Prethodnih je mjeseci većina donacija u regiji bila usmjerena na pružanje potpore zajednici u borbi protiv negativnih učinaka bolesti  COVID-19. Isti je trend nastavljen i prošloga tjedna.

Odabrali smo nekoliko inspirativnih priča iz regije koje bismo željeli podijeliti s vama te se nadamo da će vas motivirati da pokažete solidarnost i pružite podršku svojoj zajednici u borbi protiv bolesti  COVID-19.

Odbor za ljudska prava Vranje donirao medicinsku opremu Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici

Predstavnici Odbora za ljudska prava Vranje uručili su medicinskom osoblju Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici prvi dio donacije koja bi trebala pomoći u brizi za pacijente oboljele od bolesti COVID-19.

Donacija sadrži 11 oksimetara, 11 beskontaktnih toplomjera i 30 digitalnih toplomjera. Bolnica će dobiti i uređaj za EKG čim se okonča postupak nabave.

Sredstva potrebna za kupnju medicinske opreme prikupljena su uz podršku zajednice u crowdfunding kampanji na našoj platformi  Donacije.rs.

Odbor za ljudska prava Vranje  istaknuo je da su značajan doprinos kampanji dali i grupa 484 i Veleposlanstvo Norveške udvostručavanjem svake donacije do iznosa od ukupno 120.000,00 RSD.

Dijaspora donirala zdravstvenom sustavu u Prijepolju

Udruženje Bosna-Sandžak iz Turske doniralo je 30.000,00 eura za pomoć sustavu zdravstvene skrbi u  Prijepolju.

Donacija je uključivala kirurške maske, sredstva za čišćenje te medicinsku i drugu opremu.

To, međutim, nije prvi put od početka krize da dijaspora pomaže Prijepolju. Čak je i tijekom prvoga vala Tursko-srpsko privredno udruženje pružilo tada nužnu potporu.

Bolnica u Šapcu primila prijenosni RTG uređaj

Prošli je mjesec Opća bolnica Laza K. Lazarević primila donaciju u iznosu  7.504,800 RSD od Veleposlanstva Savezne republike Njemačke. Ta je donacija dio šire inicijative koju vodi Fond B92, a čiji je cilj pomoći zdravstvenim ustanovama u Srbiji u sustavu COVID-19.    

Fond B92 mapirao je potrebe ustanove i kupio prijenosni digitalni RTG uređaj.  

Prijenosni RTG uređaj omogućit će zdravstvenom osoblju da obavlja rendgensko snimanje pacijenata koje bi bilo teško prevesti na snimanje fiksnom opremom. Ubuduće će se uređaj koristiti za dijagnostiku pacijenata na jedinicama intenzivne skrbi te za RTG snimanja tijekom kirurških zahvata.

Mozzart podijelio pakete flaširane vode COVID terenskoj bolnici u Štark Areni

Pacijenti oboljeli od bolesti COVID-19 trebaju dodatnu hidrataciju te je kompanija Mozzart stoga odlučila donirati vodu pacijentima i medicinskom osoblju koje trenutačno boravi u terenskoj bolnici za oboljele od bolesti COVID-19 u Štark Areni.   

To nije prvi put da Mozzart pomaže srpskom zdravstvenom sustavu. Od početka pandemije kompanija je zdravstvenim ustanovama podijelila donacije u vrijednosti od 600.000,00 eura.

Porto Montenegro donirao 13 000 eura Domu zdravlja Tivat za kupnju antigenskih testova

Porto Montenegro osigurao je donaciju Domu zdravlja Tivat u iznosu od 13.000,00 eura za kupnju antigenskih testova za COVID-19.

Donacija će omogućiti Domu zdravlja kupnju 1000 novih testova te tako pomoći kontrolirati širenje bolesti COVID-19 u lokalnoj zajednici.

Općina Tivat i Dom zdravlja Tivat pozvali su donatore da podrže nabavu brzih antigenskih testova i ostale medicinske i zaštitne opreme koje nedostaje. Donirati se može uplatom na račun Doma zdravlja Tivat u banci NLB, broj računa 530-26315-26.

Germania sport podržala zdravstveno osoblje u Vinkovcima i Zadru

Nakon što je to već učinila u Osijeku, Rijeci, Čakovcu, Bjelovaru, Splitu i Zagrebu, Germania sport podržala je zdravstveno osoblje u Vinkovcima i Zadru.

Germania Sport je u sklopu opsežnije inicijative donirala svježe voće i sokove u vrijednosti 400.000,00 HRK za devet zdravstvenih ustanova u gradovima u kojima posluje. Cilj inicijative je pomoći zdravstvenim radnicima na prvim linijama i pokazati da se njihov trud cijeni.

Grupacija Prevent podržala zdravstvene ustanove u BiH

Prije nekoliko je dana Prevent Travnik donirao zaštitne maske i odijela Kantonalnoj bolnici Travnik.

Ravnatelj Bolnice prim. Dr. Mirsad Granov zahvalio je kompaniji na kontinuiranoj potpori i u ovim teškim vremenima.   

Osim ove donacije, Prevent je od početka epidemije redovito opskrbljivao potrebnom medicinskom opremom kliničke centre, bolnice i domove zdravlja diljem BiH.

Ako i vi želite dati podršku svojoj zajednici u borbi protiv bolesti COVID-19, predlažemo da donirate online na stranici covid19.donacije.rs ili pošaljete SMS na 7300.