Drugi Nacionalni dan davanja obeležili smo u znaku podrške unapređenju osnovnoškolskog obrazovanja u Srbiji.

Kompanije i pojedinci u prethodnom periodu još jednom su pokazali posvećenost dobrobiti zajednice i donirali su za nabavku inovativne opreme, koja će obrazovanje učenika i učenica u osnovnim školama širom Srbije učiniti lepšim, lakšim i uspešnijim.

I, mada smo Nacionalni dan davanja proslavili 9. oktobra, kampanja „Škola dobrih ljudi“ još uvek je u toku i možete je podržati slanjem SMS poruke na broj 4540, ili online donacijom na platformi Donacije.rs. Do sada je prikupljeno više od 7 miliona dinara, što je 75% od ovogodišnjeg cilja, odnosno 9,4 miliona dinara.

Podsećamo vas koje su četiri kampanje u fokusu ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja i kojim su dobrim ciljevima posvećene.

Kupovina robota „pčelica“ za sve škole koje pohađaju deca sa smetnjama u razvoju

Fond B92, jedan od partnera ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja, ove godine sprovodi kampanju za nabavku robota „pčelica“, koji su podrška u učenju za decu sa smetnjama u razvoju. Uz pomoć ovih robota mogu se učiti slova, brojevi, matematika, jezik ili bilo koja druga oblast koju nastavnik osmisli.

U Srbiji postoji više 47 škola, koje pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i cilj kampanje Fonda B92 jeste da nabavi setove bee bot robota za sve ove škole, kako bi učenici koji ih pohađaju mogli da na lakši način savladavaju svakodnevne zadatke, uče i razvijaju svoje talente.

Akciju Fonda B92 do sada su podržale kompanije Trivago, Infostud, SGS Beograd, Vetroelektrane Balkana, Levi 9, EXIT Fondacija, Hemofarm Fondacija, dm drogeria markt, DRÄXLMAIER Group, Beogradski Sajam, Vojvođanska banka, Messer Tehnogas, OSA - Računarski inženjering, Saga d.o.o, WIENERBERGER d.o.o, Meggle, Nordeus, Elixir Grupa, kompanija McDonald’s, koja je sredstva prikupila uz podršku građana Srbije, kroz akciju „Kasice dobrote“, kao i veliki broj pojedinaca i pojedinki.

Ukoliko želite da pomognete da „pčelice“ donesu znanje u svih 47 škola za decu sa smetnjama u razvoju, kampanju Fonda B92, možete podržati na ovom linku.

Opremanje kabineta informatike Osnovne škole „Sremski front“ – podrška lakšem, lepšem i uspešnijem obrazovanju 550 školaraca u Šidu

Lokalna organizacija „Misli globalno deluj lokalno“ iz Šida još jedan je od partnera ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja.

Ova organizacija pokrenula je kampanju za opremanje kabineta informatike Osnovne škole „Sremski front“ u Šidu, koju pohađa 550 učenika.

Škola poseduje samo jednu pametnu tablu i dva projektora, što otežava nastavni proces i primenu inovativnih tehnika u izvođenju nastave.

Kampanja organizacije „Misli globalno, deluj lokalno“, ima za cilj da prikupi sredstva za nabavku 3 interaktivne table, 3 projektora, 3 platna za projektor, 3 računara i 3 monitora za računar, koji će osnovcima u Šidu omogućiti lakše praćenje nastave i pristup savremenom obrazovanju.

Kampanju su do sada podržali „Milenijum Šid“, „M-M Stanković“, Mile Šuša, prevoz putnika, Menjačnica Kovincić, STR „Maja Nova“, Asocijacija „Sport za sve“, „Sport Line“ i veliki broj građana i građanki.

Ako želite da podržite savremeno obrazovanje dece u Šidu, kampanju možete podržati putem ovog linka.

Opremanje digitalne učionice u Somboru – da što više osnovaca dobije pristup IT obrazovanju 

Treći partner Nacionalnog dana davanja je Fondacija gimnazije „Veljko Petrović“ iz Sombora. Cilj ove Fondacije je opremanje informatičkog kabineta gimnazije, u kome bi se održavala pripremna nastava za svu decu iz osnovnih škola iz Sombora i okoline, koja su zainteresovana za upis u IT smer u ovoj školi.

Novi informatički kabinet omogućio bi i otvaranje još jednog informatičkog odeljenja u ovoj školi (trenutno postoji jedno koje prima 20 učenika).

Kampanju su do sada podržali Poljoprivredna stručna služba Sombor, „Agro Plus“, Sombor, „Kolović ekspres“, Sombor, „Tisa“, Bezdan, „Somborelektro“, JKP Čistoća, Sombor, VU „Proteinka“, Sombor i veliki broj pojedinaca i pojedinki.

Ukoliko želite da date doprinos savremenom obrazovanju budućih gimnazijalaca u Somboru, to možete učiniti putem ovog linka.

 

 

POKUŠ.AI LAB – jedinstvena stvaralačka laboratorija u kojoj svako dete ima mogućnost da pokuša, pogreši i uspe

Pridruženi partner Nacionalnog dana davanja je organizacija SINHRO hub iz Pančeva, koja je pokrenula inicijativu za otvaranje jedinstvene stvaralačke laboratorije POKUŠ.AI Lab u Pančevu.

U okviru kampanje prikupljaju se sredstva za nabavku LEGO robota, AI, VR i IoT gedžeta koji će biti korišćeni za kurseve namenjene deci i njihovu dodatnu nastavu.

Opremanjem POKUŠ.AI Laba učenici iz 66 odeljenja 5. i 6. razreda u Pančevu, dobili bi prostor za praktično učenje i priliku da kroz mentorsku podršku stiču korisna, praktična znanja.

Kampanju je do sada podržao veliki broj građana i građanki, a ukoliko i vi želite da date doprinos otvaranju prve stvaralačke labaratorije u kojoj svako dete ima mogućnost da pokuša, pogreši i uspe, to možete uraditi putem ovog linka.