Kompanije u regionu svakodnevno, kroz donacije, volontiranje i društveno odgovorne akcije podržavaju svoje zajednice.

Ovog petka pisali smo o društvenoj odgovornosti poslovnog sektora i dobrim delima kroz koja kompanije doprinose razvoju svojih zajednica.

U neke od akcija mogu se uključiti i građani, a u današnjem nedeljnom pregledu vesti o davanjima saznajte kako.

Galenika donirala za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

Prošle nedelje, kompanija Galenika a.d Beograd donirala je Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije novčana sredstva u iznosu od deset hiljada evra, sa ciljem unapređenja uslova lečenja.

Sredstva su prikupljena u okviru velike humanitarne akcije „Roze oktobar“, koju je Galenika organizovala povodom obeležavanja međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke.

U okviru ove akcije Galenika je donirala 10% prihoda od celokupne prodaje Pantenol krema. Donacija je namenjena nabavci hirurške opreme za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Kompanija Carnex donirala 7,5 tona proizvoda Banci hrane

Kompanija Carnex donirala je 7,5 tona proizvoda Banci hrane i na taj način obezbedila 40.000 obroka za najugroženije kategorije stanovništva.

Ovakvim i sličnim donacijama, kompanija Carnex, inače, redovno podržava najugroženije kategorije stanovništva – u poslednje tri godine Carnex je donirao oko 60 tona proizvoda, u vrednosti oko 220.000 evra.

Forma Ideale u akciji ozelenjavanja Srbije

Povodom obeležavanja 25 godina poslovanja, kompanija Forma Ideale, pokrenula je akciju 25 sadnica za prvih 25 godina rada, u okviru koje će biti organizovano ozelenjavanje površina u 25 gradova Srbije.

Do sada su sadnice poklonjene Kragujevcu, Smederevu, Nišu, Aranđelovcu i Leskovcu, a akcije će u narednom periodu biti nastavljene i u ostalim gradovima Srbije.

Zelene površine utiču na kvalitet života ljudi u urbanim sredinama, prečišćavanje vazduha i poboljšanje zdravlja. Trudićemo se da i u narednim godinama budemo pravi partner zajednici u kojoj živimo i radimo, saopšteno je povodom ove akcije iz kompanije Forma Ideale.

Extreme Intimo za porodilišta u Srbiji

Extreme Intimo pokrenuo je kampanju #stvarnoželim za podršku porodilištima širom Srbije.

Prvi deo kampanje sproveden je na društvenim mrežama, uz podršku građana. Sve što je bilo potrebno da uradite jeste da na svom Facebook ili Instagram profilu podelite promotivni video, a Extreme Intimo je za svaki share izdvojio određena sredstva.

Za samo 14 sati video je podeljen više od 32.000 puta i prikupljeno je 27.000 EUR.

Kampanja se nastavlja i možete je podržati kupovinom Novogodišnje kolekcije u Extreme Intimo radnjama širom Srbije jer do 31.12. Extreme Intimo donira 2% od svakog računa za porodilišta širom Srbije.

dm organizuje #GivingFriday akciju

Poslednji petak u novembru je širom sveta poznat kao Black Friday, dan kada različite radnje daju velike popuste.

Kompanija dm odlučila je međutim da ovaj dan obeleži na nešto drugačiji način – društveno odgovorno.

Tako će i kompanija dm organizovati akciju #GivingFriday i donirati 5% svog prometa od petka, 27. novembra, u dobrotvorne svrhe. Donacija je namenjena Narodnim kuhinjama Crvenog krsta Srbija.

#GivingFriday u Hrvatskoj za socijalne samoposluge

Kompanija dm organizovaće akciju #GivingFriday i u Hrvatskoj.

U okviru ove akcije, korisnicima Socijalnih samoposluga Hrvatskog Crvenog križa biće donirane higijenske i druge potrepštine u vrednosti 5% od ukupnog prihoda od 27. novembra.

Donacije kompanije BH Telecom

Kompanija BH Telecom je tokom ove godine uručila donacije u ukupnom iznosu od 2 miliona KM, od čega je milion KM u prvim danima pandemije donirano kantonalnim i opštim bolnicama u Konjicu, Zenici, Goraždu, Travniku i Bihaću u iznosima od po 200.000 KM za nabavku potrebne medicinske opreme.

Još milion KM donacija raspoređen je na ukupno 164 pravna lica za podršku projektima pomoći ugroženoj populaciji, osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, narodnim kuhinjama, humanitarnim udruženjima i obrazovnim institucijama.

Među ova 164 pravna subjekta, značajan je broj obrazovnih ustanova kojima su uručene donacije. Brojnim osnovnim i srednjim školama je donirano ukupno 450.535 KM, dok je iznos od 105.200 KM doniran fakultetima u BiH i to Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i Univerzitetu u Bihaću za nabavku potrebne opreme i opremanje informatičkih centara i laboratorija.

Pored toga, BH Telecom je za oko 4.000 učenika širom Bosne i Hercegovine obezbedio besplatan pristup internetu za praćenje online nastave i, u saradnji sa partnerima, je učenicima osigurao potrebnu opremu - 320 tableta i 20 lap topova.

Podsećamo vas da solidarnost sa zajednicom i svoju podršku i sami možete pokazati online donacijom za neku od kampanja na platformi Donacije.rs, ili slanjem SMS poruke bilo koje sadržine na broj 7300.