Širom regiona kompanije, organizacije i građani pokreću različite akcije, kako bi podržali svoje zajednice i pomogli onima kojima je podrška najpotrebnija. 

Davanja za najmlađe članove zajednice su i u prethodnim danima bila veoma zastupljena, zbog čega smo današnji nedeljni pregled vesti o davanja posvetili pričama o dobrim delima za zdravlje, dobrobit i srećnije detinjstvo mališana u regionu.

U neke od akcija se i sami možete uključiti, a u nastavku teksta saznajte kako.

Aukcije humanosti za lečenje bolesne dece

Građani Crne Gore svoju humanost mogu pokazati tako što će se uključiti u Facebook grupu koju je pokrenula Fondacija Budi human i donacijom dečije opreme, ili licitacijom za neku od postojećih aukcija pomoći lečenje bolesne dece, za čije se skupe tretmane u inostranstvu prikupljaju sredstva.

Ukoliko ste u prilici da ustupite nešto od dječje opreme, koja vam nije više potrebna, imamo sjajnu ideju za vas. Hajde da pomognemo onima koji nisu u mogućnosti da priušte neke od ovih stvari. Fondacija Budi human nedavno je pokrenula FB grupu Aukcije humanosti – Fondacija Budi human, gdje možete postaviti bilo koji proizvod, a naši članovi izlicitirati po simboličnoj cijeni. Cjelokupan iznos se uplaćuje na Opšti račun ili račune aktivnih korisnika za čije liječenje se prikuplja novac, naveli su iz Fondacije, napominjući da građani mogu donirati bilo šta od dečije opreme – igračke, krevetac, dubak, kolica.

Više informacija o humanitarnim aukcijama i donacijama možete dobiti na u grupi, kao i na Facebook ili Instagram nalogu Fondacije Budi human.

Akcija za udruženje „Radosti druženja“

Udruženje „Radosti druženja“ je udruženje roditelja dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koje već 20 godina aktivnostima promoviše i štiti prava dece i mladih sa smetnjama u razvoju i pruža im pomoć i podršku. Udruženje ima i svoj vlastiti prostor u kome deca sprovode svoje dnevne aktivnosti, a sada im je potrebna pomoć zajednice, kako bi ovaj prostor bio adaptiran.

Zbog toga je udruženje „Radosti druženja“, zajedno sa organizacijom ForLaif pokrenulo akciju za adaptaciju krova, zamenu stolarije i unutrašnje radove. Do sada smo skupili sredstva za krov i neke sitne radove, a potrebno je još promeniti stolariju, postaviti laminate, kao pločice u hodniku, opremiti prostor...

Plan je da, kada se opremi prostor, taj prostor bude korišćen za pomoć roditeljima koji su bolesni i psihički opterećeni, tako što će se roditelji članovi udruženja organizovati i paziti na decu dok se njihovi roditelji ne oporave. Plan je da se Centar osposobi tako da može primiti sedmoro dece i dva do tri roditrelja/staratelja, koji će provoditi vreme sa njima.

Ovu akciju i vi možete podržati donacijom na: Udruženje roditelja djece i mladih sa posebnim potrebama USK-a i Grada Bihaća, ul. Hazima Šabanovića br.29, žiro račun kod Raiffeisen banke: 1610350045000185.

Za više informacija pozovite brojeve 037 310-815/ 061 239 049, ili pišite na mejl ug.radosti@bih.net.ba.

Konzum pokrenuo humanitarni projekat „Budimo zlatni za djecu oboljelu od raka“

Povodom Svetskog dana borbe protiv raka, Konzum je pokrenuo projekat Budimo zlatni za djecu oboljelu od raka, sa ciljem podizanja svesti o borbi protiv raka i pružanju podrške obolelima.

Tim povodom Konzum je otkupio 1.000 zaštitnih maski u vrednosti 5.000 KM i time pomogao rad udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. Otkupljene zaštitne maske za višekratno korišćenje, sa simboličnom porukom Budi Zlatan, Konzum je poklonio svojim kupcima u odabranim Konzum prodavnicama u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Rad udruženja Srce za djecu oboljelu od raka mogu podržati i svi građani koji to žele i to kupovinom Budi Zlatan maski ili putem humanitarnog broja 17010.

Podrška za SOS Dječja sela BiH

U SOS Dječijim selima BiH odrasta 214 dece i mladih, u 30 SOS porodica, a osim brige o deci bez roditeljskog staranja, organizacija pruža direktnu podršku najugroženijim porodicama kroz Program jačanja porodica i radi na osnaživanju mladih o kojima brine i nakon što postanu formalno punoletni.

Rad organizacije moguć je uz pomoć donatora i prijatelja, a trenutno su aktuelne i dve zanimljive akcije u koje se možete uključiti i podržati decu o kojima brinu SOS Dječja sela BiH. Jedan od njih je boravak u Hotelu Blanca Resort & Spa, Hotelu Pahuljica ili Hotelu Sunce Vlašić.

Naime, ovi hoteli, koji pripadaju grupaciji Winter d.o.o, odlučili su da podrže rad organizacije donirajući 5 KM od svakog aranžmana koji je realizovan i plaćen tokom ove godine. Osim što će od svakog uplaćenog aranžmana ovi vlašićki hoteli donirati 5 KM SOS Dječijim selima BiH, na recepcijama će biti postavljene i donatorske kućice u koje gosti mogu ostaviti donacije u iznosu koji sami odaberu.

Donatorske kućice SOS Dječijih sela BiH možete pronaći i u pet McDonald's restorana, u Mostaru i Sarajevu, gde takođe možete ostaviti donaciju u iznosu po izboru.

McDonald's već nekoliko godina pruža podršku aktivnostima Programa za mlade, podržavajući pripremu mladih za tržište rada, ali i omogućavajući prvo zaposlenje, što je veoma važno u segmentu osnaživanja mladih ljudi, čemu smo i mi kao organizacija iznimno posvećeni, napominje ovim povodom nacionalna direktorica SOS Dječijih sela BiH Mirela Gruenther-Đečević.

Nadamo vas da su vas naše ovonedeljne priče motivisale da podržite neku od akcija o kojima smo pisali i doprinesete lepšem, zdravijem i srećnijem detinjstvu mališana kojima je potrebna naša podrška. Kao i uvek, podsećamo vas i da je jedan od načina da učinite dobro delo online donacija za neku od kampanja na našoj platformi Donacije.rs ili slanje SMS poruke na broj 7300.