

Podrška je, međutim, i dalje potrebna te građani, nevladine udruge i kompanije i dalje podupiru svoju zajednicu.

U nastavku teksta saznajte više o raznim humanitarnim potezima u borbi protiv bolesti COVID-19 koje ste ovoga tjedna možda propustili.

Donacija iz Novog Pazara Kliničkom centru Kragujevac

Prije nekoliko dana udruženje Volonteri NP dostavilo je humanitarnu pomoć Kliničkom centru Kragujevac. Tim su činom željeli pokazati zahvalnost za podršku građanima i liječnicima iz središnje Šumadije koju su pružili Novom Pazaru od početka epidemije. 

Donacija uključuje nekoliko kamiona voća, vode, zaštitnih odijela, vizira i ostale hrane.

Udruženje Volonteri NP osnovano je nakon početka pandemije COVID-19. Tijekom lipnja i srpnja, kad su Novi Pazar i Sandžak postali žarištima pandemije, volonterski su podržali Opću bolnicu noseći teške spremnike s kisikom i pomažući pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19.

Ti su momci i djevojke obukli zaštitna odijela, ušli u crvenu zonu bolnice u Novom Pazaru te se stavili na dvadesetčetvorosatno raspolaganje zdravstvenim radnicima i pacijentima hospitaliziranima u Regionalnom COVID centru Novi Pazar. 

Rotary klub donirao medicinsku opremu Općoj bolnici Kotor

Prije nekoliko su dana članovi Rotary kluba Kotor donirali Općoj bolnici Kotor medicinsku opremu u vrijednosti 1.700,00 američkih dolara.

Donacija je uključivala pulsne oksimetre za prst te uređaj CPAP s maskama.

Ravnatelj Bolnice Dr. Davor Kumborović primio je donaciju i u ime Bolnice zahvalio donatorima na još jednom nesebično pruženoj pomoći zajednici usprkos složenosti trenutačne epidemiološke situacije.

Mozzart nastavlja potporu zdravstvenim radnicima

Nakon ranije donacije od 10.000,00 KM Mozzart  je pružio financijsku podršku i dostavio pakete vitamina liječnicima te medicinskim sestrama i tehničarima zaposlenima u Sveučilišnoj bolnici Foča, a koji bespoštedno rade kako bi osigurali adekvatnu skrb pacijentima te zaustavili širenje bolesti  COVID-19.

Do danas je ta kompanije donirala ukupno 112.000,00 KM bolnicama diljem BiH.  

Erste banka donirala 200.000 kuna Općoj bolnici Zadar

Erste banka donirala je  200.000,00 kuna Općoj bolnici Zadar za nabavu potrebne medicinske opreme te za pomoć u skrbi za pacijente oboljele od bolesti COVID-19.

Prema riječima predstavnika bolnice, donacija će im omogućiti da poboljšaju kvalitetu skrbi za pacijente, opreme odjele specijalizirane za COVID-19 te se djelotvornije bore protiv te bolesti.

Donacija bolnici u Splitu

Građevinska tvrtka iz Splita SPEGRA donirala je uređaj za terapiju visokog protoka kisika bolnici u svojemu gradu. Uređaj omogućuje pacijentima koji boluju od teškog oblika bolesti COVID-19 te imaju respiratornih problema dobivanje više kisika nego primjenom tipične terapije kisikom.

Zahvaljujući tome mnogima među njima pomaže izbjeći invazivne oblike respiratorne terapije, tzv. respiratore.

Predstavnici tvrtke SPEGRA rekli su da su sretni što mogu pomoći zajednici u kojoj žive i rade te da se nadaju da će se uređaj pokazati korisnim.

Ako i vi želite podržati borbu protiv bolesti COVID-19, predlažemo da donirate online na stranici covid19.donacije.rs ili pošaljete SMS na broj 7300.