Kompanije i neprofitne organizacije su u prethodnim danima pokrenule različite akcije kako bi svoje zajednice učinile boljim i pomogli onima kojima su potrebne pomoć i podrška.

U neke od ovih akcija se i sami možete uključiti, a u današnjem pregledu vesti o dobrim delima u regionu saznajte kako.

Empty Shop i ove jeseni u Kragujevcu

Nakon prošlogodišnje akcije prikupljanja garderobe i obuće, tokom koje je u kratkom vremenskom periodu prikupljeno skoro tri tone garderobe za sugrađane kojima je ona najpotrebnija, tržni centar Kragujevac Plaza, u saradnji sa Crvenim Krstom Kragujevac, i ove jeseni otvariće vrata Empty Shop-a, jedinstvene radnje koja svakog jutra otvara vrata sa praznim policama a zatvara sa punim.

Empty Shop će biti otvoren u šoping centru Kragujevac Plaza od 12. oktobra do 1. novembra, svakog dana od 12 do 20h, uz poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka koje su na snazi. Građani Kragujevca i okoline mogu donirati svu jesenju i zimsku garderobu namenjenu odraslima i deci.

Podela prikupljene pomoći će biti organizovana od strane Crvenog Krsta Kragujevac i svi građani kojima je pomoć potrebna mogu se obratiti direktno Crvenom Krstu Kragujevac.

„Podeljena sreća dva puta je veća“

Ekološka Predškolska Ustanova “Stonogica“ iz Sremske Mitrovice u toku ove nedelje prikupljaće sredstva za decu koja borave Dečijem selu „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici.

Garderobu (za decu i tinejdžere), obuću, posteljinu, knjige, školski pribor, sredstva za ličnu i za higijenu prostora, svi koji žele da akciju podrže, mogu doneti u prostorije „Stonogice“ (ulica Ticanova broj 16), u vremenskom periodu od 08:00 do 18:00 časova.

U pitanju je tradicionalna akcija koja se organizuje povodom Dečije nedelje.

Humanitarna akcija za BELhospice

Trgovinski lanac Gomex će od 9. oktobra organizovati akciju podrške za BELhospice, u trajanju od dve nedelje. U okviru akcije, od svake prodate hirurške maske u svim njihovim objektima u Srbiji biće izdvojen 1 RSD za BELhospice centar za palijativno zbrinjavanje i medicinu, povodom Svetskog dana hospisa i palijativnog zbrinjavanja. 

Svetski dan hospisa i palijativnog zbrinjavanja ima za cilj da podigne svest o potrebi unapređenja palijativnog zbrinjavanja i razumevanje potreba, medicinskih, socijalnih, praktičnih i duhovnih, osoba koje imaju dijagnoze neizlečivih bolesti i članova njihovih porodica. 

 

 

Akcija „Zasadi drvo“

Ukoliko želite da date svoj doprinos zdravijoj i lepšoj životnoj sredini možete se uključiti u akciju „Zasadi drvo“, koja je počela ovog oktobra i traje do marta 2021. godine. Na sajtu Zasadidrvo.rs, možete naći sve informacije u vezi sa organizacijom sadnje, a krajem svakog meseca biće objavljivani spiskovi lokacija za naredni mesec.

Svi koji žele da se uključe u akciju, treba da pronađu svoju opštinu i prate uputstva kako bi se prijavili na vreme. Zbog aktuelne zdravstvene situacije, ove godine sadnja će biti organizovana na većem broju lokacija sa manjim brojem volontera.

Akciju „Zasadi drvo“ su tokom prethodne godine pokrenuli Adria medija grupa i kompanija dm drogerie markt, uz podršku institucionalnih partnera. Ove godine institucionalnu podršku pružaju Šumarski fakultet u Beogradu i Šumarska škola Kraljevo.

Dr.Oetker-ova Velika trpeza velikog srca

Kompanija Dr.Oetker je tokom septembra organizovala digitalnu kampanju, u kojoj su svi učesnici zajedno činili veliku porodicu i okupili se za najvećim digitalnim stolom u Srbiji.

Da bi se pridružili Dr.Oetker kampanji, od učesnika se očekivalo da objave fotografiju jela ili poslastice kao post na svoj Instagram profil, uz hashtag #OkupljamoPorodicu. Na Dr. Oetker veb-sajtu je kreirana specijalna stranica na kojoj su sva jela generisana i prikazana na digitalnom stolu.

Jedan od ciljeva kampanje bila je i podrška Fondaciji SOS Dečija sela Srbija, kojoj je uručen ček u iznosu od 400.000 dinara, kao i donacija u vidu mašine za pranje sudova i godišnje zalihe deterdžent tableta za mašinu. Pored toga, za decu je 19. septembra organizovan i porodični ručak u dvorištu SOS Dečijeg sela u Kraljevu, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite protiv virusa COVID-19.

 

NURDOR vikendica spremna da dočeka prve goste

Vikendica na Fruškoj gori, koju je NURDOR pre nekoliko meseci dobio na poklon od Zorana Kocića i njegove supruge na poklon, a koja će služiti za rehabilitaciju porodica u kojima se dete lečilo od raka, je u potpunosti spremna da primi svoje prve goste.

Podršku radovima na adaptaciji objekta dali su Unija servisera klima uređaja, kao i kompanija Delta Term, koja je donirala dva inverter klima uređaja.

Akcija Galenike povodom Meseca borbe protiv raka dojke

Povodom obeležavanja međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke, Galenika organizuje veliku donatorsku aktivnost, sa ciljem podrške Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS).

Galenika je odlučila da donira 10% prihoda od celokupne prodaje Pantenol krema u oktobru 2020, kao i da iz sopstvenih sredstava izdvoji još toliko za podršku borbi protiv raka dojke. Kupovinom Pantenol krema u oktobru i sami podržavate ovu akciju.

Brend Varta i Pomozi.ba pokrenuli akciju za ugroženu decu

Brojni mališani iz socijalno ugroženih porodica, širom Bosne i Hercegovine, uskraćeni su za školsku užinu, jer njihovi roditelji nisu u mogućnosti da plate za školski obrok. Zbog toga su brend Varta i Pomozi.ba pokrenuli akciju kako bi obezbedili užine za najugroženije mališane širom BiH.

Akciju možete podržati kupovinom bilo kog pakovanja Varta baterija do 31.12.2020. godine, ili onine donacijom na sajtu udruženja Pomozi.ba.

Donacija računara za SOS Dečije selo u Severnoj Makedoniji

Kompanija „Best Way Investment“ donirala je računare za potrebe dece koja odrastaju u SOS Dečijem selu u Severnoj Makedoniji.

Ova donacija će mališanima iz SOS Dečijeg sela omogućiti da uče, razvijaju se i informišu. Iz kompanije navode da im je drago jer su mogli dati doprinos cilju za koji se bore SOS Dečija sela – da nijedno dete ne odrasta samo.

Ukoliko i sami želite da učinite nešto lepo za svoju zajednicu, podsećamo da je jedan od načina za to da online donacijom podržite neku od kampanja koje su trenutno aktivne na našoj platformi Donacije.rs.