Kompanije i organizacije diljem regije i dalje daju podršku zajednici u ublažavanju negativnih učinaka bolesti COVID-19.

Odabrali smo za vas šest priča o humanitarnim inicijativama čiji je cilj podržati sustav zdravstvene skrbi, zdravstvene radnike, pacijente i zajednicu u borbi protiv bolesti COVID-19.

Niste sami, mi smo uz vas

Centar za društvenu integraciju pokrenuo je kampanju pod nazivom „Niste sami, mi smo uz vas“. Cilj kampanje je dati podršku zdravstvenim radnicima i pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19 o kojima skrbe.

Građani mogu sudjelovati i dati podršku doniranjem potrepština za osobnu higijenu (dezinficijensa, alkohola, vlažnih maramica, papirnatih ručnika, toaletnog papira, zaštitnih maski i jednokratnih rukavica) te ostalih proizvoda za jednokratnu uporabu koje se koristi za skrb o pacijentima. 

Uu pomoć volontera Centar će pripremiti i podijeliti pakete pomoći pacijentima s otisnutom porukom „Niste sami, mi smo uz vas“. U paketima će biti i poruke potpore i ohrabrenja donatora koje se može ostaviti u za to predviđenim poštanskim sandučićima na nekoliko lokacija u gradu. 

Humanitarne pakete će se poslati u Dom zdravlja Vranje te uručiti pacijentima.

Osim podrške navedenim  krajnjim korisnicima, kampanja će se usredotočiti i na podizanje razine svijesti o važnosti filantropije i njezinih pozitivnih učinaka.

Navedene su aktivnosti sastavni dio projekta Okvir za davanje koji provodi Koalicija za dobročinstvo, a  financira USAID.

Mozzart donira bolničke krevete jedinicama za intenzivnu skrb u Srbiji

Mozzart nastavlja s podrškom srpskom zdravstvenom sustavu u borbi protiv bolesti COVID-19. U sklopu najnovije inicijative donirali su najmodernije bolničke krevete jedinicama intenzivne skrbi nekoliko medicinskih centara. Prva pošiljka kreveta stigla je u Institut za ortopediju Banjica u Beogradu.

Mozzart već mjesecima daje podršku zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Ta je kompanija do sada donirala oko 600.000,00 eura za ublažavanje negativnih učinaka bolesti COVID-19. Od ukupnog je iznosa 200.000,00 eura iskorišteno za nabavu deset respiratora, a dodatnih je 150.000,00 eura potrošeno na financijsku pomoć srpskim bolnicama ili nabavu medicinske opreme koja im je nedostajala.

P...S... fashion donirao 60 zaštitnih odijela za COVID bolnički odjel u Čačku

P...S...fashion pružio je podršku medicinskom osoblju koje radi na odjelu s pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19 Opće bolnice u Čačku donacijom 60 zaštitnih odijela.

I to im  nije prva takva inicijativa.

Kompanija je u zasebnoj inicijativi već donirala više od 15 000 zaštitnih maski, odijela, plahti i spavaćica.

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Baru

Dom zdravlja u Baru primio je još jednu vrijednu donaciju – 100 zaštitnih odijela od poznatog humanitarca Hajriza Brvčaka.

To je jedna od nekoliko donacija kojima je  Hajriz Brvčak podržao sustav zdravstvene skrbi Crne Gore. Do sada je osigurao nekoliko dezinfekcijskih tunela za crnogorske bolnice, 750 000 zaštitnih maski za građane te 140 000 za crnogorske školarce i njihove nastavnike. Neke od donacija također su poslane kao pomoć građanima i zdravstvenom sustavu zemalja u regiji – u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.   

Hemofarm daje podršku zdravstvenom sustavu BiH

Hemofarm je pokrenuo kampanju pod nazivom „ Superheroji maske nose ispod očiju!“.

Glavni je cilj kampanje podići razinu svijesti o važnosti pridržavanja savjeta epidemiologa – poput nošenja maske, održavanja razmaka u javnosti, održavanja higijene i jačanja imunološkoga sustava.

Kampanjom će se također prikupiti sredstva za nabavu zaštitne medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini odvajanjem jednog dijela prihoda koji Hemofarm ostvaruje prodajom probiotika. 

Ranije ove godine članovi grupe Stada, uključujući i Hemofarm, donirali su 150 medicinskih monitora za pacijente u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a samo je Hemofarm Fondacija donirala svu potrebnu zaštitnu opremu za 18 zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Aqua team donirao vodu zdravstvenim radnicima i pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19

Kompanija Aqua team donirala je posebno pakirane boce vode bolnicama diljem Republike Srpske u kojima su hospitalizirani pacijenti oboljeli od bolesti COVID-19. Donaciju su dobile zdravstvene ustanove u Banja Luci, Banja Slatini, Gradiški, Prijedoru, Foči i Sokocu.  

„ Namjeravamo pomoći i ostalim COVID bolnicama koje su nas kontaktirale.  Nadamo se da će i ostali slijediti naš primjer i dati podršku zdravstvenim djelatnicima i pacijentima,“ izjavio je predstavnik Aqua teama.

Ako i vi želite podržati svoju zajednicu u borbi protiv bolesti COVID-19, jedan od načina za to je donacija online na stranici covid19.donacije.rs ili slanje SMS poruke na broj 7300.