Kompanije, organizacije i građani, na različite načine, kroz dobra dela podržavaju svojim zajednicama i čine ih boljim.

U ovonedeljnom pregledu vesti o davanjima u regionu, pročitajte neke od priča o dobrim delima za razvoj i dobrobit zajednice.

Humanost grupe građana iz Svilajnca

Grupa građana iz Svilajnca je već više od tri godine sprovodi akciju pod nazivom "Doniraj čep da život bude lep".

Od tada, dvaput godišnje se organizuje akcija objadinjavanja prikupljenih količina, a sav prihod od njihove prodaje uplaćuje se za lečenje obolele dece iz ove opštine. Organizatorke akcije - Sara Stevanović, Marina Milutinović i Milena Radović - kažu da je samo tokom poslednjeg "preseka stanja" sakupljeno više od 700 kilograma čepova.

Milena Radović, jedna od organizatorki, navodi da se kao problem javlja problem to što retki otkupljivači žele da sarađuju sa neformalnim organizacijama, pa im je bilo teško da obezbede logistiku za preuzimanje čepova i postignu „iole pristojnu otkupnu cenu“. Međutim, od nedavno imaju novog partnera, firmu "Kapa star risajkling" koji će, pored čepova, otkupljivati i ambalažno staklo.

Akcija "(Ž)bicom do trice" u okviru ovogodišnjeg Tjedna filantropije

U okviru Tjedna filantropije, koji su i ove godine Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka organizovale od 21. do 25. septembra, uspešno je sprovedena kampanja „(Ž)bicom do trice“.

U okviru kampanje biciklistički dvojac - Igor Toman i Ivica Lenard - ovaj je put svoje kilometre donirao korisnicima Doma za odgoj djece i mladeži iz Osijeka. Tokom 24 časa vožnje Hrvatskom, pedalirali su 400 kilometara, a zahvaljujući donacijama i podršci zajednice, kampanja je dosegla svoj finansijski cilj.

Prikupljeni iznos od 21.000 kuna namenjen je troškove dvoranskih koševa i dodatne sportske opreme za potrebe sportskih aktivnosti korisnika Dom za odgoj djece i mladeži Osijek.

 

 

Besplatan školski pribor za decu iz ugroženih porodica

Crnogorsko društvo “13. jul” iz Njujorka, povodom početka nove školske godine, organizovalo je akciju prikupljanja novčane pomoći za kupovinu školskog pribora osnovcima iz socijalno ugroženih porodica sa Cetinja.

Zahvaljujući podršci 40 donatora prikupljeno je 3.300 dolara od kojih će biti kupljeno 116 paketa školskog pribora i devet torbi. Raspodelu paketića deci iz ugroženih porodica organizovaće Centar za socijalni rad Cetinje.

Zajednička kampanja BH Telecoma i Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka”

BH Telecom i Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka” pokrenuli su zajedničku pod nazivom „Zlatni septembar“, kojom se i ove godine istovremeno obeležava Dan BH Telecoma i Mjesec zlatnih vrpci, kao mesec podizanja svijesti o dečijem raku.

Pored toga, BH Telecom je okom ove godine donirao 2 miliona KM za podršku svojoj zajednici. Od toga je milion KM, u prvim danima pandemije COVID-19, donirano kantonalnim i općim bolnicama u Konjicu, Zenici, Goraždu, Travniku i Bihaću u iznosima od po 200.000 KM za nabavku potrebne medicinske opreme.

Još milion KM donacija raspoređen je na ukupno 164 pravna lica za podršku projektima pomoći ugroženoj populaciji, osobama sa invaliditetom i posebnim potrebama, narodnim kuhinjama, humanitarnim udruženjima i obrazovnim institucijama.

 

 

Migrantkinje pomažu borbu protiv COVID-19 u BiH

U okviru projekta „Budimo odgovorni-program podrške migrantima u BiH“, grupa migrantkinja iz kampa "Ušivak" pohađa radionice za izradu antibakterijskih sapuna i zaštitnih maski. Iz Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, koja sprovodi ovaj projekat kažu da se ove edukativne radionice organizuju sa ciljem pružanja znanja koje će tim ženama pomoći da učestvuju u zaštiti od pandemije Covid-19.

Dodaju i da se svakog meseca u vidu donacije u kampovima Blažuj i Ušivak deli po četiri stotine sapuna i maski, koje su rad žena koje su pohađale radionice. Jedan od ciljeva je i da i one same budu samostalne u proizvodnji maski spuna i da i same u kampu u kome borave mogu u buduće raditi na tome.

Žene koje učestvuju u izradi, za N1 BiH kažu da su srećne „jer mogu pridonijeti i odužiti se onima koji su za njih učinili mnogo“, dodajući i da su radionice i aktivnosti van kampa uvek od pomoći.

Ukoliko vas je neka od ovih priča inspirisala da učinite nešto lepo za svoju zajednicu, podsećamo da to možete uraditi online donacijom za neku od kampanja na našoj platformi Donacije.rs.