Tijekom proteklog dvogodišnjeg razdoblja trajanja pandemije, a još i danas, usred smo novih valova bolesti COVID-19 i sve se potpuno promijenilo – škole, poslovi, zdravstvo, praznici, pa čak i zagrljaji.

U svemu tome, nažalost, sigurno je da se pandemiji još uvijek ne nazire kraj. Ipak, iako je aktualni virus još uvijek uporan, svakako nije jedini na listi upornih.

Još jednom ti predstavljamo ljude, kompanije i udruženja koji nemjerljivo doprinose borbi s virusom bolesti COVID-19 i koji nam pokazuju da je solidarnost, posebno u vrijeme krize, jedna od svijetlih točaka na koje se zaista možemo osloniti.

Osvrnimo se na priče o filantropima iz regije koji su pravi primjer boraca i borkinja protiv pandemije.

Kaufland ponovo donirao maske djeci

S obzirom na rast broja novozaraženih građana i s ciljem brže stabilizacije života u potresom pogođenim područjima, Kaufland je ponovno donirao dječje jednokratne maske školarcima iz partnerskih ustanova projekta „Kaufland škola voća i povrća“ i zdravstvenim ustanovama.

Ovoga puta, trgovački lanac donirao je gotovo 400 000 dječjih maski. Donacija je tako došla do djece iz tri hrvatske županije u kojima je nakon potresa od 29. prosinca 2020. godine proglašeno stanje katastrofe.

„Važno nam je da ne zaboravimo na najranjiviju skupinu našeg društva u trenutno još uvijek vrlo osjetljivom području naše zemlje. Ovom donacijom želimo podsjetiti na to da nije dovoljno djelovati samo direktno nakon krize, već podršku trebamo pružati i u kasnijim fazama oporavka potresom pogođenog područja. Nama je u Kauflandu izuzetno važno zdravlje mališana u Hrvatskoj, stoga vjerujemo da ovim znakom pažnje bitno možemo utjecati na njihovu sveukupnu dobrobit i zaštitu“, objasnila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda.

Podsjećamo, kroz dugogodišnji projekt „Kaufland škola voća i povrća“ ovaj trgovački lanac svaki tjedan djeci u 42 javne osnovne škole i 12 ustanova s redovitim i posebnim programima za djecu s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske donira svježe voće i povrće. Osim toga je petu godinu zaredom bio glavni sponzor humanitarne utrke UNICEF-a „Mliječna staza“, a u pripremi je i sad već tradicionalna božićna donacija Kauflanda našim najmlađima. 

Donirana dezinfekcijska sredstva školama u Bijeljini

Javna ustanova „Vode Srpske" donirala je 45 paketa dezinfekcijskih sredstava za ruke osnovnim i srednjim školama na području Bijeljine.

„Predsjednici Aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola bijeljinske regije Predrag Račanović i Duško Đurić zahvalili su na donaciji i istaknuli da će im nove zalihe dezinfekcijskih sredstava olakšati borbu protiv pandemije koronavirusa“,  stoji u priopćenju „Voda Srpske".

Kako se navodi, potrošnja dezinfekcijskih sredstava za ruke u školama značajno je povećana u doba pandemije i dobrodošla je svaka nova količina koju dobiju na raspolaganje radi očuvanja zdravlja učenika i prosvjetnih radnika.

„Superheroji“ nastavljaju podršku zdravstvenim ustanovama

U okviru Hemofarmove akcije „Superheroji maske nose ispod očiju" sredstva prikupljena od prodaje Hemofarmovih vitamina i minerala, Magnetransa, Imunocinka, Polivita B plus i Eunova DuoProtect D3+K2  iskorištena su za nabavu opreme za još tri zdravstvene ustanove u BiH.

Ovom prilikom donirat će se zaštitna oprema (maske, odijela i rukavice), antigenski testovi, dezinfekcijska sredstva, pulsni oksimetri i nebulizatori u vrijednosti većoj od 20.000,00 KM (10.200,00 eura) Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Miroslav Zotović u Banjaluci, Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu i Domu zdravlja Cazin.

Hemofarm je akciju „Superheroji maske nose ispod očiju" pokrenuo u studenom prošle godine i od tada do danas osigurana je pomoć u zaštitnoj i medicinskoj opremi, dezinfekcijskim sredstvima i antigenskim testovima za 17 zdravstvenih ustanova u BiH ukupne vrijednosti 100.000,00 KM (10.200,00 EUR).

„U okviru ove akcije, velikom broju zdravstvenih ustanova u BiH pomogli smo donacijom opreme koja doprinosi zaštiti zdravstvenih radnika i njihovoj većoj efikasnosti u svakodnevnom radu. Veoma smo ponosni na našu kampanju „Superheroji“ jer je ona uspješna upravo zato što su građani u nama prepoznali partnera koji je tu kada je potrebno. Osluškivati potrebe zajednice i pomoći drugima osjećaj je kojem prirodno svi težimo. Probiotici, minerali i vitamini od velike su važnosti kako u samoj prevenciji i terapiji bolesti COVID-19 tako i u post-COVID stanjima umora i vraćanja energije. Osim donacije opreme i upućivanja apela o poštovanju epidemioloških mjera, dali smo i važan doprinos podizanju svijesti o važnosti rehabilitacije osoba koje su preboljele COVID-19. Nastavljamo istim putem, tamo gdje smo stali da kao pouzdan partner brinemo o zdravlju ljudi“, rekao je Saša Urošević, direktor Hemofarma BiH.

Kampanja „Superheroji“ nastavlja se do kraja godine, a odvajanjem sredstava od prodaje Hemofarmovih probiotika, vitamina i minerala, Imunocinka, Polivita B plus i Eunova DuoProtecta D3+K2 osigurat će se dodatna zaštitna oprema za zdravstvene ustanove u BiH.

Lijepa gesta kikindskog ugostitelja

Robert Pataki, poznati kikindski ugostitelj, donirao je Domu zdravlja hladnjak u kojem zdravstveni djelatnici radnici cjepivo. Na početku krize izazvane koronavirusom i izvanrednog stanja Pataki je svakodnevno dostavljao obroke medicinskom osoblju Infektivnog odjela Opće bolnice.

Krajem rujna prošle godine donirao je četiri beskontaktna toplomjera Dječjem i školskom dispanzeru. Dobrotom i plemenitošću ponovo je ganuo zdravstvene djelatnike. Iako je pandemija korone desetkovala poslovanje mnogih restorana, pa i njegovog, Pataki je i ovim primjerom potvrdio da nije baš sve tako crno.

„Ovo je u neku ruku i moj apel sugrađanima da se cijepe kako bi se situacija što prije normalizirala. Za nas ugostitelje to je vrlo važno. Pozivam kolege poduzetnike da u ovim kriznim vremenima pomognu našem zdravstvu, naravno ako su u mogućnosti. Što se mene tiče, čim sam čuo da je Domu zdravlja potreban hladnjak za čuvanje cjepiva, odučio sam ga kupiti i donirati“, rekao nam je Pataki. Da je donacija stigla u pravi čas potvrdila je dr. Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

„Hladnjak nam je bio neophodan s obzirom na to da je počelo cijepljenje i protiv sezonske gripe. Zaista smo zahvalni. Hvala svima koji su bilo što donirali, pomogli našoj ustanovi i kikindskom zdravstvu. Epidemijska situacija i dalje je zabrinjavajuća. Na današnji dan imamo 630 oboljelih, a u bolnici 35 hospitaliziranih COVID pacijenata. Dosad imamo oko 26 000 cijepljenih građana i to prvom dozom“, rekla je dr. Marković.

Kinesko veleposlanstvo doniralo vozila

„Veleposlanstvo Kine u Podgorici doniralo je Kliničkom centru Crne Gore 50.000,00 eura za borbu protiv pandemije virusa korona“, priopćili su iz ove zdravstvene ustanove.

Iz te zdravstvene ustanove naveli su da su ravnatelj Kliničkog centra LJiljana Radulović i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kine u Crnoj Gori Liu Jin suglasni da zajedničkim snagama mogu raditi na unapređenju odnosa.

„Oni su suglasni da će za te potrebe razmjenjivati sve podatke i informacije, kao i stručnu pomoć, koja može biti značajna za daljnje unapređenje suradnje u duhu partnerstva i međusobnog povjerenja“, stoji u priopćenju Kliničkoga centra.

Ovo nije prva donacija kineske vlade i naroda toj ustanovi, zdravstvenom sustavu i državi Crnoj Gori.

„Tradicionalno prijateljstvo dva naroda, okrunjeno još jednim filantropskim činom Veleposlanstva, zaslužuje posebno poštovanje jer se, nakon dvije godine pandemije, cijeli svijet i dalje suočava s njezinim neizvjesnim tijekom i ishodom“, istaknuli su iz Kliničkoga centra.

Oni su poručili da je suzbijanje pandemije moguće jedino međusobnim razumijevanjem i zajedničkim djelovanjem svih zemalja, posebno u borbi protiv dezinformacija.

Humanitarna akcija za Covid odjel Opće bolnice Dubrovnik, prikupljeno 84.000 kuna 

„Odrađen je dobar posao, zadovoljni smo uspjehom akcije koja je počela licitiranjem simboličnih iznosa. A naši sugrađani su, jednako kao i umjetnici, začinili akciju“, završna je poruka po završetku humanitarne akcije u korist COVID odjela Opće bolnice Dubrovnik koja je pokrenula lavinu dobrote. „Akcija je pokazala kako imamo veliko srce i želju da pomognemo za opće dobro.“

Atmosfera na aukciji bila je ležerna i akcija je nesmetano tekla, a građani su ustrajno zvali na telefone i licitirali. Atmosferi su pridonijeli i voditelj aukcije Ivica Puljić te kolege iz medija, medijskih pokrovitelja dražbe, ali i glazbenica Maja Grgić koja je, u pratnji Tea Martinovića, virtuozno stvorila atmosferu art-jazz caféa. Naravno, mnogo je doprinijela i Ana Obradović Skračić kao organizatorica ove akcije.

„Na ovoj smo aukciji prodali skoro 90 posto ponuđenih umjetnina, a uvjereni smo kako ćemo ubrzo prodati i sve ostale. No o tome koliki je ukupni izlicitirani iznos te koliko će iznositi naš financijski doprinos COVID odjelu Opće bolnice Dubrovnik još uvijek ne možemo govoriti sve dok kupci novac ne uplate i tako potvrde kupnju. No taj će podatak biti vrlo brzo i javno obznanjen“, rekla je Ana Obradović Skračić na kraju večeri.

Dubrovački umjetnici Josip Škerlj, Vedran Grabovac, Mirsada Baljić, Nikolina Šimunović, Antonija Rusković, Davor Lucijanović, Duško Šibl, Katarina Alamat Kusijanović, Maro Cetinić, Josip Pino Trostnman, Željko Perković, Mia Maria Škoda i Barbara Krilanović, Veronika Šulić, Ivan Mladošić, Sven Klobučar, Ivo Mladošić, Anabel zanze, Jasmina Runje, Mara Bratoš, Robert Kralj, Deša Vlahutin, Berta Miloš, Wanda Mitrović, Nada Zec Ivanović, Samir Serhatlić, Viktor Šerbu, Lucija Perojević, Josip Ivanović, Lukša Peko, Tonko Smokvina, Anamarija Obradović, Marija Lipanović, lena Kramarić, Ivo Grbić, Mercedos Bratoć, Jadranka Munitić i Iris Lobaš Kukavičić samo su neki koji su se uključili i podržali humanitarnu akciju u korist COVID odjela Opće bolnice Dubrovnik.

U akciji se natjecalo i za slike čiji su autori ostali likovni umjetnici, a donatori su bili naši kolekcionari i galerije. Tako je sliku Dimitrija Popovića u korist ove akcije darovao galerist i renomirani kolekcionar Andrija Seifried, dok je sliku Lukše Peka darovala galerija „Artur". Sliku Dore Orešić darovala je „Dubrovačka kuća“, sliku Mara Mitrovića galerija „Klarisa“, a sliku Antuna Masle darovala je galerija „Masle“.

Na velikoj aukciji umjetnina koju je u nedjelju, 21. studenoga, organizirala Ana Obradović Skračić prikupljeno je 84.000,00 kuna (11.100,00 EUR).

Za potrebe dražbe svoje su radove donirali brojni dubrovački i hrvatski umjetnici, a na aukciju su se putem telefona odazvali naši sugrađani koji su i u ovom teškom vremenu uspjeli izdvojiti iz svojih kućnih budžeta novac u humanitarne svrhe.

Cjelokupni prihod od ove, ali i svih ostalih akcija koje su bile ili će biti organizirane, namijenjen je potrebama COVID odjela dubrovačke Opće bolnice.


Humanitarnoj aukciji za Covid odjel podršku pružila i Miss Universe Hrvatske

Iza nas je virtualna humanitarna aukcija umjetničkih djela za pomoć COVID odjelu u Općoj bolnici Dubrovnik. U sat i pol vremena u prostoru Lazareta zvonili su telefoni, a ljudi u improviziranom call centru javljali su se na pozive onih koji su licitirali za umjetnička djela. Donirana su čak 74 djela, a neki od umjetnika dobrotvora odlučili su također doći i dodatno svojim prisustvom podržati ovu humanitarnu akciju. To su Josip Škerlj, Robert Kralj, Iris Lobaš Kukavičić i drugi. U Lazarete je stigla i Miss Universe Hrvatske Ora Ivanišević, koja je i sama poznata po humanitarnom radu.


Jesi li tijekom pandemije učinio/učinila dobro djelo za svoju zajednicu? Ako nisi, obradovat ćemo te činjenicom da još uvijek to možeš promijeniti. Posjeti našu crowdfunding platformu Donacije.rs i saznaj kojim akcijama možeš pomoći da brže postignu svoj cilj. Obećavamo ti da će dobar osjećaj brige o zajednici biti nemjerljiv.