Tijekom prošle godine borba protiv bolesti COVID-19 bila je najistaknutija filantropska i donacijska tema.

Bila je to i tema na koju se najviše usredotočila donacijska dijaspora. Prema našem istraživanju koje smo predstavili na virtualnoj panel-raspravi u organizaciji Zaklade Divac dijaspora je tijekom 2020. godine donirala 1,95 milijuna dolara za borbu protiv pandemije. Taj iznos čini 46% ukupnog iznosa donacija dijaspore koji doseže 4,25 milijuna američkih dolara.

Podrška zdravstvenom sektoru i ranjivim skupinama diljem regije prijeko je potrebna. Dijaspora i kompanije te organizacije i građani u regiji nastavljaju pomagati svojim zajednicama u borbi protiv bolesti COVID-19.

U današnjem tjednom pregledu vijesti o donacijama pročitajte sve o davanjima koja su obilježila proteklih nekoliko dana.

Pozivamo neprofitne organizacije u Srbiji koje najbolje znaju kako podržati vlastite zajednice u borbi protiv bolesti COVID-19 da svoje kampanje masovnog financiranja prijave na našu platformu Donacije.rs. Pomoći ćemo vam upravljati kampanjom i ostvariti vaše ciljeve.

Dijaspora donirala uređaj za CT i RTG uređaj Domu zdravlja Tutin

Od početka pandemije izazvane koronavirusom dijaspora iz Turske donirala je Domu zdravlja Tutin više od 800.000,00 eura. Posljednja donacija, uređaj za CT te digitalni RTG uređaj, vrijedi više o 300.000,00 eura. 

„Svi smo željeli pomoći svojem rodnom gradu i ljudima iz svojega kraja. Sretni smo i zadovoljni što smo uspjeli realizirati ovaj projekt. Ovo će biti korisno ne samo našoj općini, već i cijeloj regiji“, rekao je tom prilikom koordinator za dijasporu Sead Ademović za RTS.

Zaklada Novaka Đokovića donirala bolnici u Smederevu

Želeći pružiti dodatnu potporu liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom Zaklada Novaka Đokovića donirala je opremu vrijednosti od gotovo 3 milijuna dinara Odjelu izolacije Opće bolnice sv. Luka u Smederevu.

Odjel je opremljen s 14 električnih bolničkih kreveta, 7 mjerača protoka kisika sa zidnim ovlaživačima zraka, EKG uređajem s 12 kanala te nosiljkom na kotačima za prijenos pacijenata.

Donacija vrijedna 300.000,00 srpskih dinara bolnici u Priboju

Es Komerc iz Prijepolja donirao je organske prehrambene proizvode vrijedne 300.000,00 dinara COVID bolnici u Prijepolju kao pomoć zdravstvenom osoblju

„Svjesni smo težine situacije i pritiska kojemu smo svi izloženi. Ovo je naš način iskazivanja potpore i opskrbljivanja zaposlenika i pacijenata COVID bolnice organskim proizvodima“, rekao je generalni direktor Es Komerca Dženan Jusović.

Donacija Zaklade Forever Friends

Iva Babović, predsjednica Zaklade Forever Friends, nedavno je podijelila poklon-bonove stotini liječnika zaposlenih u „crvenoj zoni“ Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu te COVID bolnice u Batajnici.

Poklon-bonovi za kupnju u trgovinama Fashion Company posljednja su u nizu mnogobrojnih   humanitarnih akcija  koje je Zaklada pokrenula kako bi pomogla zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenom sustavu Srbije i Crne Gore. Tijekom 2020. godine donirali su 100.000,00 eura Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje te 20.000,00 eura Crvenom križu Crne Gore za kupnju respiratora.

Nedavno su također podijelili poklon-pakete djeci zaposlenika COVID bolnice KBC-a dr. Dragiša Mišović, pakete s proizvodima za bebe Općoj bolnici Požarevac te bolničku opremu, zaštitne maske i poklone Općoj bolnici Berane.

Ugostitelj donira 100.000,00 KM-a za kupnju cjepiva

Poznati sarajevski ugostitelj Sejo Brajlović donirat će 100.000,00 konvertibilnih maraka za kupnju cjepiva. 

„Ta su cjepiva ključna za sve građane Bosne i Hercegovine. Zato sam odlučio donirati 100.000,00 konvertibilnih maraka za kupnju cjepiva za općinu Ilidža. Nadam se da će općinske vlasti uspjeti što prije dobaviti cjepiva preko viših instanci u Vladi. Svaka općina ima svoje uspješne poslovne ljude i poduzetnike te se nadam da će oni slijediti moj primjer i učiniti istu stvar za svoje zajednice“, rekao je Sejo Brajlović.

Osim toga, ugostitelj je od početka pandemije donirao po 10.000,00 KM Domu zdravlja Ilidža i Policijskoj upravi Ilidža.

Želite li podržati svoju zajednicu u borbi protiv koronavirusa, podsjećamo vas da to možete učiniti online donacijom na covid19.donations.rs ili slanjem sms poruke na broj 7300.