Učionica se nalazi na pedijatriskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), a namenjena je deci koja se tu leče i zato nisu u prilici da pohađaju redovnu školsku nastavu.

Ponekad veoma dugi periodi lečenja i oporavka podrazumevaju dugo odsustvo iz škole, čime je deci otežano i naknadno uključivanje u školski program. Zbog toga je postojanje učionice u samoj bolnici izuzetno važno, kako bi deca što lakše savladala školsko gradivo nakon završetka lečenja.

Comtrade je ovu inicijativu sproveo zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a uručenju opreme su prisustvali ministar za obrazovanje Elvir Kazazović, direktorka Osnovne škole Vrhbosna Erzumana Fukelj, koordinatorka projekta Marija Božić Tičić, direktor Comtradea Adnan Subašić i predstavnici KCUSa.

Elektronska učionica opremljena je sa 8 tablet računara sa tastaturom, nastavnim laptopom, ormarićem za punjenje i odlaganje učeničkih tableta. Oprema je isporučena sa Microsoft operativnim sistemom i Hp Clasroom Manager aplikacijom koja pomaže lakše upravljanje nastavnim procesom.

Po rečima direktorke Fukelj, savremen pristup nastavi koji oprema omogućava, znači da će deca moći da prate nastavu u onolikoj meri koliko to dozvoljava njihovo zdravstveno stanje.

"Ovom prilikom se zahvaljujemo upravi Pedijatrijske klinike jer su napravili još jedan korak naprijed i omogućili djeci da na ovaj način budu aktivnije uključeni u nastavni proces. Profesori će korištenjem e-učionice djeci pružati edukativnu pomoć kako bi im dani provedeni u bolnici bili što bezbolniji, opušteniji i zanimljiviji. Nastava će se odvijati prema zdravstvenom stanju djeteta u učionici ili u sobi, a učenje će biti individualno ili u manjim grupama, što će rezultirati bržim i lakšim uključivanjem učenika u nastavu nakon završetka liječenja", istakao je ministar Kazazović.

Za naredni period, planirana je i obuka nastavnog kadra kako bi se mogućnosti elektronske učionice na što bolji način približile deci.